Annonce
Ugeavisen Kolding

Fra arkivet: Knudsen & Jochumsen – en omfattende billedsamling

På billedet ses personer i færd med pulterkammerrydning d. 1. september 1939. Rydningen, der bl.a. skulle skabe plads til tilflugtsrum i tilfælde af luftangreb, blev iværksat i Kolding på dagen, hvor Tyskland angreb Polen. Ud fra fotografernes protokoller kan man konstatere, at både tyske soldater og personer tilknyttet modstandsbevægelsen benyttede Knudsen & Jochumsen under besættelsen. Kvalitet kom før alt andet, når det gode portrætfoto skulle i hus. I tiden efter befrielsen holdt Knudsen & Jochumsen sig aktive med bl.a. at fotografere de engelske tropper samt byens modstandsgrupper.
To kvindelige fotografer forevigede Koldings borgere i første halvdel af 1900-tallet, og hele deres samling af fotos er siden havnet på Kolding Stadsarkiv. Her kan du få et indblik i nogle af de flotte billeder.
Annonce

Kolding: Fotograferne Knudsen & Jochumsen står bag ét af arkivets største portrætfotosamlinger.

I 1932 etablerede de to kvindelige fotografer, Inger Knudsen (1905-1990) og Frida Jochumsen (1905-1981), et fotografisk atelier i Jernbanegade 48. Her fik de med tiden en velrenommeret forretning, der opnåede en meget stor kundekreds. Parret holdt til på adressen frem til 1950, hvorefter de flyttede til Akseltorv 2. I 1955 flyttede Inger til Brædstrup, men Frida forblev på Akseltorv frem til 1963.

Den omfangsrige samling er blevet modtaget over to omgange i 1974 og 1983. Samlingen består af omkring 25 hyldemeter glaspladenegativer foruden et estimeret antal acetatnegativer på 25.000.

Arkivet har gennem årene scannet udvalgte negativer af fortrinsvis fremtrædende personligheder. Siden 2015 har der været øget fokus på samlingen, og i 2019 blev der påbegyndt en mere systematisk scanning. En række af arkivets frivillige og ansatte har således været involveret i arbejdet med den store fotosamling. Heriblandt kan nævnes de frivillige medarbejdere Rudi Bach og Kate Hyltoft, praktikant Pia Nilsson, samt de to faste fotofolk Gitte Løcke Cordtz og Emil Pedersen. Hovedparten af negativerne består af portrætfotos og gruppebilleder, men arkivets seneste scanninger har også afsløret en række motiver fra både hverdagsliv og større begivenheder gennem perioden.

Fra arkivet

Kolding Stadsarkiv rummer et væld af spændende samlinger, der giver arkivets medarbejdere og frivillige mange forskelligartede opgaver, som afspejler, hvordan vi alle har en plads i historien.

I samarbejde med Stadsarkivet giver Ugeavisen i denne serie et indblik i nogle af de mangfoldige måder, man kan bruge historien på.

Billedet er fra Kolding Centralbibliotek på hjørnet af Jernbanegade og Fredericiagade. Det er taget d. 30. oktober 1939 – præcis en måned efter indvielsen af byens nye bibliotek. Billedet er en del af en større billedserie, som biblioteket bestilte hos Knudsen & Jochumsen kort efter indvielsen. Det er i øvrigt bibliotekets eget personale, der ”spiller” besøgende i udlånssalen.
Knudsen & Jochumsen tog af og til billeder til aviser, hvilket bragte dem vidt omkring til forskellige begivenheder. Billedet er taget til Bondestævnet på Skamlingsbanken d. 30. juli 1937. Det var Landbrugernes Sammenslutning (LS), som stod bag stævnet, der samlede op mod 50.000 deltagere til protest mod regeringens landbrugspolitik. Den økonomiske krise i 1930’erne ramte landbruget hårdt, og LS var utilfredse med regeringens håndtering af krisen. På Bondestævnet krævede LS økonomisk ligestilling for landbruget, herunder rentesænkninger og skattelettelser samt et ophør af tvangsauktioner.
Billedet er taget for Jydske Tidende i forbindelse med det årlige dyrskue ved Brændkjærgaard i 1940. I slutningen af 1930’erne blev en del af Brændkjærgaards jord solgt til Østerbrogades videreførelse, samt til dyrskueplads. Dyrskuepladsen blev placeret på marken mellem Agtrupvej og Tvedvej. I slutningen af 1940’erne var pladsen efterhånden ved at være for trang, så i 1949 flyttede man dyrskuepladsen længere ud mod Tved, nærmere bestemt til marken nordøst for Brunebjerg. Herfra blev der afholdt dyreskue frem til 1972.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce