Annonce
Ugeavisen Kolding

Store mængder affald flyder i midtby-passage: - Det har været et problem enormt længe

Det er et syn som dette, der jævnligt møder forbipasserende ved passagen mellem Riberdyb og Søndergade. Foto: Steffen Nielsen
En improviseret losseplads dukker med jævne mellemrum op i passagen mellem parkeringspladsen på Riberdyb og Søndergade. Ejeren af en af ejendommene i området oplyser, at affaldet ikke kommer fra hans lejere, og da det ifølge ham ligger på offentlig grund, har han ikke tænkt sig at fjerne det.

Kolding: Det er ikke noget kønt syn, der møder en, hvis man parkerer bilen på Riberdyb og går ad passagen til Søndergade i det sydvestligste hjørne af parkeringspladsen.

Op ad muren ved genbrugsbutikken Folkebiksens Genbrug ligger en stor bunke affald; i begyndelsen af sidste uge kunne der blandt meget andet skimtes en vinflaske, emballage fra batterier, papkasser, fyldte affaldsposer og nogle lister. Og det er langt fra et særsyn, fortæller Arne Risbjerg Olsen, som har kontaktet Ugeavisen efter i månedsvis at have forsøgt at få løst problemet ved at gøre kommunens affaldsafdeling Redux opmærksom på det.

- Det er i hvert fald over et år siden, de fik det at vide første gang, og jeg har også mødt forbipasserende, som siger, at de også har kontaktet kommunen, fortæller Arne Risbjerg Olsen, som ind til for nylig har været vicevært og beboer i en af de nærliggende ejendomme og derfor har oplevet, hvordan der konstant dukker nyt affald op i området, når der er blevet ryddet op.

Annonce

De store mængder affald frustrerer Arne Risbjerg Olsen.

- Havde det været i et lukket hjørne, hvor man ikke kunne se det, så kunne man måske bedre forstå, at det får lov at se sådan ud, men det er jo et meget befærdet område ved en af de største parkeringspladser i midtbyen, og jeg synes også, det er et problem i forhold til, at det er det syn, der møder folk udefra, siger han.

Dyrene snasker i det

Også hos Folkebiksen ærgrer man sig over mængderne af affald.

- Vores kunder synes jo, at det er ubehageligt, og der er måger, krager og råger, som suser rundt og snasker i det, og en af mine frivillige har set et par rotter. Det må være ubehageligt for forbipasserende, at der er så meget affald, siger daglig leder Mads Christensen, som også oplever, at problemet hurtigt kommer igen, når det bliver forsøgt løst.

- Vi skriver til vores udlejer, som har lejligheder i samme opgang, og så bliver der ryddet op, men lige så snart, det er blevet bedre, så kommer det igen. Det ser ud til, at affaldet kommer fra alle mulige steder, og det har været et problem i enormt lang tid, fortæller han.

Ifølge teamleder for formidling hos Redux - Affald og genbrug Ulrik Pedersen er der to kilder til affald i området mellem Riberdyb og Søndergade. Den ene er en erhvervscontainer, der står på bagsiden af Søndergade 27 (i baggrunden på billedet), som bliver tømt efter behov af en privat virksomhed, og det er dermed kommunens ansvar. Den anden kilde er området foran Søndergade 27A ved siden af Folkebiksens tøjcontainere, hvor det er Redux, der tømmer containeren. Foto: Steffen Nielsen

Det er Kresten Finnemann, der ejer Søndergade 27A, som er ejendommen, der blandt andet huser Folkebiksen. Også han oplever, at affaldet kommer udefra.

- Problemet skyldes, at nogen smider deres affald dernede, men jeg ved ikke, hvem det er. Vi har kapacitet svarende til tre boliger, og der er kun to lejligheder, så det er ikke, fordi der mangler plads i vores container, understreger han.

Kresten Finnemann har som udgangspunkt ikke tænkt sig selv at fjerne affaldet uden for Søndergade 27A.

- Det vil jeg ikke gå og rydde op efter. Min grund er en sokkelgrund, så affaldet ligger jo på offentligt område, så det er et kommunalt anliggende, siger han.

Annonce

Appelerer til ejerne

Hos Redux - Affald og genbrug kender man godt til udfordringerne på Riberdyb, og ifølge teamleder for formidling og event Ulrik Pedersen har renovationsafdelingen flere gange kontaktet ejerne af de ejendomme, hvor affaldet hober sig op.

Går man rundt i det sydvestlige hjørne af Riberdyb parkeringsplads, ser man tydelige spor af de affaldsbunker, der med jævne mellemrum hober sig op. Foto: Steffen Nielsen

- Det, vi gør, når sådan noget her sker, det er, at vi kontakter ejerne, og hvis det er erhverv, så kontakter vi også den erhvervsdrivende og spørger, hvad der sker. Men vi kan kun appellere til, at der bliver gjort noget ved det, og det har vi gjort flere gange, siger Ulrik Pedersen, som understreger, at det ikke ser ud til, at problemet kan løses med flere containere i området.

- Når vi kan se, at der er gentagne problemer med en affaldsbeholder, kan vi godt appellere til, at man får en større affaldsbeholder, eller at der bliver tømt oftere. Men vi kan se, at det ikke virker, som om affaldsbeholderen er fyldt, men at det ligger ved siden af. Ofte vil udlejer så sige, at det er nogle andre, der kommer med affaldet, så et sted som her sætter vi en lås på, så det kun er lejerne, der kan bruge affaldsbeholderen, så vi på den måde kan finde ud af, om det er alle mulige andre, der kommer med affald. Så det er noget, vi kommer til at holde øje med fremover, for der skal ikke se sådan ud, det er klart, siger han.

Annonce

Tager en snak

Ugeavisen har også kontaktet Kolding Kommunes områdechef for anlæg og drift Mads Astrup, som nu vil have undersøgt forholdene i hjørnet af Riberdyb.

- Vi får lige set på det, og så kan det være, vi skal prøve at løse det sammen med ejeren af bygningen. Vi tager lige en snak med ham, og jeg skal ikke sagsbehandle her, men såfremt affaldet står på offentligt areal, så er det som udgangspunkt noget, vi tager os af, siger han og tilføjer.

- Erfaringen er jo, at affald avler affald, så hvis det er pænt ryddet op, så bliver der ikke smidt så meget affald.


Vores kunder synes jo, at det er ubehageligt, og der er måger, krager og råger, som suser rundt og snasker i det, og en af mine frivillige har set et par rotter. Det må være ubehageligt for forbipasserende, at der er så meget affald.

Mads Christensen, Folkebiksen

Problemet skyldes, at nogen smider deres affald dernede, men jeg ved ikke, hvem det er.

Kresten Finnemann, ejer af Søndergade 27A
Annonce
Ugeavisen Kolding

Landkøkken lukker til maj: Indehaveren savner at kunne holde fri i weekenderne

Annonce
Ugeavisen Kolding

Nyvalgt byrådsmedlem sygemeldt fra sit politiske arbejde: - Jeg har sagt ja til alt for meget

Annonce
Ugeavisen Kolding

Satirefiguren Pelle gæster Kolding Teater

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Se billederne: Sjælden hval er strandet i Kolding Fjord

Ugeavisen Kolding

Aktivitetsbane i Vonsild bliver realitet efter donation fra Salling Fondene

Ugeavisen Kolding

Dansk crooner og svensk sangerinde giver koncert på Godset

Ugeavisen Kolding

Konstant lys i kommunal bygning er faldet Flemming for brystet: - Alle skal jo spare, så hvorfor skal kommunen ikke?

Ugeavisen Kolding

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Ugeavisen Kolding

Underviser fra specialskole i Vonsild kan blive Danmarks Sejeste Idrætslærer

Ugeavisen Kolding

Estisk jazzsangerinde giver koncert på Godset

Ugeavisen Kolding

Grev Dracula besøger Comwell Kolding Teater

Ugeavisen Kolding

Hjemmelavet italiensk is og cremet sorbet: Ny isbutik åbner i midtbyen

Ugeavisen Kolding

Lærer og snedker fik succes som kropar: Nu vil de skabe et spisested med smørrebrød og afslappet stemning lidt uden for Kolding

Ugeavisen Kolding

I november vandt hun stor talentpris: Nu er Mekdes fra Kolding klar med sit første album

Ugeavisen Kolding

To års aflysninger har ikke taget modet fra Streetfood Kolding: Nu er årets datoer klar

Annonce