Annonce
Indre By

København får SorgBar: Nyt initiativ til sørgende og deres netværk

Sangerinden Kira Skov har efter tabet af sin makker i kærlighed og musik skabt et album "The Echo Of You", der handler om sorg og tab. Hun medvirker på SorgBar. Foto: PR
Med tre events i efteråret sætter Landsforeningen Liv&Død fokus på samvær, samtale og musik som drivkræfter på vej mod en mere åben sorgkultur.
Annonce

For knapt tre år siden mistede musiker og journaliststuderende Adam Scavenius, 25 år, sin mor. Hun døde pludseligt af en aneurisme, en udposning på en hovedpulsåre, der bristede.

Adam erfarede i tiden efter sin mors død, hvor svært det var som efterladt at få den støtte og hjælp, han havde brug for, i det etablerede behandlingssystem. På den baggrund fik han ideen til SorgBar – en række gratis events, hvor mennesker berørt af sorg og deres pårørende kan finde rum, støtte og inspiration.

SorgBar er blevet realiseret af Landsforeningen Liv&Død. De tre første events var planlagt til foråret, men ligesom så meget andet måtte SorgBar planlægges om på grund af omstændighederne omkring udbruddet af Covide-19.

25-årige Adam Scavenius, musiker og journaliststuderende, er initiativtager til den nye SorgBar. Foto: PR

SorgBar er derfor blevet flyttet til efteråret 2020 og datoerne 20. august, 17. september og 15. oktober. SorgBar finder sted på EKHO EKHO, musikfællesskabet på Refshaleøen i København.

Annonce

Arbejder for at nedbryde tabu

Direktør hos Landsforeningen Liv&Død, Kirsten Søndergaard fortæller, at landsforeningen Liv&Død arbejder for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om døden.

- SorgBar rammer meget konkret ned i begge disse felter. Den værdige afsked med livet hænger også sammen med, at de efterladte får rum og plads til at sørge på deres egen måde. Tiden med corona har været ekstra svær for mange sørgende, da der har været restriktioner for, hvordan man kan være sammen. SorgBar har fået en ny aktualitet og relevans i denne krise, fortæller Kirsten Søndergaard.


Den værdige afsked med livet hænger også sammen med, at de efterladte får rum og plads til at sørge på deres egen måde.

Kirsten Søndergaard, direktør hos landsforeningen Liv&Død


Musik er en central del af SorgBar. Gennem tiden har mennesker brugt musikken til at beskrive og håndtere svære begivenheder og følelser i livet. Sorg kan være en stor og klodset følelse, og den kan være vanskelig at forklare andre. Musikken kan bibringe en fælles forståelse for det, der er vanskeligt at fortælle om og vanskeligt at forstå.

- I landsforeningen Liv&Død ved vi, at musik betyder meget for mange efterladte, fordi de dér kan få en følelse af at blive genkendt. Samtidig bruger nogle også musik til at mindes de døde. Med SorgBar vil vi skabe et rum, hvor mennesker i sorg kan rustes til bedre at kunne møde omverdenen efter tab, forklarer Kirsten Søndergaard.

Annonce

Personlige fortællinger og musik til hver SorgBar

Eventet er opdelt i to dele. I første del holder personer berørt af sorg oplæg med afsæt i deres oplevelser og fortællinger om tab og sorg. Oplæggene kommer fra forskellige personer med hver deres historie for at understrege, at sorg er mange ting, og at alle sørger og reagerer forskelligt.

Når oplægsholderne har delt deres oplevelser, vil det være muligt for deltagerne at stille spørgsmål eller komme med deres egne historier enten i åbent forum eller via anonyme sedler. På den måde kan man tage aktivt del i SorgBar ved at spørge til oplæggene og deltage i debatten. Men man kan også være med, hvis man ikke er helt parat til at tale højt i et større forum om sorg.

I pausen mellem første og anden del er der mulighed for at købe øl og vand i baren eller trække udendørs for at få frisk luft, hvis det er det, man har brug for.

Dawn og Adam fra orkestret Fastpoholmen spiller til eventen 20. august. Foto: Stanko Lugonja

I anden del af SorgBar sker der et stemningsskift. De fysiske rammer bliver ændret, og der bringes liv ind i lokalet i form af lys og planter. En musiker, der selv har oplevet sorg, vil optræde.

20. august spiller Dawn og Adam fra orkestret Fastpoholmen. Deres hit ”Dudu” har dannet lydtæppe for podcasten ”Jeg plejede at tro på for evigt”, som Landsforeningen Liv&Død står bag. Sangen blev skrevet og indspillet i tiden, hvor Dawn, som er forsanger, mistede sin mor.

17. september spiller Marc Facchini akkompagneret af en violinist. Marc har for ganske nylig også udgivet et album ”Ind i Evigheden”, der beskæftiger sig med døden og emnet undergang. Den første single ”Dig & Mig” handler om stor kærlighed og om at møde døden sammen.

15. oktober kommer Kira Skov med en guitarist. Kira har efter tabet af sin makker i kærlighed og musik, Nicolai Munch-Hansen, skabt et helt album, ”The Echo Of You”, der handler om sorg og tab.

SorgBar, Logo

Det er gratis at deltage i SorgBar, men der er et begrænset antal pladser, så tilmelding er nødvendig.

Flere oplysninger hos Landsforeningen Liv&Død, Nikolaj Plads 27, København K, www.livogdød.dk

Projektet støttes af Nordeafonden, Dansk Musikerforbund og Christianshavns Lokaludvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce