Annonce
Ugeavisen Esbjerg

110 vil have dit kryds

Valgplakaterne er ved at blive trykt. De første må sættes op lørdag den 23. oktober klokken 12. Ingen ved rigtigt om de virker, men få vil undlade at hænge op. Arkivfoto. Foto: Tue Sørensen
Tre nye lister, et nyt parti og de sædvanlige cirkusheste gør klar til kommunalvalget.

Politik. Det er lige før, at man kan høre kandidaterne stå og sparke i startboksene. I går var der seks uger til den 16. november, hvor kommunens borgere kan sætte kryds ved det parti, liste eller kandidat, som man nu synes bedst om.

Og det kan måske være relevant at pudse brillerne eller holdningerne af. For der er tre ny lister og et enkelt parti med på listen i forhold til det sidste valg i 2017.

Esbjerglisten har Hans K. Sønderby som spidskandidat og han har erfaring fra byrådsarbejdet, endda i flere omgange. Han har indforskrevet Det Faglige Hus grundlægger Johnny Nim samt sin datter og svigersøn, Pia og Thomas Fries til listen. Nim stillede op for de konservative i 2007.

Annonce

Helt nye og ud af det blå kommer listerne Frihedslisten, der stiller op med tre ukendte navne i lokal politik. Et hurtigt kik på nettet viser at listen går ind for større individuel frihed, eksempelvis i forhold til vacciner og mere direkte borgerinddragelse. Her er der tre, der stiller op.

Sidste nye navn er listen er Partifrit Samfund. Listen har en kandidat og det er Anders Nielsen, der kommer fra Esbjerg. Hvad han vil, kan man ikke rigtigt finde nogle oplysninger om lige nu.

Kristendemokraterne stiller op for første gang siden 2005, hvor man fik 625 stemmer. Der er tre kandidater på listen: Daniel Valentin Hansen, Gredstedbro, Inge Marie Jensen, Esbjerg og Anne Grete Larsen, Esbjerg, der i øvrigt er gift med Peter Amstrup, der stillede op for Liste A sidste gang.

Det Radikale Venstre er uden for valgforbundene og har Anne Marie Geisler Andersen som spidskandidat og har i øvrigt flest kvinder på listen.

Blå blok

I blå blok findes massive Venstre som den helt store spiller. Partiet har 26 kandidater, der stiller op, heraf er syv fra Esbjerg. Fire er kvinder. De konservative har 11 kandidater, er af dem er fire kvinder.

Nye borgerlige har fem kandidater og Sabrina Bech Røn fra Esbjerg som spidskandidat. Dansk Folkeparti, der startede med tre medlemmer i byrådet, men nu har to, har seks kandidater med Olfert Krog som spidskandidat. To er kvinder.

Liberal Alliance tror ikke på et jordskredsvalg og har tre håbefulde på listen med Jan Harboe som spidskandidat. Borgerlisten siger farvel til Henrik Vallø og har fem kandidater, hvor af tre er kvinder. Maria Høj Pedersen er spidskandidat og har i øvrigt vikarieret for Vallø i byrådet nogle gange.

Annonce

Kvindelige spidser

Udover de radikale og de nye lister, er ovenstående partier og de to lister, Esbjerg Listen og Borgerlisten med i det blå valgtekniske samarbejde. Det vil sige, at kommer ens parti ikke ind, går stemmen til et andet i det valgtekniske samarbejde.

De røde valgtekniske samarbejde er til at overse. Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten vil sørge for, at der ikke er stemmespild i deres rækker.

Socialdemokraterne har 18, der stiller op. Jakob Lykke er spidskandidat. Syv er kvinder.

SF har ti, der stiller op. Diana Mose Olsen er topfigur og udover hende er der tre andre kvinder på listen. Enhedslisten har Sarah Nørris som kransekagefigur på listen med otte kandidater, og her er tre af dem kvinder.

Og apropos kvinder, så er syv ud af de etablerede partier spidskandidater kvinder. De radikale, Kristendemokraterne og Borgerlisten har en overvægt af kvinder, der vil gøre en forskel for byen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Ugeavisen Esbjerg

Juletræsforeningen overlever efter privat donation

Ugeavisen Esbjerg

Verdensstjernens danske forbindelse

Ugeavisen Esbjerg

Sikkerhed uden kiksere i 35 år

Ugeavisen Esbjerg

20.000 kroner til den rullende kagemand

Ugeavisen Esbjerg

Hjerting Badehotel styrker ledelsen

Annonce