Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Minister vil se efter penge til forskning

De mest ME-syge er afhængige af hjælp døgnet rundt. Blandt dem er den 31-årige Marie Ilsøe Gustavussen på Fanø, hvis tilværelse gik i stå for flere år siden på grund af sygdommen. Foto: Privat
Presset sundhedsminister i samråd. Lover forsøg på at samle politisk flertal for flere penge til forskning i sygdommen ME.

Sundhedspolitik: I et åbent samråd i sidste uge lovede Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at se på, om der kan skabes politisk flertal for en bevilling af penge til specifik dansk forskning i sygdommen ME.

Meget andet konkret gav samrådet ikke at glæde sig over for de omkring 14.000 danskere, der skønnes at være ramt af sygdommen ME. Versalerne står for myalgisk encephalomyelitis, ME er en sygdom, som rammer nervesystemet, immunsystemet og hormonsystemet. Også de såkaldte mitokondrier, det vil sige musklernes energiproduktion, indgår i sygdomsbilledet, hvor lammende træthed er et hovedsymptom.

De mest syge er afhængige af hjælp døgnet rundt. Blandt dem er den 31-årige Marie Ilsøe Gustavussen på Fanø, hvis tilværelse gik i stå for flere år siden på grund af sygdommen.

Annonce

På samrådet, som var indkaldt af Suzanne Zimmer fra Alternativet og Liselott Blixt, Dansk Folkeparti, skulle sundhedsminister Magnus Heunicke forklare, hvorfor en mere end halvandet år gammel folketingsbeslutning om at ændre den danske tilgang til ME på flere væsentlige områder ikke er efterlevet fuldt ud endnu.

Et tyndt samråd

Det samråd og den forklaring slap Magnus Heunicke ikke godt fra, lyder vurderingen fra læge Jesper Mehlsen, som ikke blot er den læge, der har set flest ME-patienter i Danmark - omkring 500 har været i forbindelse med ham. Jesper Mehlsen er også den læge, som i nu over et år har stået for den medicinske behandling af Marie Louise Ilsøe Gustavussen, som er blandt de værst ramte.

- Samrådet var helt uden værdi, siger Jesper Mehlsen

- Sundhedsministeren  talte udenom, og Liselott Blixt hang fast i en diskussion om to diagnosekoder, som Magnus Heunicke ikke kunne forklare forskellen på. Men de to koder - G933A og DG933A - er sådan set ens. Den ene har bare et D for Danmark. Det har de danske koder, så det var en ærgerlig og unødvendig teknisk diskussion, som siger lidt om den mangel på klarhed og substans, et samråd får, når hverken dem, der spørger eller den, der skal svare, er ordentligt inde i tingene. Det var et tyndt samråd, siger Jesper Mehlsen.


Samrådet var helt uden værdi, og Sundhedsministeren talte udenom

Jesper Mehlsen, læge og ekspert i ME.


Han synes ikke, der blev svaret konkret eller godt nok af sundhedsministeren, og han synes heller ikke, at de politikere, der kunne spørge, var skrappe nok til at bore i svarene. Magnus Heunicke blev dog presset til at love, at han ville undersøge mulighederne for at skaffe flere penge til forskning i ME.

- Vi kan alle se, der er behov for mere forskning i og viden om ME, så det vil jeg undersøge, om der kan skaffes midler til. Men i givet fald er det jo noget, som et politisk flertal skal stå bag, sagde Magnus Heunicke.

Annonce

Mulig misinformation

Sundhedsministeren lovede også at rette spørgsmål til Sundhedsstyrelsen, som i en skrivelse ser ud til at have misinformeret Sundhedsministeriet i en sammenligning af ME-relaterede behandlingsformer i Danmark og Sverige. Sundhedsstyrelsen har i et dokument til ministeriet hævdet, at den aktuelle danske anbefaling om kognitiv terapi og gradueret fysisk træning for ME-patienter også er den mest almindelige behandling i blandt andet Sverige. Men det har overlæge, professor og forsker Per Julin fra det svenske ME-center Store Sköndal afvist som ukorrekt.

- Sundhedsstyrelsens informationer til os skal naturligvis være så korrekte som muligt, så det skal vi have afklaret, om oplysningerne er i dette tilfælde. Det vil jeg stille spørgsmål til Sundhedsstyrelsen om, lød det fra Magnus Heunicke, da påstanden om misinformation blev bragt på bane af Susanne Zimmer.

Det ville de have svar på

De tre samrådsspørgsmål fra Sundhedsudvalget:

Ifølge patientforeningen bliver patienterne fortsat henvist til fysisk genoptræning (GET) og kognitiv terapi (CBT), selvom international ME-forskning og sundhedsstyrelser i lande omkring os er stoppet med den skadelige behandling af ME-patienter. Senest har udkastet til nye guidelines for ME fra National Institute for Health and Care Excellence (NICE) også konsekvent frarådet denne tilgang til ME-patienter, da evidensen simpelthen mangler. NICE-udkastet ventes godkendt i april. Danmark har siden 2007 fulgt NICE guidelines for ME herhjemme. Hvad er ministerens holdning hertil?

Hvordan vurderer ministeren nuværende diagnosticering og behandling af ME-patienter i det danske sundhedsvæsen, og overvejer ministeren politiske initiativer og tiltag på dette område? 

Mener ministeren, at der er sket en korrekt og fyldestgørende implementeringen af Folketingets vedtagelse 14/3-19 (V 82) om ME-træthedssyndrom bl.a. i lyset af ME-foreningens kritiske bemærkninger, og hvor bl.a. svenske erfaringer er blevet inddraget, jf. SBU-rapport om ME?

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Når han ikke træder mere, så ved jeg, at han sidder og lytter efter traktorer

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Miss Sunshine er selvskrevet: Man kan godt både have vundet All England og VM i badminton og være god til golf

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Charlotte og Jean har lavet en creme de la creme fodcreme

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

25 år med taekwondo i city

Ugeavisen Esbjerg

Ny plade og sjove mænd

Ugeavisen Esbjerg

Berglund har ikke haft fodboldstøvler på i 12 år: Så scorer han på sin første berøring

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg-legender retter skarp kritik mod EfB-ejere: - Det er imponerende, at man på så kort tid kan smadre det hele

Ugeavisen Esbjerg

Jorden rundt med fodbold i tasken og SGI i hjertet

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Esbjerg

Nyt i Broen: Dobbelt op på lingeri

Annonce