Annonce
Lokalavisen Assens

Tove stopper efter 44 år i banken: - Jeg har haft mange chefer - men aldrig en dårlig

Tove Schak Andersen har sidste arbejdsdag i Nordea i Assens torsdag den 29. april. Hun går på efterløn efter næsten 44 år i den lokale finansverden. Foto: Søren Plovgaard
65-årige Tove Schak Andersen fra Haarby har valgt at gå på efterløn fra sit job som bankassistent i Nordea i Assens. Hun har været med lige siden dengang, alt arbejdet foregik manuelt.

Assens/Haarby: Næsten 44 år.

Så længe har Tove Schak Andersen fra Haarby arbejdet i finansbranchen. Men nu er det snart slut for den 65-årige sparekasseassistent.

Når Tove Schak Andersen torsdag den 29. april klokken 16 slukker for sin arbejdscomputer i Nordeas filial i Assens, venter der hende en ny tilværelse som efterlønner.

Annonce

Tove Schak Andersen blev ansat i Amtssparekassen i Haarby den 1. august 1977.

- Jeg havde forinden fået en uddannelse som kontorassistent hos automobilforhandler Lehrmann i Haarby, men her kunne de kun tilbyde mig 20 timer om ugen, efter jeg var blevet udlært. Det kunne jeg jo ikke leve af, så jeg søgte og fik en stilling som kontorassistent i sparekassen. Dengang ansatte man kontorassistenter til at varetage nogle af funktionerne i sparekassen, men nogle år senere tog jeg så uddannelsen som sparekasseassistent på Sparekasseskolen i Odense og som hjemmestudium, fortæller Tove Schak Andersen.

Amtssparekassen i Haarby var dengang byens førende pengeinstitut.

- Jeg mener, at vi var 17 ansatte i sparekassen, da jeg startede i 1977. Vores markedsandel i byen og på egnen var meget stor i forhold til de to øvrige banker, der fandtes i Haarby dengang, siger Tove Schak Andersen, der i nogle år også passede Dreslette Sparekasse i Snave et par gange om ugen sammen med en kollega.

Tove Schak Andersen husker, at bankarbejdet i begyndelsen næsten udelukkende foregik manuelt.

- Kunderegistrene stod på papkort, og vi bandt journaler ind, men efter nogle år blev der indført nogle systemer, som hed TP1 og TP2, og der begyndte så småt at komme noget elektronik ind i arbejdet, siger hun.

Ingen dårlige chefer

I 2004 skiftede Amtssparekassen navn til Fionia Bank, men banken blev ramt af økonomiske problemer i kølvandet på finanskrisen i 2008, og året efter overtog Nordea den.

- Den sidste tid med Fionia Bank var forfærdelig. Vi havde heller ikke set det komme, at det var en stort landsdækkende bank, der skulle overtage os ansatte. Vi anede intet. Men det endte jo med at blive godt, og ingen mistede deres job, forklarer Tove Schak Andersen, der slet ikke har tal på, hvor mange chefer hun har arbejdet under i tidens løb.

- Men det er en pæn del, og jeg kan i hvert fald med sikkerhed sige, at jeg aldrig har haft en dårlig chef, understreger Tove Schak Andersen.

Tove Schak Andersen fotograferet sammen med personalet i Amtssparekassen i Haarby i 1996. Hun står i nederste række yderst til højre. Foto: Amtssparekassen

Sparekasseejendommen i Algade i Haarby, hvor hun startede sin karriere, blev revet ned for fire år siden for at give plads til dagligvareforretningen Rema 1000.

- Det vakte ikke de store følelser i mig, men jeg havde jo også været igennem hele følelesesregistret et par år forinden, da Nordea lukkede sin filial i Haarby, siger Tove Schak Andersen.


Det har ikke været nogen nem beslutning for mig at gå på efterløn. Jeg har jo været på arbejdsmarkedet altid og gået på arbejde hver eneste dag. Men jeg har tænkt mig godt om og er kommet frem til, at det er den rigtige beslutning, selv om jeg helt sikkert kommer til at savne mine gode kolleger og alle kunderne. Nogen af dem har jeg jo haft i tre generationer

Tove Schak Andersen.


Nu kan hun se tilbage på 43 og et halvt år i branchen og et arbejdsliv, som hun stort set kun har gode og glade minder fra.

- Jeg har 7-9-13 været forskånet for bankrøverier, men jeg kan da huske, at der engang var forsøg på at at stjæle bankboksen i Amtssparekassen i Haarby, siger hun.

Annonce

Ingen nem beslutning

Flere af hendes kolleger fulgte med til Nordea i Assens efter lukningen i Haarby i 2015, men Tove Schak Andersen er den sidste fra Haarby-tiden, der nu forlader Nordea-filialen i Assens. Her overtager Fie Hygum Andersen hendes omkring 500 familiekunder.

- Det har ikke været nogen nem beslutning for mig at gå på efterløn. Jeg har jo været på arbejdsmarkedet altid og gået på arbejde hver eneste dag. Men jeg har tænkt mig godt om og er kommet frem til, at det er den rigtige beslutning, selv om jeg helt sikkert kommer til at savne mine gode kolleger og alle kunderne. Nogen af dem har jeg jo haft i tre generationer, fortæller Tove Schak Andersen.

Tove Schak Andersen passede i mange år Dreslette Sparekasse i Snave, mens hun var ansat i Amtssparekassen i Haarby. Dengang var Dreslette Sparekasse blevet en filial af sparekassen i Haarby, men i virkeligheden var historien den stik modsatte: Amtssparekassen i Haarby, der op til midten af 1970'erne hed Haarby Sparekasse, var oprindeligt en filial af Dreslette Sogns Spare- og Lånekasse. Arkivfoto: Jørgen Hansen

Hvis Tove Schak Andersen skal pege på et enkelt forhold, hun godt kan savne fra de første år af sin bankkarriere, er det den personlige kontakt til kunderne. I dag er der ikke længere nogen kasseekspedition, døren er lukket, så flowet af kunder i banken eksisterer nærmest ikke.

Fie Hygum Andersen fra Haarby overtager omkring 500 familekunder fra Tove Schak Andersen i Nordea i Assens. Hun bor også i Haarby og er næsten nabo til Tove Schak Andersen. Foto: Søren Plovgaard

- Tidligere fulgte vi alle sager til dørs, lige fra kunden kom ind i banken, til der lå en underskift på papirerne. I dag sender vi sagerne videre til bankens produktionsafdeling, så den primære opgave i dag består i personlig rådgivning, siger Tove Schack Andersen.

Hun har endnu nogle dage til at få afsluttet alle sine sager, overleveret arbejdet til kollegerne og ryddet op i skabe og på skrivebordet.

Men når kalenderen viser fredag den 30. april, eksisterer der ikke længere et visitkort med Tove Schak Andersen navn på. Til gengæld får Tove Schak Andersen mere tid til at dyrke motion og til at se sine tre børnebørn.

Og så er hun iøvrigt indstillet til Den Kongelige Belønningsmedalje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Tyv klatrede op ad lygtepæl i kolonihave: - Det må være ærgerligt at aflevere en Mors Dag-gave, der er stjålet ...

Lokalavisen Assens

93-årige 'Mor Karen' blev overrasket med stor buket på Mors Dag: - Hun er mor til syv, bedstemor til 18 og oldemor til 21

Lokalavisen Assens

Heidi var tæt på at gå ned med stress igen: Nu vil hun hjælpe tidligere stressramte med at tage styringen i eget liv

Annonce