Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding vil være Danmarks vildeste kommune: Det er fantastisk at opleve, hvad der sker, når man lader græsset gro

Nina Sestoft (siddende) og Anette Juhl er to af dem, som bor på Stenderup Halvøen, og som tager del i projektet "Halvøen kysser frøen", som også er en del af den konkurrence om at gøre Kolding, og Danmark, mere vild. Alle i hele kommunen kan deltage i konkurrencen, som løber over de næste to år. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Kolding Kommune er en af i alt 92 kommuner, som er med i dysten om at blive Danmarks vildeste kommune. En konkurrence, hvor det gælder om at gøre noget godt for naturen, og det har man blandt andet taget til sig på Stenderup Halvøen.

Kolding: Fremover skal der være endnu mere vild natur i Danmark og i særdeleshed i Kolding. Kommunen har nemlig valgt at være en del af konkurrencen "Sammen om et vildere Danmark", som har til formål at skabe endnu bedre forhold for både planter og insekter.

Konkurrencen startede omkring marts, og indtil videre er der 15-20 projekter i kommunen. Et af de steder, hvor man i den grad har taget konkurrencen til sig, er på Stenderup Halvøen. Her er en gruppe af borgere gået sammen om projektet med titlen "Halvøen kysser frøen", som blandt andet har til formål at skabe flere vilde haver og lave gode forhold for både storke og de sjældne neongrønne løvfrøer.

- Det startede egentlig med, at jeg så, at kommunen var med i konkurrencen, og så synes jeg bare, at det var oplagt, at man herude var med, fordi vi har så fantastisk natur. Så lavede jeg et opslag på Facebook i en gruppe for folk, der bor herude, og der var heldigvis flere, der meldte retur, at den var de med på, og så gik det faktisk hurtigt derfra, siger Anette Juhl, som er en dem, der selv har valgt at tage del i projektet og sætte gang i flere vilde initiativer i sin have:

Annonce

- Jamen, nu har jeg ladet græsset gro de seneste måneder rundt omkring på min grund, og jeg kan jo allerede se, hvad det gør af gode ting. Jeg har simpelthen så mange sommerfugle og brumbasser. Jeg har bygget kvashegn, jeg har gravet en malerbalje ned, hvor der den anden dag var en gråspurv, der kom og tog et bad. Det er bare fantastisk at opleve, hvad der er sket på de bare fire måneder, siden jeg startede, siger Anette Juhl.

Alt har ret

Anette Juhl er selv en del af havegruppen, men også diverse virksomheder, kirken og landmændene i området har taget konkurrencen til sig. Nogle med særlige interesser for de vilde haver, nogle vil forbedre forholdene for storke og løvfrøer, mens andre har fokus på lægeplanter og krydderurter.

- Der er sådan set ikke grænser for, hvad man kan gøre, og hvilke projekter man kan kaste sig ud i. Det vigtigste er egentlig bare, at man kan være med i det omfang, man har lyst, og at man ved, at lidt også har ret. Det behøver ikke at være ekstremt. Man kan eksempelvis bare have nogle enkelte krukker stående på terrassen, hvor man sår med insektvenlige blomster, siger Nina Sestoft.

Også hos Anette Juhls nabo, hvor hun og Nina Sestoft her står, er der kommet mere vild natur i løbet af de seneste måneder. Naboen har nemlig valgt at så vilde blomster i et bælte, og det har betydet, at der blandt andet er et væld af forskellige sommerfugle rundt om i græsset. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Hun er også en del af projektet på halvøen og har en baggrund som naturvejleder, så det vilde liv i naturen har stort set altid haft hendes interesse.

- Det er vildt at opleve, hvad det gør af forandringer både ved naturen og for os, når vi befinder os i den, at man vælger at lade den være på sine egne præmisser. For der skal faktisk ikke særlig lang tid til med et vildt område, før man vil opleve nye insekter, fugle og planter i sin have, forklarer Nina Sestoft og fortsætter:

- Men det er selvfølgelig også en bevidsthedsændring hos folk. For nogle vil måske mene, at det ser rodet ud, når man lader tingene gro, men der er altså en mening med det hele, siger hun smilende.

Annonce

Allerede vundet

Selvom konkurrencen blot har været i gang i nogle enkelte måneder ud af de to år, den løber over, så mener både Nina og Anette, at man på halvøen allerede har fået en masse ud af at sætte fokus på det vilde.

