Annonce
Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Hanna-Maria Lyng er på det nærmeste født ind i Kristendemokraterne. Hendes farfar var med til at stifte partiets første kommuneforening i Arden, hendes far er kredsformand i Mariagerfjord-afdelingen og hun deltog selv i sit første landsmøde ni dage gammel. Går den politiske karriere som Hanna-Maria Lyng ønsker, er Mariagerfjord byråd en trædesten for et større mål. "Min klare ambition er at komme til at sidde i Folketinget, det er toppen af kransekagen", siger hun. Foto: Frank Pedersen
Et liv med spiseforstyrrelse, angst, depression og en handicappet lillebror vil sætte sit præg på Kristendemokraternes spidskandidat, Hanna-Maria Lyngs, første handlinger, hvis hun bliver ny borgmester for Mariagerfjord Kommune.

Mariagerfjord: I øjeblikket er Kristendemokraterne ikke repræsenteret i Mariagerfjord Kommunes byråd, men får partiet et helt fantastisk valg 16. november, der resultere i, at Kristendemokraternes spidskandidat, 21-årige Hanna-Maria Lyng, bliver kommunens nye borgmester, er hun ikke i tvivl om, hvad hun vil gennemføre som noget af det første.

- I år har unge under 25 år haft mulighed for at får gratis psykologhjælp til unge under 25 år. Den ordning vil jeg gøre permanent, for det er vigtigt, at alle har adgang til en psykolog. Det er ikke økonomien, der skal være afgørende, siger hun.

Har selv behov for psykologhjælp

Hanna-Maria Lyng fortæller, at behovet for psykologhjælp til unge er en problematik, hun personligt kender til, da hun selv har haft en spiseforstyrrelse samt angst og depression.

Mød spidskandidaterne

Tirsdag 16. november afholdes kommunalvalg.

I ugerne op til valget bringer Mariager Avis en artikelserie med spidskandidaterne for de partier, der stiller op til valget.

Tidligere bragt:

Uge 34 Leif Skaarup (S)

Uge 35 Jens-Henrik Kirk (K)

Uge 36 Jørgen Hammer Sørensen (DF)

Uge 38 Mogens Jespersen (V)

Uge 39 Jens Maarup Lykke (Rad)

Uge 40 Peder Larsen (SF)

Uge 42 Malene Ingwersen (EL)

Uge 43 Per de Fries (NB)

Uge 44 Svend Madsen (ML)

- Derfor har jeg et håb om, at jeg kan få en tid hos en psykolog inden jul, hvor den nuværende ordning stopper, siger hun og fortsætter:

- Uden den ordning vil jeg som ung kun få dækket 75 procent af udgifterne, mens jeg selv skal betale de sidste 25 procent og det er en stor udgift, når man som jeg er på SU og ikke har så mange penge.

Hanna-Maria Lyng er overbevist om, at hendes depressionen opstod i forbindelse med hendes oldemors død fem dage efter hendes egen 11-års fødselsdag.

- På det tidspunkt havde mine forældre stress, desuden har min mor været nede med en depression og det påvirkede mig i en retning, hvor det eneste jeg følte, jeg kunne kontrollere var, hvad jeg spiste uden, at det dog var noget, jeg tænkte over. Jeg kunne spise et æble på en dag og det var det, for jeg var jo mæt, siger hun.

Hanna-Maria Lyng fortæller, at fordi hun altid har været en tynd og spinkel pige, tænkte hun ikke over, at hun var mindre end sine jævnaldrende.

- Da jeg som 14-årig blev vejet hos sundhedsplejersken, vejede jeg kun 32 kilo. Det var først der, jeg begyndte at tænke, at der var noget galt. Indtil da havde jeg bare tænkte, at jeg var lille og tynd ligesom min far, da han var dreng, siger hun.

Angsten kom mens Hanna-Maria Lyng var på et efterskoleophold.

- Det kom mest til udtryk, når der var mange mennesker omkring mig som eksempelvis, når vi skulle spise, hvor jeg tit fik hjertebanken. Jeg oplevede også et par gange, at min krop frøs, så jeg nærmest ikke kunne bevæge mig. Da jeg fortalte det til min mor, mente at kunne måtte være angst, for hun sådan havde selv haft det, fortæller Hanna-Maria Lyng.

Efter at have delt hvordan hun havde det med sin mor, blev Hanna-Maria Lyng henvist til en børnepsykiater, der i sin udredning stillede diagnoserne spiseforstyrrelse, angst og depression.

