Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fremsynet firma vil nå hele verden: Produkterne er ingredienser, som ikke smager af meget

Organic Plant Protein får tørrede ingredienser ud af proteinmel fra økologisk ært og hestebønne. Det er råvarer, som kan dyrkes i Danmark. Derfor er det målet om to-tre år at få råvarerne fra danske landmænd, fortæller Ulrich Kern-Hansen, der ses her på billedet. Foto: Morten Pape
Virksomheden Organic Plant Protein fremstiller plantebaserede fødevareingredienser. De er udviklet til at have en neutral smag.

Hedensted: På Årupvej i Hedensted finder man en ung fødevarevirksomhed med produkter, som i sig selv ikke smager af meget.

Faktisk går man direkte efter en neutral smag, fortæller virksomhedens stifter og ejer Ulrich Kern-Hansen.

- Vi laver ikke smag, vi laver ingredienser med egenskaber til at blive til god smag i vildt mange sammenhænge, forklarer han.

Annonce

Det er lidt af et tryllenummer produktionsanlægget på stedet udfører.

Uden brug af kemi omdannes mel fra ærteprotein og hestebønner til økologiske og plantebaserede fødevareingredienser med et højt proteinindhold. Deraf virksomhedens navn Organic Plant Protein.

Organic Plant Proteins tørrede ingredienser kommer i forskellige størrelser og forme. Deres tekstur ændrer sig, når de tilføres væske. Strategien er at sælge til fødevareproducenter, som eksempelvis fremstiller færdigretter til salg i supermarkeder. Foto: Morten Pape

Ord alene sælger ikke

Ingredienserne kommer blandt andet som tern og granulater. De bruges som alternativ til kødtern og kødfars, men det kan være svært at forestille sig, når man ser dem i den tørrede udgave i cylinderformede glas i mødelokalet.

- Det har også været svært at kommunikere med ord, de gange jeg har prøvet over for kunder, for det er så anderledes et produkt, end hvad man ellers har set, siger Ulrich Kern-Hansen.

Derfor sørger han nu for altid at have færdige fryseretter på lager. En tur i mikroovnen og ”bing”, så er de klar til at blive serveret for besøgende på fabrikken.

Derfor Hedensted

Organic Plant Protein har base i Hedensted på en fabriksejendom nær motorvejen.

Bygningerne blev tidligere brugt af den nedlagte virksomhed Meatfield.

Ægteparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard valgte Hedensted af hensyn til teknisk direktør Per Lang Sørensen. Han bor nemlig i Barrit.

Per Lang Sørensens tidligere arbejde som forsker i Teknologisk Institut er grundlaget for Organic Plant Proteins produktion med omdannelse af ærteprotein og protein fra hestebønner til spiselige produkter.

Annonce

Parløb med spisested i Horsens

Avisen bliver af kokken Morten Fenger budt på en karryret med plantestykker, der har dannet trevler som kød. Også imellem tænderne minder stykkerne om kød, om end de er lidt luftigere at tykke.

- Det er ikke så anderledes end kylling, vel? Det suger smag fra alle de lækre ting, som man blander det med. Det er en proteinkomponent, der er nem og alsidig at bruge, siger Morten Fenger.

Foruden at være ophavsmand til retten er han indehaver af det veganske spisested Vegetarzan i Horsens. På menukortet har han flere retter med Organic Plant Proteins produkter.

- Vi bruger dem i vante retter som boller i karry, lasagne og bolognese og så også eksotiske retter, som vi kalder harissa og marrakesh. Vi bruger dem også i bagværk, siger Morten Fenger.

Han og Ulrich Kern-Hansen kender hinanden fra tidligere i deres arbejdsliv. Det nuværende samarbejde har kæmpestor betydning for Organic Plant Protein, fortæller Ulrich Kern-Hansen.

- Vi inspirerer jo bedst kunder til at bruge vores produkter ved at vise dem eksempler, siger han.

I retter og på tallerkenen ligner Organic Plant Proteins plantestykker kød og føles også som det. Forbrugerne skal altså ikke nødvendigvis i gang med nye retter eller ændre madkultur for at bruge ingredienserne. Det er en vigtig del af virksomhedens fortælling. Pressefoto: Organic Plant Protein
Annonce

På vej i morgenmaden

Flere retter kommer på bordet. Der bliver også hældt granulater op i en dyb tallerken.

- Det her er det seneste produkt, vi har lavet, siger Ulrich Kern-Hansen.

- Det er på forespørgsel af en bagerikoncern, som gerne vil lave et produkt med øget proteinindhold. Det kan bruges som ingrediens til brød eller blive blandet i morgenmadsprodukter. Hvis man er en fitnessfreak, så vil man elske det, for det er 50 pct. protein, fortsætter han.


Den seneste kontakt kommer fra et japansk firma, som omsætter færdigretter med soyabønner. Nu ønsker det at komme på markedet med et produkt baseret på en anden kilde end soyaprotein. I næste uge kommer de på det første indledende besøg for at se, hvad vi kan, og om vi har interesse for at samarbejde med dem. Det har vi selvfølgelig.

Ulrich Kern-Hansen, stifter og direktør


Annonce

Corona styrer tempoet

Organic Plant Proteins anlæg kom i drift i februar. Siden er det gået i et lavere tempo end ønsket. Det er nemlig svært at arrangere møder med danske og internationale kunder, mens coronavirussen er i omløb. Vejen frem for ingrediensfabrikker er i forvejen langsom.

Fødevareproducenter skal se fidusen i produktet, udvikle retter og skaffe hyldeplads i supermarkeder til dem. Først derefter begynder de rigtig at aftage produktet, forklarer Ulrich Kern-Hansen.

Ulrich Kern-Hansen og hans kone Fie Graugaard er stifterne af den økologiske fødevarevirksomhed Hanegal. De har solgt ud af deres aktier i firmaet og investeret mange millioner i etableringen af deres nye firma - Organic Plant Protein. Foto: Morten Pape
Annonce

Interessen er der

Opstarten har altså været svær og krævet fremskaffelse af kapital til drift.

Coronavirussen vil formentlig påvirke salget lang tid endnu. Ulrich Kern-Hansen kan dog glæde sig over, at interessen er stor, og at virussen trods alt ikke har sat en stopper for alle møder.

- Den seneste kontakt kommer fra et japansk firma, som omsætter færdigretter med soyabønner. Nu ønsker det at komme på markedet med et produkt baseret på en anden kilde end soyaprotein. I næste uge kommer de på det første indledende besøg for at se, hvad vi kan, og om vi har interesse for at samarbejde med dem. Det har vi selvfølgelig, siger han.

I Danmark indgår fabrikkens ingredienser i produkter fra Hanegal, som Ulrich Kern-Hansen og hustruen Fia Graugaard er stifter af og stadig ejer en del af.

I løbet af efteråret lancerer Organic Plant Protein desuden sit eget brand Plant Mate, der vil blive solgt supermarkeder som et alternativ til hakket kød og et alternativ til kødtern.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

70-årige Inger har klædt de kendte og rige på i flere årtier: Folk kører gerne langt for designerens råd

Annonce