Annonce
Lokalavisen Assens

Haarby Bio fylder 100 år og sælger billetter til 1 krone

Haarby Bio markerer sit 100-års jubilæum med en filmfestuge, og biografen har i den anledning rullet den røde løber ud og genopfundet de tidligere så populære 'cigaretpiger'. Privatfoto
Haarby Bio har været igennem flere kriser, men med gode kræfters hjælp og borgernes opbakning er det lykkedes biografen at overleve i 100 år.

Haarby: De seneste 50 år har været hårde ved de danske biografer. I hundredvis af biografer har drejet nøglen om, men der findes også biografer, som nærmest på trods af al sund fornuft har overlevet tidernes ugunst.

Sådan en er Haarby Bio, der i disse dage kan markere sit 100-års jubilæum.

Biografen kom til at ligge i Strandgade, selv om grundlæggeren, gårdejer Hans Bøgner, Haarby, oprindeligt havde søgt om at opføre biografsalen på en grund i hovedgaden Algade.

Annonce

Hans Bøgner var en driftig herre, der fire år forinden havde overtaget sin svigerfars gård i Haarby, og han drev biografen lige indtil sin død i september 1963. På det tidspunkt havde han sørget for, at der i biografen var installeret Cinemascope, der kunne vise filmene i stort bredformat på lærredet.

I mange år var det eneboeren Kjølby fra Strandby, der på sin harmonika leverede baggrundsmusikken til datidens populære stumfilm, og den lidt ældre generation kan stadig huske, at Hans Bøgners kone Martha kunne være en særdeles bestemt kvinde, når det handlede om at holde ro og orden i biografsalen under forestillingerne.

Efter Hans Bøgners død i september 1963 overtog ægteparret Carmen og Viggo Jørgensen driften af Haarby Bio. De kom fra Ringe, bosatte sig i en ejendom lige ved siden af biografen og drev den frem til 1980, da Viggo Jørgensen døde.

Turbulente tider

Herefter blev det turbulente tider for Haarbys lille fine biograf. Advokat Erik Hartvig Jørgensen blev sat til at finde en køber af biografen, men det var ikke sådan lige til, selv om salgsprisen var beskedne 150.000 kroner. Interessen for at investere i biografdrift var mildest talt ringe, og pressen kunne flere gange fortælle, at den sidste film meget vel kunne være vist på lærredet.

Haarby Kommune var heller ikke interesseret i at overtage biografen, men kommunens kulturudvalg med formand Vera Mogensen i spidsen demonstrerede dog sin støtte til projektet ved at love at hæve det årlige driftstilskud, der dengang var på 30.000 kroner.

Nu opstod i stedet en idé om at sætte Haarby Bio på folkeaktier og omdanne biografen til et folkeejet anpartsselskab og føre den videre som en non profit-virksomhed. I oktober 1980 kunne en kreds bestående af Carsten Aagesen, Erik Hartvig Jørgensen, Ole Møller og Flemming Steffensen give borgerne i Haarby den gode nyhed, at det var lykkedes at redde biografen ved at sælge anparter på i alt 100.000 kroner til Haarby Folkebio ApS. Borgerne kunne følge med i aktionen på et pengebarometer i byen.

Haarby Bio oplevede et voldsomt tilbageskridt, da biografen for anden gang blev flammernes bytte den 14. maj 1982. Ilden opstår kort efter aftenens forestilling – 'Carambole giver den en skalle' - er slut ved 22-tiden. Aftenens operatør, Flemming Steffensen, er ved at lukke nogle børn ud, da børnene fortæller, at de kan lugte røg. Falck fra Glamsbjerg var hurtigt fremme ved brandstedet og sendte røgdykkere ind i den osende biografsal.

I midten af 1990'erne kom biografen igen under pres. Digital fremmarch og et spirende internet havde ændret folks forbrugsvaner, og Haarby Bio styrede direkte mod en konkurs.

En delvis ny bestyrelse drog konsekvensen: fremover skulle biografen drives udelukkende med frivillig arbejdskraft - ellers var en lukning uundgåelig. De tidligere operatører var i de fleste tilfælde villige til at fortsætte uden løn, frivillige meldte sig til at passe billetsalget, og bestyrelsesmedlemmer og andre påtog sig de opgaver, der var nødvendige for den daglige drift.

Annonce

Digitalisering

I 1998 kunne et nyt, hårdt tiltrængt lydanlæg installeres med økonomisk håndsrækning fra Filminstituttet, og i 1999 - igen med hjælp udefra - kunne den gamle filmmaskine skiftes ud, og biografen kom nu på omgangshøjde med mange øverige biografer.

Haarby Bio Aps nedlagde sig selv i 2010 og blev til Haarby Bio Forening. For 11 år siden stod bestyrelsen igen overfor en væsentlig udfordring. Det var nødvendigt at digitalisere biografen, og selv om det var en stor mundfuld, der krævede fondstilskud, var det i sidste ende med til at sikre Haarby Bios fortsatte eksistens.

I 2013 blev biografsalen renoveret med 75 nye stole, foyer med kiosk samt handicaptoilet. Biografen drives i dag af omkring 35 frivillige personer med det overordnede mål at gøre biografen til 'Fyns bedste mindre biograf'.

- Vi er klar til at tage fat på de næste 100 år. Tak til dem, der startede biografen. Tak til alle, der holdt biografen i gang gennem alle årene og tak til publikum, der har gjort det muligt at drive en biograf i Haarby i 100 år, skriver Haarby Bio Forenings formand Erik Roskjær i et lille skrift, biografen har ladet trykke i anledning af jubilæet.

Vi er klar til at tage fat på de næste 100 år. Tak til dem, der startede biografen. Tak til alle, der holdt biografen i gang gennem alle årene og tak til publikum, der har gjort det muligt at drive en biograf i Haarby i 100 år

Erik Roskjær, formand for Haarby Bio Forening
Biografbygningen brændte for anden gang i maj 1982. Her er bygningen under genopførsel. Foto: Haarby Lokalhistoriske Arkiv
En grøn biografbillet fra Haarby Bio. Farven på billetten indikerer, at billetten i sin tid er købt til biografens tre nederste 'cowboyrækker'.
Haarby Bio Forenings formand Erik Roskjær slår ud med armene, efter Haarby Bio i 2019 fik gennemført den sidste del af renoveringen. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen
En annonce fra Haarby Biograf fra dengang, man kunne nøjes med at dreje 10 på telefonen for at bestille plads til en forestilling.
Ægteparret Martha og Hans Bøgner Haarby Biograf i 41 år. Foto: Haarby Lokalhistoriske Arkiv
Biografen, som den stort set stadig ser ud i dag. Fotoet er fra cirka 1950 - få år efter biografen blev genopført efter en brand. Foto: Haarby Lokalhistoriske Arkiv

Filmfestuge i Haarby Bio

I forbindelse med Haarby Bios 100-års jubilæum holdes der en festfilmuge i biografen fra mandag den 16. til søndag den 22. maj.

Biografen viser film fra hvert ti-år, den har eksisteret - lige fra stumfilmens tid i 1920'erne med den store mester Charlie Chaplin og til det danske filmdrama Hævnen fra 2010 med Trine Dyrholm i hovedrollen.

Billetprisen er 100 øre til alle filmforevisninger i filmfestugen, og man kan læse mere om de enkelte film på www.haarbybio.dk

Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Lokalavisen Assens

Kathrine og Andreas brænder for musicalgenren: Nu arrangerer de stor støttekoncert i Ebberuphallen

Lokalavisen Assens

Familiefaren, forskeren og formanden vinder stor  hæderspris: Når de andre går i seng, begynder han på sit andet arbejde

Annonce