Annonce
Indre By

Lokaludvalgsformand: Lad barerne lukke ved midnat

Skal byens bare lukke ved midnat? Det mener formand for Indre By Lokaludvalg, Bent Lohmann. Arkivfoto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Coronakrisen har vist, at restaurations- og nattelivet godt kan fungere med en tidlig lukketid, mener formanden for Indre By Lokaludvalg. - Det stopper ikke festen, mener brancheorganisation.
Annonce

Barer og natklubber bør også fremover lukke klokken 24. Så klar er meldingen fra formanden for Indre By Lokaludvalg, Bent Lohmann.

- Vi bør lære af coronakrisen. Krisen har vist, at restaurations- og nattelivet godt kan fungere med en tidlig lukketid, hvis lukketiden er ens for alle restauratører, siger lokaludvalgsformanden.

I midten af maj åbnede landets restauranter, cafeer og barer igen op for gæster efter at have været lukket ned siden 11. marts. I kølvandet på åbningen fulgte en række nye retningslinjer, der betyder at alle serveringssteder, der i dag enten serverer mad, drikkevarer eller tobak til at nyde på stedet, skal lukke ved midnat.

Ifølge Bent Lohmann bør politikerne gribe bolden og beslutte, at alle natklubber, barer osv. fremover skal lukke ved midnat.

- Med de erfaringer, vi har fået med coronarestriktionerne, er der grund til at tro, at vi i fremtiden kan få et sundere natteliv i Indre By, hvis der er politisk vilje til det. Der indtages mindre alkohol, der er færre voldssager og formentlig også færre stofmængder i omløb, siger Bent Lohmann.

Annonce

En win-win-situation

Tidligere lukketid vil også have indvirkning på et af de helt store diskussionsemner i Indre By igennem de seneste mange år: Støjen fra nattelivet.

- Tidligere lukketid vil betyde folk får mere søvn. Det gælder både nattelivsgæsterne, personalet i nattelivsbranchen og beboerne i nattelivsområderne. Politikerne står nu med en unik mulighed for at ændre nattelivskulturen i København. Det er en win-win-situation for alle, siger Bent Lohmann, der ikke tror, at omsætningen vil falde, hvis nattelivet lukker ved midnat.

Formand for Indre By Lokaludvalg Bent Lohmann. Arkivfoto: Martin Sørensen

Han appellerer til en generel holdningsændring som en del af løsningen.

- Omsætningen kommer til at ligge tidligere på aftenen, hvis branchen vil det. Det er branchen, som skal få nattelivsgæsterne til at ændre adfærd. Og guleroden for branchen må være, at folk kommer til deres natklub, diskotek eller bar og drikker, fremfor at de varmer op derhjemme eller køber drikkevarerne i en kiosk og drikker det på gaden, siger Bent Lohmann.


Politikerne står nu med en unik mulighed for at ændre nattelivskulturen i København. Det er en win-win-situation for alle

Bent Lohmann


- Indre By har altid været livlig og det skal den fortsat være, men tiden er inde til, at nattelivet skifter gear til en lidt mere moden og sund udgave end den, vi har oplevet de sidste 10-15 år, siger han.

Annonce

Dødsstød

Blandt byens barer er der imidlertid ikke opbakning til tidligere lukketider.

Politisk chef i Rekom, som driver en stribe barer i København, Lars Børsting, udtaler til Berlingske, at 'For nattelivet vil det være et dødsstød, hvis hele byen lukkede kl. 24. Jeg tror simpelthen ikke på, at man fra politisk hold ønsker at lukke hele nattelivet ned'.

Til samme avis siger indehaveren af Byens Kro i Møntergade, Ralf Simon Larsen, at 'Skal jeg permanent lukke ved midnat, må jeg finde noget andet at lave. Jeg ville tjene alt for lidt. Det er kedeligt, hvis Danmark skal ende med at blive et forbudsland.

Under nedlukningen er antallet af voldsanmeldelser faldet med en tredjedel, viser en undersøgelse, som bl.a. Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Det får flere til at pege på tvangslukningen af nattelivet som en del af forklaringen, men det kalder politisk direktør i brancheorganisationen HORESTA, Kirsten Munch, en forhastet konklusion.

- Der er al god grund til at samarbejde om at nedbringe volden yderligere. Vi har et trygt natteliv, og tallene ser gode ud. Antallet af voldsepisoder i nattelivet er faldet over de senere år. Vi har i corona-perioden set langt mere synligt politi i gadebilledet og det er noget, vi skal tage med videre. Det har en forebyggende effekt, siger hun til TV2.

Annonce

En kende naivt

Kirsten Munch gør det klart, at virksomhederne tager et vigtigt ansvar i forhold til et ordentligt natteliv, og at de er en del af løsningen, der skaber sikre rammer for gode oplevelser.

- Virksomhederne kan holde ro og orden på egen matrikel. Men når festen flytter ud i gaden med alkohol fra detailhandlen til den lyse morgen, så er det politiets opgave. Lige nu er natklubber og diskoteker tvangslukkede, men vi kan se, at festen fortsætter på offentlige steder og i private hjem, hvilket har resulteret i en eksplosion af støjklager. Så at tro, at nattelivet kan lukkes tidligere, og at det vil stoppe festen, det mener jeg er en kende naivt, siger Kirsten Munch.

Hun foreslår, at der etableres lokale samarbejde mellem kommuner, politi og virksomheder, og at der eksperimenteres med løsninger som for eksempel stop for salg af alkohol til unge under 18 år og alkoholfrie zoner i byrummet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Løftet pegefinger

Københavns Politi inden udsigt til hedebølge: Vi er nødt til at stramme skruen

Annonce