Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Professor: Det er en kreativ omgåelse af udbudsreglerne, som vi ikke ser så ofte, fordi man som offentlig myndighed normalt gør sig umage med at følge reglerne

Mandag vedtog byrådet at sætte gang i arbejdet med en helhedsplan for Esbjerg Strand. Foto: Torben Meyer / Esbjerg Kommune
Det skal være arkitektfirmaet BIG, der slår stregerne til den nye helhedsplan, der indeholder boliger på Esbjerg Strand, mener politikerne. For at undgå udbud kommer bestillingen fra Education Esbjerg, men det er ikke i overensstemmelse med intentionen i udbudsreglerne, siger professor.

En BIG plan: Boliger på Esbjerg Strand er - måske - blevet en mulighed, og den skal forfølges, mener hovedparten af politikerne i Esbjerg Byråd.

Boligerne skal være en del af en ny helhedsplan, og mens arbejdet med sådan en helhedsplan normalt ville resultere i et EU-udbud, så sender Esbjerg Kommune opgaven videre til Education Esbjerg, der allerede er i samarbejde med det kendte arkitektfirma BIG om at tegne det nye uddannelsesfyrtårn på Esbjerg Strand, der i øvrigt er Esbjerg Kommunes største anlægsprojekt nogensinde til over en halv milliard kroner.

Byrådspolitiker Sarah Nørris (EL) sidder både  i Business Esbjerg og i Education Esbjergs bestyrelse, og hun forklarede sidste uge i Ugeavisen Esbjerg, at den manøvre sikrer, at kommunen kan vælge BIG og omgå de normale EU-krav.

Annonce

- Det skulle i udbud, hvis det var i kommunalt regi, for så er der nogle EU krav. Men når det er gennem Education Esbjerg, at aftalen er kommet i stand, så kan vi omgå de krav, forklarede Sarah Nørris og understregede, at det blandt andet handler om at sende et signal udadtil.

- Ved at vælge BIG, som skal tegne fyrtårnet, får vi noget markant branding.

Artiklen i ugeavisen Esbjerg fik efterfølgende Esbjerg Kommune til at bede dens advokat kommentere artiklen internt. Den redegørelse er avisen i besiddelse af, og her skriver advokat Torben Brøgger, Bech-Bruun Advokatfirma, blandt andet:

"Education Esbjerg er en underafdeling af Business Esbjerg, hvis medlemmer er erhvervsdrivende virksomheder, foreninger eller institutioner med adresse i Esbjerg eller Fanø kommuner. Hverken Business Esbjerg eller Education Esbjerg er udbudspligtige som offentligretligt organ. Education Esbjerg kan derfor vælge at indgå aftale med BIG uden et forudgående udbud, således som det er sket."

Selvom Sarah Nørris fra Enhedslisten og borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Venstre sidder i bestyrelsen hos både Business Esbjerg og Education Esbjerg, skriver advokat Torben Brøgger desuden:

"Esbjerg Kommune har ikke og vil ikke indgå aftale med BIG, og Esbjerg Kommune har ikke haft indflydelse på valget af BIG som rådgiver for Education Esbjerg."

Kreativ omgåelse

Den strategi overrasker blandt andre Ole Helby Petersen, der er professor ved Roskilde Universitet på Institut for Samfundsvidenskab. Han siger blandt andet til Ugeavisen Esbjerg:

- Min vurdering er, at det er en kreativ omgåelse af udbudsreglerne, som vi ikke ser så ofte, fordi man som offentlig myndighed normalt gør sig umage med at følge reglerne. Uanset om reglerne holder eller ej, er jeg overrasket over, at det kan lade sig gøre, for det er ikke i overensstemmelse med intentionen i udbudsreglerne. I mine øjne bør politikerne tænke sig grundigt om, for de balancerer efter min bedste overbevisning på kanten af intentionen med reglerne.


De udtalelser må stå for professorens regning, det er ham, der er ekspert og ikke mig.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen


Professoren forklarer desuden, at det grundlæggende princip bag udbudsreglerne er at sikre, at skattepengene bruges bedst muligt, men udbudsreglerne er der også for at sikre erhvervslivet.

- Det er vigtigt, at virksomhederne kan byde på offentlige opgaver på lige, fair og transparente vilkår, og så er udbud grundlæggende også en stopklods mod vennetjenester, siger Ole Helby Petersen.

Annonce

Vil have BIG

Borgmester Jesper Frost Rasmussen, der som nævnt sidder i bestyrelsen hos Education Esbjerg - som i øvrigt ikke fandtes, da første spadestik til Esbjerg Strand blev taget - mener ikke, der er noget at komme efter:

- De udtalelser må stå for professorens regning, det er ham, der er ekspert og ikke mig. Det vigtige her er, at der ikke er noget, der er ulovligt.


Uanset om reglerne holder eller ej, er jeg overrasket over, at det kan lade sig gøre, for det er ikke i overensstemmelse med intentionen i udbudsreglerne.

professor Ole Helby Petersen


Borgmesteren understreger, at det springende punkt i forhold til at lave en helhedsplan er, at det der bliver lavet på den sydlige del med Fyrtårn, bygninger og støjafskærmning, det har afgørende betydning for, at der kan etableres boliger og beboelse på den nordlige del af havneøen.

- Derfor skal det heller ikke ud i en arkitektkonkurrence eller lignende, for det er afgørende vigtigt, at det er den samme, der løser hele opgaven. Og I har jo selv skrevet, at BIG har fået ordren på Fyrtårnet af Education Esbjerg, siger Jesper Frost Rasmussen, der desuden peger på, at en opgave af denne karakter kræver, at arkitektfirmaet mestrer alle discipliner i at tænke helhed.

- Og det ved vi, at vi får med BIG. Det har de vist mange andre steder i verden og også i Danmark.

Så kort og godt skal Education Esbjerg i stedet for Esbjerg Kommune lægge ordren på helhedsplanen hos BIG, så det ikke behøver komme i udbud, fordi I ganske enkelt bare VIL have BIG til at stå for denne opgave. Er det korrekt forstået?

- Ja.

Tre millioner kroner ekstra

Mandag godkendte Esbjerg Byråd en ekstrabevilling på tre millioner kroner til Education Esbjerg.

I sagsfremstillingen hed det blandt andet: Et centralt emne i Vision 2025 er Esbjerg som attraktiv uddannelsesby, og dermed også det overordnede mål om at få flere borgere til kommunen. Ved at give Education Esbjerg en ekstrabevilling i 2021 er det forventningen, at de i endnu højere grad vil kunne understøtte dette arbejde.

Til Ugeavisen Esbjerg siger borgmester Jesper Frost Rasmussen blandt andet om bevillingen, som flere af hans kollegaer i byrådet stillede spørgsmålstegn ved:

- Der er ingen krav til de tre millioner kroner. Education Esbjerg arbejder groft sagt ud fra to spor. En generel  opgave med at sikre flere studerende og koble studerende og erhvervsliv sammen. Den anden handler om Fyrtårnet, og hvad det skal være, kunne og indeholde, så det bliver noget helt unikt for Esbjerg. Det er de indsatser, vi støtter op om med de ekstra tre millioner kroner. Men der er ingen krav om, hvor og til hvad de konkret skal bruges.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Patrulje med øjnene med sig spottede indbrudstyv

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Tanker om at have et hjem

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Ny aftale skal løfte EfB Akademi

Ugeavisen Esbjerg

Hanne gik til utroskab i 25 år: Nu vil hun hjælpe andre ud af krisen

Ugeavisen Esbjerg

NemByg cykelholdet på kursus i førstehjælp: Med de kilometer vi cykler om året, er spørgsmålet ikke, om der sker en ulykke igen, men hvornår

Ugeavisen Esbjerg

Jens løb Vestkystløbet for 47. gang

Ugeavisen Esbjerg

Cyklistformand: Andre skal tage over ellers lukker Cyklistforbundet i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Nu deler Claus og Christian skæbne

Ugeavisen Esbjerg

Vækst kræver mere plads

Ugeavisen Esbjerg

Fire dage i sadlen

Ugeavisen Esbjerg

Streetmekka åbnede sin gave

Ugeavisen Esbjerg

Esbjergs første Coop365 inviterer til åbningsfest

Ugeavisen Esbjerg

Generationer dystede i kærlig kamp

Ugeavisen Esbjerg

Udflytning på godt og ondt

Ugeavisen Esbjerg

Kammerater og kompagnoner

Ugeavisen Esbjerg

De ældre skal have ny formand

Ugeavisen Esbjerg

Festugen på Torvet aflyst

Ugeavisen Esbjerg

DAT flyver igen mellem Esbjerg og Stavanger

Ugeavisen Esbjerg

En million billeder til eftertiden

Ugeavisen Esbjerg

Nu får Jens Peder Hansen - formentlig - sin vej

Ugeavisen Esbjerg

Tilbage til barndommen

Ugeavisen Esbjerg

Patrick er i duoform

Ugeavisen Esbjerg

Venstres kandidatliste er klar

Annonce