Annonce
Holstebro Onsdag

Anette finder åndehuller og fylder sin energitank op i naturen

- Efter min mors død oplevede jeg at leve i et vakuum, hvor jeg lukkede ned for følelserne, men det blev også startskuddet til, at jeg blev klogere på mig selv og blev voksen, mener Anette Højberg, der her er på en af sine mange gåture ude i naturen ved Tvis Mølle. Foto: Morten Stricker
35-årige Anette Højberg, der bor ved Tvis sammen med sin kæreste og søn, har oplevet livskriser, stress, udbrændthed og mistrivsel på jobbet på sin egen krop. Roen i naturen og støtte har været hendes vej ud af kriserne, og den ro vil hun gerne hjælpe andre kvinder med at finde.

Tvis: Hun har haft sorg og angst helt inde på kroppen, og livets lektioner har stået i kø:

Hun var 27 år, da hun mistede sin mor, der efter halvandet års sygdomsforløb døde af kræft - 60 år gammel.

Senere fandt hun ud af, at hun ikke få de børn, hun ønskede - i hvert fald ikke på den naturlige måde, og  samtidig begyndte hun at mistrives i den branche, hun er uddannet i. Mistrivslen kom til udtryk som præstationsangst kombineret med, at hun var ekstremt pligtopfyldende, og det hele endte med en stress-sygemelding.

35-årige Anette Højberg bor ude på landet ved Tvis sammen med sin kæreste, Michael, og parrets søn, Frederik på fem år  Hun har læst på handelshøjskolen i Aarhus og er uddannet revisor.

- Jeg er god til tal, men når jeg ser tilbage nu, ved jeg ikke, hvorfor jeg skulle være revisor, siger Anette, der altså har oplevet det, som mange andre danskere også har prøvet, nemlig at gå ned med stress og udbrændthed.

Anette Højbjerg har fundet ud af, at hun er særlig sensitiv, og hun er kommet frem til den erkendelse, at det er hun nødt til at tage hensyn til både som privatperson og på arbejdet. - Jeg har aldrig været mere i balance med mig selv, end jeg er lige nu, konkluderer hun. Foto: Morten Stricker

Naturen som læremester

Anettes vej tilbage til livsglæden har hun fundet med naturen som inspirator og læremester.

Efter modernes død flyttede familien fra Aarhus til Tvis, hvor hun og kæresten købte et dødsbo ude på landet, og her begyndte hun at komme i kontakt med naturen.

- Jeg kan huske den første nat, vi overnattede ude i huset. Den ro, der var, da jeg med bare tæer gik ud i haven med en kop kaffe i hånden, og så solen skinne ind gennem ruderne, det var godt for mig - helt vildt godt, fortæller Anette, som avisen møder - ja, ude i naturen, naturligvis.

Ved Tvis Mølle Naturlaboratorium, hvor Anette viser vej ind til et overdækket bord med bænke - i ly for regnen, der trækker ind over landskabet i de gyldne efterårsfarver.

Og nej, regnen er der ingen grund til at ærgre sig over. Det gælder om at være åben for at se det positive og lade være med at gå ind i en negativ tankespiral, mener Anette, der har iført sig en praktisk vest med hætte og vandrestøvler.

Annonce

Det kolde gys

Anette fødte sin søn i 2015. Mens hun var på barsel, fik hun tilbudt et job. Det blev hun duperet af, men efterhånden var døgnets 24 timer ikke nok for hende, og det endte altså med en sygemelding med stress i 2016.

- Vinterbadning blev mit fix under min sygemelding, siger hun og fortæller om den januardag med høj sol, hvor hun sammen med en veninde kørte til Bremdal og hoppede i det kolde vand.

- At vinterbade er min måde på at få nervesystemet i ro - vandet udløser ro i kroppen, mener Anette, der skal have hovedet helt ned under vandet for at få det fulde udbytte af den kolde dukkert.

Mere om Anette Højberg

Anette Højberg er vokset op i Ramme.

Hun er uddannet revisor fra handelshøjskolen i Aarhus.

Hun arbejder i dag i et deltidsjob hos Folkeuniversitetets Komitestyrelse (FUKO) i Skærum Mølle.

Hun bor på Prins Burisvej samme med kæresten, Michael, der er tømrer, og sønnen Frederik, der snart fylder seks år.

Med bevidst nærvær i naturen, vinterbadningen og masser af gåture alene og i fællesskab har hun fundet åndehuller og får fyldt sin energitank op, så hun ikke løber tør og brænder ud igen.

Annonce

Ønsket om endnu et barn

Parret ønskede sig et barn mere, men efter flere mislykkedes graviditeter endte det med, at hun blev steril og måtte gennem et fertilitetsforløb med start i januar 2018.

- Den ubearbejdede sorg efter min mors død popper op, når man bliver fyldt med hormoner, fortæller hun.

Efter to forsøg var det i sommeren 2018 nødvendigt for hende at tage en pause fra hormonbehandlinger, inden parret på et tidspunkt blev klar til endnu et forsøg.

I december 2018 indså hun, at det var tid til at sige farvel til revisionsbranchen, og hun sagde sit job op uden at have et andet. Hun gik hjemme i fire måneder på egen regning for at få en masse mig-tid, der skulle give hende svaret på, hvilken vej hun skulle fortsætte ud ad.

- Men der kom ikke et stort neonskilt med et svar, fortæller Anette, der brugte tiden på at komme ud at gå i naturen hver dag.


Det er mange, der lige som jeg er faret vild som menneske og forsøger at finde hjem til sig selv. Jeg vågnede først op, da min mor døde og fandt ud af, at jeg ikke trives med det, jeg laver.

Anette Højberg, deltidsrevisor og mentor.


Da kæresten kom til skade på en skiferie og blev sygemeldt, var hun nødt til at komme ud og tjene penge til familien.

Det første job i Herning var ikke det rigtige, men det var det næste. Et arbejde med færre timer og uden stramme deadlines. Og samtidig opstod drømme om at skabe sin egen virksomhed.

- Det er mange, der lige som jeg er faret vild som menneske og forsøger at finde hjem til sig selv. Jeg vågnede først op, da min mor døde og fandt ud af, at jeg ikke trives med det, jeg laver, forklarer hun.

- Jeg vil gerne hjælpe andre med at gøre dem nysgerrige på naturen og på sig selv, fortæller Anette Højbjerg, der mener at det er nødvendigt med ro i en verden, hvor vi konstant bliver bombarderet med sanseindtryk. Foto: Morten Stricker
Annonce

Vil dele med andre

De erfaringer, hun gennem snart mange år har gjort sig, med at være i naturen og mærke dens positive effekt, vil hun nu gerne dele med andre.

- Jeg vil vise en stille vej ud af det tomrum og den længsel, som kan opstå, når man har oplevet livskriser, som ændrer ens liv og gør, at man pludselig føler sig fremmed i eget liv. I vores iver efter at kontrollere vores hverdag har vi glemt vores mentale trivsel, og vi har - ikke mindst - glemt vores kontakt til os selv og naturen, mener hun.

- Jeg tror på, meningen med livet er livet i sig selv. At lære af livets lektioner, elske, grine, græde og ikke mindst være i nuet, fortæller Anette Højberg. Foto: Morten Stricker

Ved siden af sit halvtidsjob har hun nu etableret sit eget firma, der slet og ret hedder Anette Højberg - der tillader det at bevæge sig i alle retninger - og gennem virksomheden tilbyder hun kvinder at deltage i workshops, der tager dem med ud i naturen for at finde den ro, hun selv har fundet.

Den første workshop foregik over tre timer en lørdag formiddag i oktober, hvor hun guidede til nærværende naturoplevelser og hjalp med at finde den ro i naturens rammer, som mange søger i en hektisk hverdag.

- Det er en pause fra hverdagens og egne høje krav og forventninger, og som livsuddannet mentor vil jeg invitere kvinderne til at rette fokus på det indre landskab og møde sig selv med nysgerrighed og venlighed, forklarer hun.

På spørgsmålet om, hvad ambitionen er med firmaet, svarer hun:

- I første omgang vil jeg gerne hjælpe andre ved at bruge min egen historie, men på et tidspunkt vil jeg gerne kunne leve af firmaet.

Hvornår det sker, ved hun ikke.

- Det gælder om at lade tingene ske i stedet for at forsøge at kontrollere dem, lyder en af hendes livsfilosofier.

Mere om workshops i naturen

Anette Højberg holder sin næste workshop den 31. oktober.

Du kan læse mere på hendes instagramprofil: @ahojberg eller sende en mail på anettehojberg@gmail.com.

Annonce

Ingen skyld og skam

Forklaringen på, at Anette Højberg vil dele sårbare oplysninger om sig selv, skal findes i, at det ligger hende på sinde, at ingen skal føle skyld eller skam for de udfordringer, de oplever i livet.

Det siger ikke noget om en, at man har oplevet udforinger i livet, mener hun.

- "Det er ikke din skyld, men det er dit ansvar" er en sætning, jeg selv lever efter, og hermed mener jeg, at det er vores ansvar, hvordan vi ser på omstændighederne, og hvad vi vælger herfra, men fortiden er fortiden, og den skal ikke sætte dagsordenen for fremtiden, forklarer Anette og tilføjer:

- Hvis jeg kan hjælpe andre kvinder til at føle sig set og mødt, hvor de er, og vise de ikke er alene, så er mit arbejde en succes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce