Annonce
Holstebro Onsdag

Holstebro ældste og mindste hus får nu den helt store tur

Bomhuset har længe trængt til en kærlig hånd. Nu er den statslige godkendelse endelig i hus, og håndværkerne er gået i gang. Foto: Holstebro Kommune
Håndværkerne er gået i gang med en udvendig renovering af Bomhuset. Arbejdet forventes at være færdig i slutningen af oktober.
Annonce

Holstebro: Det tog tid at få den statslige godkendelse til at renovere Holstebro ældste og mindste hus - Bomhuset. Men nu er håndværkerne i fuld gang med det nænsomme arbejde.

Renoveringen af det lille hus på 32 kvadratmeter, der ligger for enden af Sønderlandsgade, gik i gang onsdag den 12. august, og hvis alt går efter planen, afsluttes arbejdet i den sidste uge af oktober, oplyser Holstebro Kommune.

Arbejdet udføres af firmaerne Børge Lind & Sønner A/S, Linde, Tømrer- og Snedkermester Jørgen Slyk ApS, Ulfborg Kirkeby og GJ Tømrer og Snedker ApS, Hvidbjerg, med Holstebro Kommune som bygherre.

Bomhuset, der ligger for enden af Sønderlandsgade midt i Holstebro, blev bygget i 1792 og fredet i 1924. Huset er opført efter ældre, jysk byggeskik med røde sten, hvidtede fuger, gesimser og halvvalmede gavle. Indtil 1851 var huset kongelig konsumtionsbod. Det var her, man betalte afgift, når man skulle sælge varer i byen.

Siden dengang har Bomhuset tjent som beboelse.


Renoveringen af det lille hus på 32 kvadratmeter, der ligger for enden af Sønderlandsgade, gik i gang onsdag den 12. august, og hvis alt går efter planen, afsluttes arbejdet i den sidste uge af oktober.

Holstebro Kommune.


I 1987 blev Bomhuset indrettet som Museum for Kleinkunst, men den funktion ophørte i efteråret 2018. Fra 2016 til 2019 havde Kunstpartiet kontor i Bomhuset.

Omfanget af renoverings- og istandsættelsesarbejdet for Bomhuset i Holstebro er planlagt i samarbejde med bygningsarkitekt Jens Andrew Baumann fra Baumann Arkitekter A/S i Viborg.

Byggeprojektet er godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen.

Selv om huset kun er på 32 kvadratmeter, er det et stort arbejde, håndværkerne har kastet sig over. Den indvendige renovering er der endnu ikke sat penge af til. Foto: Holstebro Kommune

Renoverings- og istandsættelsesarbejdet omfatter alle udvendige bygningsdele:

Sokler, udskiftning af mørtelfuger/mur, reparationer i teglvægge, restaurering af skorsten, eksisterende tegltagsten og træværk i loftsrum, nye tegltagsten på dasset, nye udvendige døre og vinduer, kalkning af facadepuds og sålbænke.

Lisbet Gormsen, der er chef for kunst og kultur i kommunen, har tidligere over for Holstebro Onsdag oplyst, at Holstebro Kommune har afsat 400.000 kroner til den udvendige renovering af huset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Corona skabte alternativer

Annonce