-  Det er selvfølgelig med til at give et endnu mere øget sammenhold herude, men at der er så mange, som allerede tager del i det, så synes jeg faktisk allerede, at vi har vundet lidt, siger Anette Juhl, mens Nina Sestoft nikker bekræftende:

- Men det kunne da være sjovt, om vi herude kunne være med til at gøre, at kommunen vinder en million. Det ville da ikke være dårligt, siger hun grinende.

Konkurrencen løber frem til slutningen af 2022, hvor et dommerpanel kårer en vinder-kommune. Hvis man er nysgerrig efter, hvordan man kan gøre sin have mere vild, kan man klikke ind forbi både Kolding Kommunes hjemmeside og www.halvoenkysserfroen.dk, hvor man både kan læse mere om de forskellige projekter og se, hvilke lokale haver man er velkommen til at også at kigge forbi og få inspiration fra.

Du kan også være med

Har du et vildt hjørne i din have, eller et vildt projekt på din ejendom eller ved en virksomhed, som, du synes, skal tælle med i konkurrencen, så skriv til vildnatur@kolding.dk.

Alle vilde projekter gennem de næste to år præsenteres på hjemmesiden www.kolding.dk/vildnatur. Her kan du også få inspiration til, hvad du kan gøre, uanset om du blot har en plantekasse eller et stort grønt areal.

Kontakt Line Ankjær på mail: liank@kolding.dk eller Anne Birgitte Hallas på telefon: 2055 8354 for yderligere information.

Om konkurrencen

Kampagnen ”Sammen om et vildere Danmark” er en kommunekonkurrence, som har til formål at være med til at gøre Danmark vildere til fordel for natur og biodiversitet.

I slutningen af 2022 kårer dommerpanelet, der består af miljøministeren selv, biolog Morten DD og Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven, den vildeste kommune. Vinderen vil foruden denne titel modtage en præmie til en værdi af en million kroner til at gennemføre et vildt naturprojekt i kommunen.

Beløbet stilles til rådighed af Den Danske Naturfond, som i samarbejde med den vindende kommune kvalificerer brugen af midlerne til et naturprojekt.

Halvøen kysser frøen har fået tildelt 300.000 kroner af Kolding Kommune, som kan bruges løbende til at realisere projekterne, og området skal samtidig fungere som inspiration for andre landsbyer, grundejerforeninger og virksomheder, som kunne tænke sig at kaste sig ind i kampen om at gøre Kolding til Danmarks vildeste kommune.

I Anette Juhls have har hun de fleste steder ladet græsset gro vildt, men igennem græsset har hun lavet små stier, som gør det muligt at bevæge sig rundt i det høje græs. Anette håber samtidig, at det kan være med til at signalere til forbipasserende, at der faktisk er en mening med, at det hele gror vildt. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Stadion til hjørnespark

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding IF præsenterer endnu en ny spiller

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Veninder står bag ny festival i Kolding: Det er lidt en fordom, at klassisk musik er noget højkulturelt

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Planter med dyrenavne - Hestemynte

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Akseltorv var stedet, hvor varer blev solgt fra vogn

Ugeavisen Kolding

Hotel mangler personale og må sige nej til arrangementer: I juni mistede vi omsætning for en kvart million

Ugeavisen Kolding

Restaurant mangler personale og har valgt at tage konsekvensen: Nu holder vi lukket to dage om ugen

Ugeavisen Kolding

Iværsættereventyret fik en svær start: Nu håber Magnus snart at kunne leve af grøntsagsdyrkning uden jord

Ugeavisen Kolding

Madvogn fik sur smiley

Ugeavisen Kolding

Brændkjærhallen får en ny måltavle

Ugeavisen Kolding

Graffitibølle risikerer fængselsstraf: Tiltalt for hærværk på byggematadors ejendom

Ugeavisen Kolding

18-årige Emma åbner sin egen blomsterbutik i Kolding

Ugeavisen Kolding

Lav isskulpturer på Skamlingsbanken

Ugeavisen Kolding

Så er programmet for Stella Polaris klar

Ugeavisen Kolding

Fritidsjobbere i Kolding havde for lange vagter

Ugeavisen Kolding

Danmarks tredjestørste vingård blev sat til salg i Kolding: Nu har den fået nye ejere

Ugeavisen Kolding

Kunstmarked kommer til Koldinghus

Ugeavisen Kolding

De resterende p-pladser i Borchs Gård åbner

Ugeavisen Kolding

Martin Hein fra Kolding bliver dansk landechef

Ugeavisen Kolding

Tilskuerne får lov at komme til DM i ridebanespringning

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De sjove plantenavne - Sommerfuglebusk

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Østergade var Koldings første gågade

Ugeavisen Kolding

De modne og umodne bær

Annonce