Annonce
Horsens Posten

Årets julearrangementer: Aflyst - men det gør ikke så meget

Rasmus, Rosa og Emilie med deres forældre Henrik og Gitte Friis Henningsen. I år er der god tid til julehygge hjemme på Bøgevangsgade. Foto: Marianne Husted
Forældre kommer ikke til børnenes Lucia-optog, julefrokoster er aflyst, og der bliver ikke juleafslutning i fodboldklub eller rideklub. Til gengæld får familien Friis Henningsen mere tid til hinanden i december.

Horsens: December-kalenderen plejer at være fyldt som en dansk strand under en hedebølge hos de fleste danske familier.

Også hos familien Friis Henningsen på Bøgevangsgade står den normalt på julearrangementer og julefrokoster fra midten af november og frem mod juleaften. Men ikke i år. 2020 er på ingen måde et år som alle andre.

Til gengæld er der blevet tid til meget andet. Henrik Friis Henningsen har lavet en total-renovering af murermestervillaens kælder. To nye værelser står klar til Rasmus på 11 og Emilie på 9 år foruden bad, vaskerum og opholdsrum.

Rosa ønsker sig biler, Emilie ønsker sig ting til sin nye pony, mens Rasmus ikke er begyndt at tænke på ønsker endnu. Foto: Marianne Husted

- Jeg har kunnet arbejde med det hver eneste lørdag og søndag, siger Henrik Friis Henningsen, murermester og ingeniør, der driver virksomheden Jensen & Friis Pedersen A/S.

Annonce

Tid til julehygge

Julen på Bøgevangsgade 10 er, som den skal være: Julekalendere i trængsel på køkkenbordet, nisselandskab i et hjørne af stuen og lys i adventskransen, flettet af naturens materialer.

Men coronaen har aflyst de fleste sociale julearrangementer.

Disse kalendere hitter

  • Emilie på ni år giver topkarakterer til DR 1's "Julefeber".
  • Rasmus på 11 år synes bedre om "Juleønsket" på TV 2.
  • Og så er der en en gammel kending, som hele familien Friis Henningsen er blevet vild med. Ved et tilfælde kom de til at slå over på TV 2 Charlie, der genudsender den 29 år gamle "The Julekalender". Og nu er både Emilie og Rasmus sammen med forældrene faldet for Hansi, Gynter og Frits.

- Vi har én julefrokost, og det er med familien 2. juledag, siger Gitte Friis Henningsen, der er ernæringsassistent og ansat i Sct. Ibs Børnehave, hvor datteren Rosa på fire år også går.

Decemberhygge hos familien Friis Henningsen, hvor der er i år er god tid til at se tv-julekalendere. Foto: Marianne Husted

Den er i år med begrænset deltagerantal, så det bliver med bedsteforældre, en oldemor og en faster.

- Vi plejer at være mange flere. Op mod 30 denne dag, fortæller Gitte Friis Henningsen.

Annonce

Alt er aflyst

De skal heller ikke med børnene til de mange arrangementer, som plejer at høre juletiden til.

Emilie er rytter med nyerhvervet pony, Stjerne, der skal ud at stå i Molger Rideklub, hvor både hun og hendes mor rider. Her plejer der at være arrangement med æbleskiver og julehygge. Det er aflyst.

Rasmus spiller fodbold hos HfS, hvor der gerne bliver budt på fællesspisning. Det er aflyst. Det samme gælder arrangementet i Rosas børnehave, hvor forældre og børn traditionen tro spiser risengrød sammen. Og Luciaaftenen med krybbespil og amerikansk lotteri på Sct. Ibs Skole, hvor de to store går, bliver heller ikke til noget.

Der er både julekalendere til store og små i familien Friis Henningsen. Foto: Marianne Husted

- På en måde gør det ikke så meget, for så mere ro til julehyggen herhjemme, siger Gitte, der fortsætter, at der også bliver bedre tid til at se julekalendere i tv, som børnene gerne vil se.

Annonce

Mindre hektisk

Fra børnene lyder der heller ingen større klager. De hygger sig stadig i børnehave og skole, og børnene har sammen med en fætter og en kusine fået billetter til risengrød og julefortælling i igloen på Torvet.

- Det er selvfølgelig lidt irriterende, at der ikke sker så meget i år. Men det egentlig også fint nok, siger Emilie, mens Rasmus godt kan savne julearrangementerne.


Det er selvfølgelig lidt irriterende, at der ikke sker så meget i år. Men det er egentlig også fint nok.

Emilie, ni år


De skal jo stadig spise and og risalamande  og lege pakkeleg med familien, som Emilie  fornuftigt tilføjer.

Og julenissen, der hver morgen lægger godter og små gaver i julesokkerne, er da heldigvis heller ikke corona-ramt.

Annonce

Julefrokoster aflyst

Henrik Friis Henningsen holder normalt julefrokost for sine 10-12 ansatte på en af byens restauranter. Det bliver heller ikke til noget i år.

Og det er faktisk restauranter og hoteller, og andre, som lider økonomisk under covid-19-restriktionerne, de har mest ondt af.

- Vi skal ikke beklage os, Vi har klaret os fint, mens andre har mistet job, som Gitte udtrykker det.

Annonce

Ingen fødselsdagsfester

Henrik fyldte 40 år i 2020. Det blev ikke til den planlagte fødselsdagsfest. Men sådan var det for mange, og det kan jo indhentes i 2021, siger han. Det gjorde dog ondt, da oldemor måtte aflyse fejringen af sin 95 års fødselsdag, hvor hele familien var inviteret på fest og ophold i Tønder.

- Det var trist. Nu håber vi, at vi kan fejre hende sidst i januar i stedet for, siger Gitte.

Familiens faste sommerferietur til Mallorca blev heller ikke til noget.

- Det er her, vi virkelig kobler af, siger Henrik, som kommer ned i gear og kan lægge de daglige opgaver i sit firma fra sig.

Der er dog en ting, som de virkelig vil savne denne jul. Det er Sct. Ib Skoles juleafslutning i Vor Frelser Kirke, der er flot pyntet op. Det er stemningsfyldt, og familierne får ønsket hinanden en glædelig jul.

- Så føler vi, at nu er det juleferie, siger Henrik Friis Henningsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nej tak til bearnaisesovs og brune kartofler - Winnie Rahbek kan ikke se sig selv andre steder end som ansat i Bog & idé

Annonce