Annonce
Ugeavisen Kolding

Vilhelmine Nielsen (1877-1959): Kvinde i et mandefag

Vilhelmine Nielsen blev interviewet og fotograferet til Kolding Folkeblad i forbindelse med salget af sin klinik i 1951. Det er umiddelbart det eneste billede, der er bevaret af hende i dag. Arkivfoto: Kolding Folkeblad/Kolding Stadsarkiv
I en serie i Ugeavisen Kolding sætter Kolding Stadsarkiv fokus på nogle af de kvinder, som i historien har været pionerer i Kolding. I femte og sidste afsnit kan man blive klogere på Vilhelmine Nielsen.

Kolding: Vilhelmine Nielsen slog sig ned som praktiserende læge i Kolding med egen klinik i Østergade 15 i november 1916. Hun var den første af sin slags i byen, hvor lægeklinikkerne indtil da udelukkende havde været drevet af mandlige læger.

Det var ikke nyt for Vilhelmine at bryde med datidens normer. Hun voksede op i Kerteminde, som datter af en sadelmager. I 1907 færdiggjorde hun lægestudiet. At hun skulle være læge, lå bestemt ikke i kortene – det passede hverken sammen med familiens eller samfundets forventninger til hende. Men det var lægefaget, der blev Vilhelmines kald. Hun blev mødt af overraskede blikke, når hun dukkede op på gårdspladser, da hun i begyndelsen af sin karriere vikarierede for landsbylæger.

De var altså vant til, at lægen var en mand!

Annonce

Der blev da også kun uddannet i gennemsnit fem kvindelige læger om året på det her tidspunkt. Det var altså i den grad et særsyn at blive tilset af en kvindelig læge på dette tidspunkt.

Da Vilhelmine slog sig ned med egen klinik i Kolding, opbyggede hun en stor og trofast patientportefølje. I 1917 blev hun desuden ansat som skolelæge, og i flere år var hun formand for Kolding og Omegns Lægeforening. Hun fik et fortroligt og nærmest venskabeligt forhold til flere familier, som holdt ved gennem generationer.

I 1937 flyttede Vilhelmine Nielsen sin klinik til Slotsgade 2, hvor hun også selv boede. I 1951 trak hun sig tilbage og solgte sin klinik til endnu en kvinde; Katrine Ebbehøj. Det passede formentlig Vilhelmine ganske godt.

Vilhelmine mente, at det måske nok var bedst for mange kvinder at hellige sig hjemmet, men samtidig pointerede hun, at kvinder var forskellige, og at hver enkelt af dem burde have ”Raaderum til at skabe sig en tilfredsstillende Position i Samfundet”. Det sagde hun i et interview med Kolding Folkeblad, som udkom i forbindelse med salget af klinikken.

Vilhelmine Nielsen døde i 1959. Hun blev aldrig gift og fødte ingen børn, men hun tog på et tidspunkt en pige i pleje.


Hun blev mødt af overraskede blikke, når hun dukkede op på gårdspladser, da hun i begyndelsen af sin karriere vikarierede for landsbylæger.


I 1937 flyttede Vilhelmine sin klinik fra Østergade 15 til Slotsgade 2, hvor hun også selv boede. Her er bygningen fotograferet i 1920’erne. Arkivfoto: Kolding Stadsarkiv, fotograf: Ukendt.
Vilhelmine Nielsen annoncerede den 16. november 1916 i Kolding Folkeblad, at hun havde nedsat sig som praktiserende læge i Østergade 15. Arkivfoto: Kolding Folkeblad/Kolding Stadsarkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce