Annonce
Holstebro Onsdag

Jacob er udnævnt til Harboe-direktør i Rema

Ude på lageret bag Rema 1000-butikken i Ellebæk er der tid til lidt venskabeligt drilleri. Her har fotografen fanget købmand Torben Nielsen og praktikanten Jacob Hvas Grysbæk i en af de situationer. Fotos: Johan Gadegaard
20-årige Jacob Hvas Grysbæk er glad for sin praktikplads i Rema 1000 i Ellebæk - og især for sin chef. Jacob er en af de unge, der er på kanten af arbejdsmarkedet, og som Projekt JobKurs forsøger at hjælpe til den størst mulige grad af selvforsørgelse.

Ellebæk: - Jacob er en god dreng. Han er bare SÅ glad - jeg har endnu ikke oplevet, at han har været sur. Vi driller ham lidt, og så driller han lidt igen. Og selv om han kræver lidt tålmodighed, så giver hans gode humør os så meget igen.

Sådan lyder karakteristikken af Jacob Hvas Grysbæk fra den unge mands chef, Torben Nielsen, der er købmand i Ellebæks Rema 10000.

Jakob har ikke en egentlig diagnose, men han har sine udfordringer og kan ikke klare hverken en normal uddannelse eller et helt almindeligt arbejde. Han er en ung med særlige behov, som det hedder i fagsproget. Eller fortalt på en anden måde, så er han for god til at få en pension, men ikke i stand til at passe et ordinært arbejde.

Som ung på kanten af arbejdsmarkedet er han en af de 14 unge, der med udgangspunkt i Uddannelsescenter Mariebjerg i Vemb er en del af et projekt, der er døbt JobKurs.

Mere om Projekt JobKurs

Målgruppen for projektet er unge med særlige behov i aldersgruppen fra 18 til 29 år på uddannelseshjælp.

De unge er i gang med eller har færdiggjort deres STU på uddannelsescenter Mariebjerg.

Praktikken følges tæt af en socialfaglig arbejdskonsulent, der også fungerer som sparringspartner og mentor for den unge og for virksomheden.

Metoden i projektet er længerevarende praktik i virksomheder.

Det er gratis for virksomheden at have en praktikant.

Projektet er en del af Rummelig imidt, der er støttet af Den Europæiske Socialfond og Region Midtjylland.

Socialfaglig arbejdskonsulent Rikke Heede fra JobKurs kan træffes på telefon 40 76 23 71 eller på mail: Rikke.heede@holstebro.dk.

Praktikant med direktørtitel

Projektet er udsprunget af en grundtanke om, at der skal være plads til alle på arbejdsmarkedet, og formålet med JobKurs er at få de unge ansat i praktik i lokale virksomheder for at hjælpe dem til den størst mulige grad af at kunne forsørge sig selv.

Og Jakob er altså i praktik i Rema 1000 i Ellebæk.

Det vil sige, at han for knap et år siden begyndte at arbejde et par dage om ugen i Rema 1000 i Nørreport Centret. Kemien mellem købmanden og praktikanten var så god, at Jacob ikke var et sekund i tvivl om, at han ville flytte med sin chef fra Nørreport Centret ud til Ellebæk, hvor Torben Nielsen har overtaget forretningen.

- Jeg er glad for mit arbejde. Vi hygger os, og i pauserne laver vi sjov med hinanden. Jeg kan godt tåle, at de laver fis med mig - selv om de nogle gange godt kan være lidt grove. Så giver jeg dem bare noget tilbage igen, konstaterer Jakob med et stort smil om munden, mens han lidt genert skubber brillerne på plads.

Hver onsdag og fredag møder han op i forretningen på Beethovensvej og arbejder mellem tre og fem timer.

- Om onsdagen sætter jeg frysevarer på plads, og om fredagen er det lidt forskelligt, hvad jeg laver, fortæller Jacob.

- Du er jo udnævnt som vores Harboe-direktør, konstaterer købmanden og fortæller, at Jacob blandt andet sørger for at fylde øl og sodavand op i butikken fra lageret.

Annonce

Bare for sjov

Jacob er ikke som de andre medarbejdere. Der skal tages særlige hensyn til ham, og arbejdet tager den tid, det tager for ham. Og tålmodigheden kan komme på prøve. Som den dag, han væltede med en hel vognfuld sodavand, og der var udsigt til et større oprydningsarbejde. Heldigvis for Jacob skete uheldet lige netop på det tidspunkt, hvor han havde fri, så han overlod lettet arbejdet til kollegerne i butikken og tog hjem.

- Det kræver jo tålmodighed fra de andre medarbejdere, men som butik er det også godt at have en ansat, der ligger lidt uden for skiven på den gode måde. Han giver humør i butikken, og kunderne kan også godt lide, at det hele ikke er så firkantet. Vi får lige så meget ud af det, som han gør, mener Torben.

For ham - og for projektet som helhed – handler det ikke kun om få et arbejde og tjene sin egne penge, men i lige så høj grad om, at de unge får en bedre livskvalitet af at indgår i et fællesskab med kolleger og kunder.

- Livskvalitet er også vigtig for os, og det betyder meget for os, når der et par gange om ugen kommer en stor sol ind ad døren, forklarer Ellebæk-købmanden.

At smådrillerierne går begge veje, beviser Jacob, da journalisten spørger den unge praktikant, hvad han har lyst til at arbejde med, når han til sommer færdig på Mariebjerg - hvis han fik helt frit valg.

- Måske ville jeg gerne arbejde i Kvickly, siger Jacob med ansigtet lagt i helt alvorlige folder.

- Kvickly!, udbryder købmanden og spærrer øjnene op, da konkurrentens navn bliver nævnt.

- Du kommer i pappresseren i morgen!, advarer han, og købmanden smil bliver kun større, da den unge mand i den turkisfarvede Rema-T-shirt tilstår:

- Det var jo bare for sjov.

- Min chef er rar, og han giver mig nogle opgaver, jeg kan finde ud af. Det betyder meget at kunne sige, at man har et arbejde, og at man har gode kolleger, man kan have det sjovt sammen med, siger Jacob Hvas Grysbæk i den folder, der er skrevet om JobKurs. Jacob er vokset op på Havrevænget i Holstebro, hvor hans forældre stadig bor. Jacob er flyttet hjemmefra og bor nu på et kollegie ved Mariebjerg i Vemb.
Annonce

Socialt ansvar

Rikke Heede arbejder som socialfaglig arbejdskonsulent på Uddannelsescenter Mariebjerg, og hun er i det daglige ansvarlig for JobKurs. Hun er også mentor for Jacob, som hun har kendt gennem flere år. Hun glæder sig over den succeshistorie, der er kommet ud af, at Jacob har fået en praktikplads i Rema 1000 hos Torben Nielsen.

- Det er nemlig relationen imellem de to, der gør, at det fungerer, siger Rikke og tilføjer:

- De er så fantastisk et eksempel på at tage socialt ansvar - at en virksomhed adopterer en ung med særlige udfordringer med den hensigt, at den unge en dag skal ansættes der.

Det er ikke alle 14 unge, der er kommet i praktik, men der er indgået praktikaftaler med blandt andre Elgiganten, McDonald's, FTZ Autodele & Værktøj og en anden Rema 1000-butik.

- Og vi vil meget gerne have flere virksomheder med, tilføjer Rikke Heede.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Mads må vente et halvt år: Godt at have noget at glæde sig til

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Så er der atter fortællinger i Det Gamle Rådhus

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Holstebro Onsdag

Bent Fabricius-Bjerre hyldes af sine venner

Holstebro Onsdag

Rend mig i traditionerne….. nej, hvorfor det?

Holstebro Onsdag

Op til 14 måneders leveringstid på en ny bil: Kunderne tager det pænt

Holstebro Onsdag

Med et års forsinkelse: Haveselskab får besøg af haveguru

Holstebro Onsdag

Her kan børn dele deres tanker om forældrenes skilsmisse

Holstebro Onsdag

Simon har en isenkræmmer i rygsækken som institutionsleder og byrådspolitiker

Holstebro Onsdag

EDC: Boligsalget i 2021 slog alle rekorder

Holstebro Onsdag

Tid til en ny duel i kirken

Holstebro Onsdag

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Holstebro Onsdag

For fjerde gang modtager virksomhed en pris for sin vækst

Holstebro Onsdag

Længe ventet koncert finder endelig sted

Holstebro Onsdag

Kom på kursus hos blomstermanden

Holstebro Onsdag

Nu skal bestyrelsen udpeges og vedtægterne godkendes: Lokalhistorisk Arkiv holder generalforsamling

Holstebro Onsdag

TTH-profil er en del af Efterårets Hold

Holstebro Onsdag

Ølsmagning med Danmarks bedste bryggeri

Holstebro Onsdag

2021 bød på færre lokale brande

Holstebro Onsdag

Søren tegnede og skrev sig gennem sorgen efter sin fars død

Holstebro Onsdag

Forening tilbyder at overtage alle glemte Jens Nielsen-billeder: Nej, tak, siger kommunen

Holstebro Onsdag

76-årige Dorte udstiller værker i kirkehus

Holstebro Onsdag

Kom bag om soloudstilling på museum

Annonce