Annonce
Lokalavisen Assens

Nyt møder gammelt: Projekt Helnæs Mølle skrider frem

I sidste uge var der rejsegilde på de to nye huse ved Helnæs Mølle. De er begge opført i massivt egetræ og efter gamle håndværkertraditioner. Foto: Søren Plovgaard
Første fase af projekt Ny Helnæs Mølle er ved at være færdigt. I sidste uge var der rejsegilde på to flotte nye bygninger, og til efteråret opføres de første fire af otte feriehytter på naturområdet.
Annonce

Helnæs: I foråret sidste år købte den lokale erhvervsmand Stig Nør Larsen Helnæs Mølle, der i mange år har fungeret som friluftsgård og naturområde.

Nu er Helnæs Mølle en del af det private selskab Helnæs Mølle ApS, der for flere måneder siden tog fat på en nødvendig turn-around på området i et stort projekt med titlen Ny Helnæs Mølle.

Den første fase af det nye Helnæs Mølle er nu ved at være færdig. Selskabet var fra begyndelsen klar over, at bygningsmassen på naturområdet skulle ændres radikalt. Med andre ord: De oprindelige bygninger, der stammer fra midten af 1800-tallet, måtte rives ned for at give plads til nye bygninger.

Helnæs Mølle ligger smukt ned mod Helnæsbugten. Den store tipi med plads til 80 personer købte helnæs Mølle ApS sidste år for midler fra LAG MANK, der skænkede 150.000 kroner til projektet. senere har LAG MANK doneret yderligere en million kroner til Helnæs Mølle - Outdoor Life. Bygningen til højre - Laden - skal rives ned næste år. Foto: Søren Plovgaard

I sidste uge kunne Helnæs Mølle ApS invitere til rejsegilde på to nyopførte træbygninger, der begge er opført i massivt egetræ som nyfortolkninger af 1800-tallets klassiske bindingsværksbyggeri. Bygningerne indeholder blandt andet toiletter og badefaciliteter samt stort outdoor-køkken.

Annonce

Klar til fase to

Stig Nør Larsen fortæller, at anden fase af projektet går i gang til oktober. Der opføres fire feriehytter - eller shelterhuse - på hver 55 kvadratmeter, og senere igen bygges der yderligere fire hytter på naturgrunden, der ligger ned til Helnæsbugten. De fire sidste hytter forventes at stå klar til brug i foråret 2020. Fælles for hytterne er, at de såkaldte Flensborgsten fra det nedrevne møllehus samt kampesten fra den nedrevne stald, kommer til at indgå i hyttebyggeriet.


Selve erhvervelsen af mølleområdet behøvede vi ikke at overveje så meget. Som alle kan se, er det jo en naturperle af de sjældne

Hanne Plechinger


Næste år bliver de sidste bygninger ved Helnæs Mølle - Laden og Stalden - også revet ned.

- På mange natur- og shelterområder er drift og løbende vedligehold finansieret af offentlige midler, hvilket selvfølgeligt betyder, at stedet kan leges billigt ud. Når man driver et sted for private midler, som vi gør, er der grænser for, hvor mange penge man kan poste i drift, vedligehold og renovering, hvis der ikke findes en indtjeningsmulighed. Og det var netop den indtjeningsmulighed, vi måtte tænke godt igennem, for selve erhvervelsen af mølleområdet behøvede vi ikke at overveje så meget. Som alle kan se, er det jo en naturperle af de sjældne, fortalte Hanne Plechinger, da der i sidste uge var inviteret til rejsegilde på de to nybyggerier.

Arbejdet med de to nye bygninger har været en del forsinket, fordi håndværkerne skulle tage hånd om både asbest og pcb-materialer i de oprindelige huse. Her er et par tækkemænd i gang med at lægge stråtag på bygningen længst ud mod Helnæs Byvej. Foto: Søren Plovgaard

Hanne Plechinger bor sammen med Stig Nør Larsen, er partner i Ny Helnæs Mølle, og har erfaring fra tidligere udviklingsprojekter og med fundraising.

- Et ophold på Helnæs Mølle skal være for alle aldre og give en oplevelse, som både kan indbefatte ferie og afslapning, sport, meditation, hygge, bålmad, kanoture og samvær på tværs af generationer, siger Hanne Plechinger.

Annonce

Glad for ildsjæle

Mette Kvist Jørgensen var en af de helnæsboere, der havde taget imod invitationen til rejsegildet torsdag eftermiddag.

Mette Kvist Jørgensen, der bor tæt på Helnæs Mølle, kiggede forbi ved rejsegildet. Hun synes, det er et spændende projekt, der nu er i gang på naturområdet. I baggrunden skimtes møllen, der fornylig har fået nye døre og en ny rundgang. Møllen trænger dog stadig flere steder til en kærlig hånd, og til det formål er man nu i gang med at søge fondsmidler. Foto: Søren Plovgaard

- Jeg er utrolig glad for, at der findes nogle ildsjæle, som sætter sådan noget i gang. Det har vi måske manglet lidt her på Helnæs de senere år. Det har altid heddet sig, at vi var lidt af en kunstnerø, men en del har jo forladt Helnæs eller er gået bort, så derfor synes jeg, det er så skønt, at der nu kommer sådan noget som det her på Helnæs Mølle. Den gamle bygning ud mod vejen var jo efterhånden meget nedslidt, men det er så spændende det, de nu har fået lavet, siger Mette Kvist Jørgensen.

Til et rigtigt rejsegilde hører der naturligvis også pølser. På Helnæs Mølle gik man dog lige et cru op i forhold til de traditionelle røde pølser, som ofte serveres ved rejsegilder på landets byggepladser. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Bryllup

Annonce