Annonce
Holstebro Onsdag

Historisk pollensæson: Nye personer rammes i år

Pollensæsonen blev i år skudt i gang i slutningen af februar, da lune forårstemperaturer fik elletræer og hasselbuske til at blomstre. Dermed startede Astma-Allergi Danmark sin daglige registrering af pollentallene. Arkivfoto: Stefan Jaitner/Ritzau Scanpix
Hvis du i år har mærket allergisymptomer, længe før du plejer, så hører du nok til gruppen, der er blevet ramt af en ny allergi.

Allergi: Snøft, nys og røde øjne, der bare ikke vil stoppe med at klø.

Allergisæsonen har i år ramt som en hammer. Og mange, der aldrig før har reageret på blandt andet el, har allerede mærket allergisymptomerne.

Mængden af pollen fra el er nemlig historisk højt i år. I februar målte Astma-Allergi Danmark et pollental på over 952 for el. Og det slår med længder den hidtidige rekord fra 2019 på 738.

Annonce

Til sammenligning betegnes pollentallet for el som højt, så snart det når over 50.

Også hassel har befundet sig i den høje ende af skalaen.

De høje tal betyder, at der særligt er én gruppe personer, der får forlænget deres allergisæson i år. Det fortæller Lone Winther, som er specialeansvarlig overlæge på Allergiklinikken på Herlev og Gentofte Hospital.

- Det er klassisk, at folk med birkepollenallergi også reagerer på de tidlige forårspollen - eksempelvis hassel, el og avnbøg, siger hun og forklarer:

- De tilhører nemlig den samme botaniske familie, hvor allergenerne ligner hinanden.


Hvis du begynder at få tidlige symptomer i februar og marts, så start din allergibehandling, og fortsæt hen over din sædvanlige allergisæson.

Lone Winther, overlæge


Det er mere sjældent, at man har allergi over for de tidlige forårspollen uden samtidig at have allergi over for birk.

Og er du en af dem, der har været ramt allerede i det tidlige forår, så er det bare med at sætte gang i behandlingen.

- Hvis du begynder at få tidlige symptomer i februar og marts, så start din allergibehandling, og fortsæt hen over din sædvanlige allergisæson, siger Lone Winther.

Behandlingen består vanligvis af øjendråber med antihistamin, tabletter med antihistamin og næsespray med binyrebarkhormon.

Hvordan bliver årets pollensæson?

Hvor slem allergisæsonen bliver for pollenallergikere, afhænger af vind- og vejrforhold.

Milde vintertemperaturer, som sjældent er under frysepunktet, giver træerne gode betingelser for tidlig blomstring og dermed en tidlig start på pollensæsonen.

Frost kan udsætte blomstringen lidt.

Mildt forårsvejr med lune temperaturer og solskin giver normalt flest pollen.

Du kan følge med i pollentallene dag for dag med Astma-Allergi Danmarks app "Dagens pollental".

Det er også muligt at blive behandlet med immunterapi.

Her behandler man med de stoffer, du er allergisk over for. Det foregår enten med tabletter eller injektioner. Målet er, at du på sigt kan tolerere allergenet.

Der findes ikke immunterapi specifikt mod de tidlige forårspollen, fortæller Lone Winther.

- Men et stort internationalt studie har vist, at behandling med birketabletter også viser en mindre, men signifikant effekt på symptomerne i sæsonen for de tidlige forårspollen, fortæller hun.

Det er Astma-Allergi Danmark, der står bag de daglige pollenmålinger i Danmark. Men hvordan det tegner for resten af sæsonen, er straks sværere at spå om, fortæller Betina Hjorth, som er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

- Ellen gik helt amok, men vi ved faktisk ikke, hvad vi ellers kan forvente. Det afhænger meget af vejret, og hvor modne raklerne (blomsterstande, hvor pollen sidder, red.) er.

- Vi er ikke tæt nok på endnu til at sige, hvordan sæsonen bliver for birk eller græs, siger Betina Hjorth.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce