Annonce
Lokalavisen Lemvig

Indehaveren om Vestjysk Autos succes: Det har jo også noget med held at gøre...

Erik Gransgaard gennemgår sammen med medarbejderne, hvad der skal laves på bilerne. Foto: Morten Stricker
Erik Gransgaard etablerede Vestjysk Auto i 2005. Siden har firmaet kun kørt i én retning - fremad - hvilket ifølge indehaveren også har en hel del med held at gøre. Han har aldrig søgt efter en medarbejder, og i 7. klasse skrev han i en stil, at han som voksen ville have sit eget autoværksted.

Heldum: - Man kan godt sige, at jeg har været heldig på mange områder. Jeg har nogle dygtige medarbejdere - uden dem og deres engagement kunne jeg slet ikke drive et sted som dette, siger indehaveren af Vestjysk Auto, Erik Gransgaard.

Han beskriver sig selv som en absolut tilfreds indehaver af  autoværkstedet ved siden af Heldum Kirke.

Han føler, at han i den grad har været ramt af heldet. Det gælder ikke mindst baglandet - altså familien derhjemme. Uden den kunne det selvfølgelig ikke lade sig gøre at have en arbejdsdag, der begynder kl. 7 og typisk først slutter ved 18-19-tiden. Og i øvrigt etablerede han sin egen virksomhed, mens familiens to børn var helt små.

Annonce

Så må vi ikke glemme kunderne. En stor og stabil - og støt voksende - kundekreds. Uden dem var det naturligvis heller ikke muligt. Så her har heldet også en finger med i spillet.

Desuden er der den ideelle placering lige ud til den rimeligt trafikerede Lemvigvej. Her kan mange forbipasserende nå at tænke: nå ja, her ligger jo også et autoværksted. Synlighed er med til at skaffe kunder i butikken.

Overtog maskinfabrik

Så det var rimelig heldigt, at indehaveren af Øgendahls Maskinfabrik, Preben Øgendahl, tilbage i 2005 spurgte netop Erik Gransgaard, om han havde lyst til at købe bygningen, da Øgendahls Maskinfabrik havde pladsproblemer og flyttede til Rom.

Tidspunktet for etableringen af autoværkstedet kan ifølge Erik Gransgaard også placeres i "held-kategorien". Det var mens, der var fuld gang i samfundshjulene, og finanskrisen endnu ikke havde slået sin klo i opsvinget. Det var dog ikke sådan, at finanskrisen lagde en dæmper på aktiviteterne hos Vestjysk Auto. Heldigt nok.

Nu har du nævnt ordet held adskillige gange, men det handler vel også om dygtighed?

- Jo, det gør det selvfølgelig også, og vi har også været dygtige at få os et godt ry, og det gør vi meget for at holde godt fast i. Derfor er vi også glade for, at vi f.eks. ligger med 4,8 ud af 5 på Trustpilot, siger Erik Gransgaard.

Når kunderne får en faktura, har de mulighed for at give Vestjysk Auto en bedømmelse af det udførte arbejde via webstedet Trustpilot.

Annonce

Synske evner

Mens Erik Gransgaard ikke er så meget for at lovprise egne evner, så kan han til gengæld ikke løbe fra, at han nærmest har synske evner. I hvert fald når det handler om at spå om egen fremtid fra barn til voksen.

Da han gik i 7. klasse, skrev han i en stil, at han som voksen ville have sit eget autoværksted.

- Det er ret sjovt at tænke tilbage på, og det har været en vild rejse frem til i dag. Jeg er lykkelig over, at det er gået så godt, siger Erik Gransgaard.

Det med at rode med mekanik var en helt naturlig ting i drengeårene. Først var det cykler, og siden blev det knallerter. Han er opvokset blot en lille halv kilometer fra det sted, hvor hans autoværksted ligger, og rent faktisk bor han i dag i barndomshjemmet sammen med sin familie.

Lene og Erik Gransgaard købte det dog ikke af Eriks forældre - der har været andre ejere i mellemtiden.

Erik Gransgaard og Vestjysk Auto

53-årige Erik Gransgaard er opvokset på det sted i Heldum, hvor han i dag bor med sin familie. Den tæller hustruen Lene Gransgaard, der er pædagog i Menighedsbørnehaven i Lemvig, og døtrene Astrid (21 år) og Signe (17).

Han blev udlært mekaniker i 1990, og i 2005 etablerede han Vestjysk Auto på Lemvigvej i Heldum.

Vestjysk Auto beskæftiger ni medarbejdere, når Lene og Erik Gransgaard regnes med. Lene Gransgaard har enkelte timer i virksomheden.

De syv andre medarbejdere er: Fire svende, en lærling, en medarbejder i flexjob og én i skånejob.

- Jeg vidste som sagt i en tidlig alder, at jeg ville være mekaniker, og jeg fik en rigtig god læreplads hos Tørringhuse Autoværksted, som Leif Olesen havde på det tidspunkt, siger Erik Gransgaard, der blev udlært i 1990 som den i øvrigt første lærling hos Tørringhuse Autoværksted.

Annonce

Idé accelererede

Efter årene i Tørringhuse Autoværksted kom Erik Gransgaard til Bøvling Auto- og Traktorværksted, og langsomt begyndte ideen om at få sit eget autoværksted at accelerere.

- Jeg kunne mærke, at jeg gerne ville have mit eget værksted, og det hænger nok sammen med, at jeg gerne ville høste resultaterne af det engagement, jeg lagde i arbejdet. Samtidig blev jeg også mere og mere glad for kundekontakten og det at kunne aflevere et stykke veludført arbejde til kunden, siger Erik Gransgaard.

Erik Gransgaard bruger det meste af arbejdsdagen på kundekontakten og på at koordinere opgaverne på værkstedet. Han har dog sit eget lille speciale med at reparere stenslag på frontruder. Foto: Morten Stricker

Det lå i luften, at han på et tidspunkt skulle overtage Vestbyens Auto i Holstebro, da han fik job dér.

- Her var jeg værkfører, og vi arbejdede hen imod et generationsskifte, hvor jeg skulle overtage værkstedet. Men vi fik aldrig forhandlet os frem til en løsning, siger Erik Gransgaard.

Så var det, at heldet meldte sig på banen. Preben Øgendahl kontaktede Erik Gransgaard og tilbød ham at købte maskinfabrikken.

- Jeg sagde ja med det samme. Det var helt fantastik, at det blev muligt at købe dette sted. Jeg hjalp Preben Øgendahl med at tømme bygningerne, og rent faktisk var Preben Øgendahl - nærmest helt symbolsk - min første kunde, siger Erik Gransgaard.

Annonce

Travlt fra start

Og kunder, dem kom der mange af allerede fra begyndelsen.

- Jeg overtog bygningerne 1. juni 2005, og jeg havde egentlig troet, at jeg kunne bruge et par måneder på at komme ordentlig på plads. Men kunderne stod nærmest i kø fra den første dag. Så på den måde havde jeg set rigtigt - Lemvig havde brug for et værksted, der ikke var hæftet op på et bestemt bilmærke, siger Erik Gransgaard.

Han havde brug for assistance for at klare arbejdsopgaverne, så derfor var det meget passende - nå nej, heldigt - at den næsten nyudlærte mekaniker Jesper Jensen kom forbi og spurgte, om Erik Gransgaard ikke manglede en mand.

- Ham ansatte jeg på stedet, og han har været her siden, siger Erik Gransgaard.

Historien gentog sig et halvt års tid senere. Her var det Esben Madsen - ligeledes næsten nyudlært - der lagde vejen forbi og spurgte, om Erik Gransgaard ikke kunne bruge en mand. Og igen: Jo tak, vi mangler faktisk en mand.

Behøver vi skrive, at Esben Madsen stadig er ansat. Sådan er medarbejderne kommet dryppende af sig selv gennem årene. Morten Haras blev ansat som lærling i 2010, og han er her også stadig.

Der er altid nogle potentielle lærlinge, der har lagt en ansøgning ind hos Vestjysk Auto, og rent faktisk har Erik Gransgaard netop ansat en af sine nyudlærte svende. I øjeblikket er der således "kun" én lærling hos Vestjysk Auto.

- Jeg har aldrig søgt efter en medarbejder. Det er på sin vis også lidt mærkeligt at tænke på. Men medarbejderne er altid kommet af sig selv, siger Erik Gransgaard.

Annonce

Mod på mere

I 2017 blev der lavet en tilbygning til Vestjysk Auto. Det var blevet for trangt i de eksisterende lokaler.

- Rent faktisk kunne tilbygningen godt have været lidt større. Vi har egentlig brug for lidt mere plads i dag, siger Erik Gransgaard.

Han har dog ingen aktuelle planer om en udvidelse, men til gengæld vil han heller ikke afvise, at der "kommer til at ske noget nyt på et tidspunkt".

- Jeg vil ikke sige, at vi er færdig med virksomhedens udvikling. Jeg har stadig mod på mere, siger Erik Gransgaard uden at afsløre noget om planerne.

Jeg vil ikke sige, at vi er færdig med virksomhedens udvikling.

Erik Gransgaard, indehaver af Vestjysk Auto

Det er yderst begrænset, hvor meget han skruer i bilerne i dag.

- I begyndelsen havde jeg faktisk lidt svært ved at slippe værktøjet og i stedet stå for planlægningen af arbejdsopgaverne på værkstedet. Men ret hurtigt havde jeg det fint med det, og så er der hele kundekontakten, som jeg virkelig godt kan lide, siger Erik Gransgaard.

Vestjysk Auto har siden etableringen været en del af kæden AutoMester.

- Normalt kan man ikke som nyetableret komme med i AutoMester, men fordi jeg havde været på andre AutoMester-værksteder, så kunne det godt lade sig gøre. Det er en seriøs kæde med et godt brand. Samtidig er det Danmarks største kæde af selvstændige autoværksteder, siger Erik Gransgaard.

Annonce

En vis standard

Det med det seriøse passer fint i tråd med Erik Gransgaards måde at drive autoværksted på.

- Jeg kan godt lide, at man har en vis standard. Der skal være styr på tingene, og det skal se ordentlig ud på værkstedet. Hvem har lyst til at aflevere sin bil på et værksted, hvor tingene flyder, siger Erik Gransgaard.

Nu er det ikke fordi, at Erik Gransgaard har oceaner af fritid, men når han skal slappe af, så kan det f.eks. ske på Lemvig Golfbane. Det er dog ikke blevet til så meget golfspil de senere år.

- Nej, det kniber med tiden. Men jeg kan godt lide spillet, og jeg har også spillet en del med vores yngste datter, siger Erik Gransgaard, der har et handicap på 22,7 på de 18 huller.

Annonce

To "værkstedshunde"

Så skal der også bruges lidt tid på familiens to hunde, der i øvrigt begge er "værkstedshunde". De er altid med Erik Gransgaard på arbejde, og de ligger typisk inde på kontoret og tager logrende imod de gæster, der lægger vejen forbi.

- Normalt har vi én hund, men Laika (en golden retriever på 13 år, red.) er efterhånden lidt gammel, så derfor har vi fået en afløser i Sally på otte måneder. Hundene skal ikke være alene hjemme i så lang tid, så derfor er de med på arbejde, siger Erik Gransgaard.

- Tidligere har jeg også gået til hundekonkurrencer, men også her kniber det med tiden i øjeblikket, siger Erik Gransgaard.

Annonce
Lokalavisen Lemvig

Kendt ejendomsmægler vender tilbage til Lemvig

Annonce
Lokalavisen Lemvig

Fra ATV til budcykel: Elever ankom i kreative køretøjer til gallafest

Annonce
Lokalavisen Lemvig

HF-elever rundede skoletid af med galla

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Søren Agger lavede Hole-in-one

Lokalavisen Lemvig

DcH Lemvig fik sin første danmarksmester i spor

Lokalavisen Lemvig

Store bededagskvæld på Kabbel

Lokalavisen Lemvig

Ny frisør må leve de første par måneder med tildækket facade

Lokalavisen Lemvig

Fire sogne udvider samarbejde og åbner fælles hjemmeside

Lokalavisen Lemvig

Forventer igen stor interesse for genbrugsmarked på havnen i Lemvig

Annonce