Annonce
Ugeavisen Kolding

Søren har arbejdet med leg i 20 år: Her er hans råd til at vælge den rigtige legeplads

Søren Skøtt fra legepladsproducenten Ledon har set flere legepladser end de fleste. Hans erfaring er, at de dårligste legepladser er dem, hvor man har glemt at tage børnene med på råd, da man besluttede, hvad området skulle indeholde. "Den mindre gode legeplads er den, hvor de voksne har taget alle beslutningerne. Det er ofte nogle, der ikke har leget i 20-30 år, der køber legepladsen, og vi skal bare huske, at børn leger anderledes, end vi gjorde," siger han. Foto: Steffen Nielsen
Det er langt fra ligegyldigt, hvilken legeplads du tager ungerne med på. Læs her en vaskeægte legeeksperts råd til, hvordan du finder den bedste legeplads til dit barn - og hvorfor det i det hele taget er vigtigt at tage på legeplads.
Annonce

Kolding: En legeplads er ikke bare en legeplads. I hvert fald ikke, hvis man spørger Søren Skøtt.

Han er designchef hos legepladsproducenten Ledon, som har hovedsæde i Kolding, og før det har han blandt andet arbejdet som børnebibliotekar og som produktdesigner hos en anden stor legepladsproducent Kompan.

Ugeavisen har inviteret ham en tur i Legeparken for at snakke om, hvad en god legeplads er. Med 20 års professionel erfaring indenfor leg må Søren Skøtt nemlig siges at være ekspert.

- Men de rigtige eksperter er jo i virkeligheden børnene. Jeg er bare ham, der fortolker det, de siger, understreger han, mens han står og betragter to store børn, der på skift suser ned igennem rutsjebanen på det store legetårn.

Hvad er det, der afgør, om en legeplads er god?

- En god legeplads styrker børns fantasi og sørger for, at man bliver trænet og udviklet, både fysisk og grundmotorisk og i forhold til sociale kompetencer, når man leger med andre. Og det er der jo så forskellige måder, man kan gøre på. Det vigtigste, når du vælger legeplads, er nok, at den er aldersrelevant. Så en helt simpel legeplads kan godt være god, hvis den vel at mærke passer til aldersgruppen, forklarer Søren Skøtt.

Hvad gør en legeplads som Legeparken god?

- Det er et dejligt stort område, og jeg er vild med, at det er delt ind i små zoner, der passer til forskellige aldersgrupper. Der er alt fra mooncars til babylegeplads. Det er en legeplads til alle aldersgrupper, og der er ikke nogen, der bliver hægtet af. Der er god plads til, at alle kan være her, og så er det selvfølgelig også en fordel, at der er toiletter og siddepladser til de voksne.

Hvorfor mener du, det er vigtigt, at vi tager ungerne med på legeplads?

- Det er altafgørende, at man leger med børnene, og der er legepladsen en god ramme, og der er samtidig tit mulighed for at lege med andre børn også. Der findes meget legetøj, du kan sidde stille med derhjemme, men hvis legepladsen er fed, så inspirerer den til masser af bevægelse.

Hvor meget skal man som forælder selv lege med?

- I min optik er det en fordel, at man er med til at lege, og man ved også fra undersøgelser, at børn elsker, når forældrene er med. Når det er sagt, så når børn selvfølgelig også på et tidspunkt en alder, hvor det ikke længere er så fedt.

Hvad skal jeg kigge efter, hvis jeg for eksempel vil finde en god legeplads til min toårige derhjemme?

- Når du vælger legeplads, skal du lytte til, hvad dit barn interesserer sig for. Hvis hun er inde i en periode, hvor det at være prinsesse er det, der fanger, så find et sted med et tårn hun kan lege prinsesse i. Temaleg er rigtig godt for børn, og en legeplads kan i børns fantasi være lige det, de har brug for, at den skal være.

Hvordan ser fremtidens legeplads ud?

- Branchen er relativt konservativ, og legepladserne er stadig bygget op om, at det, der hitter nu, er det, der hittede for 15-20 år siden. Så der er mange klassikere. Hvis børnene selv kunne bestemme, så ville det være helt anderledes. Det er det, vi hører fra dem. De vil godt kunne påvirke legepladsen meget mere og have en mere omskiftelig, interaktiv legeplads.


Det er altafgørende, at man leger med børnene, og der er legepladsen en god ramme.

Søren Skøtt, designchef, Ledon
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Ugeavisen Kolding

Hvem tager ansvaret?

Annonce