Annonce
Holstebro Onsdag

Jeg keder mig aldrig

Jo mere enkelt det er, jo bedre er det, og jo mere blikfang er der i det, lyder Lise Bech Rounborgs filosofi. Her har hun sat sig til computeren på det kontor, hun har indrettet i sit hjem. Foto: Johan Gadegaard
48-årige Lise Bech Rounborg hører til den halvdel af iværksættere, der har overlevet de første kritiske år. Hun driver på sjette år sin grafiske virksomhed fra hjemmet, der i dag ligger i Mejrup.
Annonce

Holstebro: Når et nyt selskab ser dagens lys, går det ind i en række risikofyldte år i sin første levetid. Efter to år er 24 procent af de nystartede selskaber nemlig ikke længere aktive - og syv år efter opstarten er næsten halvdelen af de nystartede selskaber i Danmark ikke længere aktive.

Det viser en ny analyse fra FSR - danske revisorer.

Iværksættere lever med andre ord med en stor risiko for at knække nakken i løbet af de første år.

Den statistik er 48-årige Lise Bech Rounborg heldigvis ikke en del af. For seks et halvt år siden - i 2014 - sprang hun ud på dybt vand og etablerede sig som selvstændig med en grafisk virksomhed.

Og selv med coronakrisens udfordringer er hun og hendes virksomhed still going strong.

- Jeg har aldrig fortrudt, at jeg blev selvstændig, og jeg har haft et plus i regnskabet hele vejen igennem, fortæller Lise, der har budt på en kop kaffe i kantinen.

Eller en kantine er det jo ikke, men familiens køkken-alrum, for Lise har etableret sin virksomhed hjemme i privaten - i et nybygget hus på Dolken i Mejrup, hvor hun bor sammen med sin mand, parrets fælles datter, Ella på 11 år og den brune labrador, Buffy.

Men lad os begynde med begyndelsen.

Annonce

Morfars trykkeri

Hun er vokset op i Særkærparken. Som barn elskede hun at tegne, klippe og kreere små æsker. Siden hun var otte år, har hun vidst, at hun skulle have et arbejdsliv i den grafiske branche. Det lå i generne - og efternavnet Rounborg får måske en klokke til at ringe.

Det var nemlig Lises morfar, Vagn Rounborg, der i sin tid etablerede Holstebros største grafiske virksomhed, Rounborgs Grafiske Hus, og lille Lise tilbragte mange timer på sin morfars trykkeri.

- For mig var det helt naturligt, at jeg skulle være grafiker. Der var ingen tvivl, og det har jeg altid vidst, fortæller Lise, der dog på sin morfars forlangen skulle stå i lære et andet sted end hos Rounborg.


Jeg havde i mange år drømt om at få mit eget firma, men jeg turde ikke tage springet.

Lise Bech Rounborg, indehaver af Mus og Co.


Efter endt læretid arbejdede hun i en årrække på et reklamebureau i Viborg. I mellemtiden havde hendes onkel, Jens Rounborg, overtaget trykkeriet, og han hentede niecen hjem til et job som prepressleder. Efter barsel med Lises første barn blev de dog enige om, at det var det kreative, der var hendes hjertebarn, og derfor kom hun til at stå for firmaet kreative afdeling, da hun vendte retur til arbejdslivet.

Annonce

Nu er det nu

Da onklen gik på pension, blev Rounborgs Grafiske Hus opkøbt af et Skive-firma, og Lise var en af dem, der blev fyret i forbindelse med overtagelsen.

- Jeg havde i mange år drømt om at få mit eget firma, men jeg turde ikke tage springet, fortæller Lise, der med fyresedlen i hånden indså, at nu var det nu.

- Jeg kan godt lide at tænke anderledes og at skabe noget nyt, siger Lise Bech Rounborg, som fotografen her har fanget foran den store plakat, der hænger på væggen i familiens køkken-alrum. - Ham den gamle mand faldt jeg bare pladask for, fortæller hun om det lidt anderledes valg af motiv til plakaten. Foto: Johan Gadegaard

Familien boede dengang i et rækkehus på Offenbachsvej, og sammen med sin mand, Jan, gik hun familiens budget igennem med en tættekam og luede alle unødvendige udgifter væk, så familien var rustet til et sats som iværksætter.

- De kunder, der fulgte med mig over i mit eget firma, reddede mig, og min revisor sagde, at han ikke før havde set, at der kunne leveres et så flot regnskab det første år, fortæller Lise.

Annonce

Plakat-designer

Mus og co hedder det firma, som Lise etablerede, og som fulgte med til det nybyggede hus i Mejrup, da familien flyttede til Mejrup, da Ella skulle begynde i skolen.

Lises ældste datter, Clara på 21 år, læser jura i Aarhus, og Jan, der er projektleder inden for it og marketing og driver egen coach-virksomhed, har to børn fra et tidligere forhold:

Julie på 24 og Tobias på 23 år.

Mus og Co sætter blandt andet medlemsblade op, layouter brochurer og kreerer hjemmesider.

- Det er meget bredt, forklarer hun om arbejdsopgaverne.

- Jeg keder mig aldrig, konstaterer hun og fortæller, at skulle der være lidt stille, finder hun på noget nyt. Som for eksempel at tegne plakater, som hun nu sælger i en webshop med navnet, Moderne Plakater.

Annonce

I sin egen lille boble

Det var for at spare på udgifterne til husleje, at firmaet fik adresse i privaten, men det passer Lise fint, at hun kan tage hele døgnet i brug ved computeren, når der er brug for det.

- Det giver både fleksibilitet og frihed, fordi jeg ikke behøver at have dårlig samvittighed, når Ella er syg, eller når tandlægen eller frisøren skal besøges, forklarer Lise og tilføjer:

- Jeg er god til at holde mig selv i nakken og lade være med at foretage alt for mange overspringshandlinger, når jeg nu arbejder derhjemme.

Ulempen ved at være alene er, at der ingen er at give opgaverne videre til og ingen at sparre med, men her træder Jan til og indkalder hende gerne til idéudviklingsmøde efter fyraften.

For Lise kræver kreative opgave ro, og den er der nok af inden for hjemmets fire vægge.

- Jeg befinder mig fint i min egen, lille boble, lyder det fra iværksætteren, der har klaret de første, vanskelige år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Frokostjazz på Tobaksfabrikken

Annonce