I forhold til at samværet med mange på efterskolen udløste angstanfald, kan det virke paradoksalt, at Hanna-Maria Lyng i forbindelse med kommunalvalget har glædet sig til at skulle i valgkamp, der byder på debatter og vælgermøder med mange deltagere.

- Jeg tager en pille morgen, middag og aften mod min angst. Alligevel kan jeg godt mærke, at jeg bliver nervøs, når jeg skal deltage i et vælgermøde, men jeg har ikke hjertebanken, en klump i halsen og følelsen af, at kroppen fryser fast. Jeg har nemlig lært at arbejde med det ved at anerkende, at følelsen af angsten kommer, så jeg kan sige, at den skal gå væk, forklarer hun.

Annonce

Fokus på søskende til handicappede

Et andet af de områder der vil stå øverst på Hanna-Maria Lyngs liste som ny borgmester er hjælp til familier med handicap. En hjælp der skal have særligt fokus på søskende til en handicappet bror eller søster.

Og ligesom den permanente ordning med psykologhjælp til unge, har dette også bund i Hanna-Maria Lyngs egen livsoplevelse. Hendes lillebror, Jonas, blev født skindød, hvilket har bevirket, at selv om han i dag er 20 år gammel, er han mentalt et sted mellem to og to og et halvt år gammel.

- Dengang var der meget fokus på mine forældre og Jonas, hvorimod jeg var lidt i baggrunden. Det resulterede i, at jeg i frustration bed, sparkede og slog for at få opmærksomhed, fortæller Hanna-Maria Lyng og fortsætter:

- Min mor pointerede derfor, at det var nødvendigt, at jeg også fik opmærksomhed og hjælp, så efter et par år - jeg var omkring otte år - kom jeg med i en døv-blinde forening, hvor der var en på min egen alder, som jeg kunne snakke med om det at være søskende til en med et handicap. Det havde jeg stor gavn af og jeg kunne mærke, at det ville have været godt for mig hvis det var sket nogle år tidligere.

- Derfor vil jeg gerne arbejde for bedre støtte til og fokus på søskende til børn med handicap, siger hun og tilføjer, at hendes livserfaringer er medvirkende til, at hun har et stort ønske om at uddanne sig til socialrådgiver samt gøre sin indflydelse gældende i politik.

Annonce

Deltog i sit første landsmøde, da hun var ni dage gammel

Hanna-Maria Lyng har fået det politiske liv ind med modermælken, idet hun som blot ni dage gammel for første gang var med på Kristendemokraternes landsmøde.

Udover politik er Hanna-Maria Lyngs store fritidsinteresser herrehåndbold og hækling. "Når jeg sidder og skal fokusere på noget eller se fjernsyn, vil jeg gerne have noget i hænderne fremfor bare at trille tommelfingre", siger Hanna-Maria Lyng. Foto: Frank Pedersen

Hun fortæller, at forankringen i partiet, der er båret af de kristne værdier, ligger dybt i hendes familie. idet hendes farfar i sin tid var med til at starte Kristendemokraternes første kommuneforening i Arden Kommune i begyndelsen af 1970’erne. Derudover er hendes far, Anders Lyng, kredsformand for Kristendemokraterne i Mariagerfjord.

- Og så har jeg været med ude for at hænge valgplakater op samt været med på gaden for at dele brochurer ud, så snart jeg kunne, for jeg har altid syntes, at det med politik er spændende, siger Hanna-Maria Lyng.

- Det er spændende at have en holdning og kunne diskutere den med andre, tilføjer hun.

Annonce

Er ikke enig med sit parti i alt

Selv om Hanna-Maria Lyng aldrig har været i tvivl om, at hendes politiske ståsted er solidt plantet i Kristendemokraterne, har hun ikke altid haft en holdning til alle politikområder. Et af de områder hun på det seneste har fået en politisk holdning til er kunst og kultur.

- Det fik jeg i forbindelse med, at folketingsmedlemmet Jens Rhode blev medlem af Kristendemokraterne. Han kan godt lide kultur og efter han er blevet medlem, er jeg begyndt at interessere mig for det politisk i forhold til, hvad det er vi kalder kunst og hvilken kunst vi skal bruge penge på, fortæller hun og tilføjer, at hun mener, at det særligt er den gamle arkitektur, der skal prioriteres og støttes.

Selv om Hanna-Maria Lyng ikke er 100 procent enig med alt i Kristendemokraterne, har der for hende aldrig været et alternativ til dette parti.

- Kristendemokraternes grundholdninger i forhold til de kristne værdier afspejler den jeg er som menneske og de værdier jeg vægter højest, siger hun.

Forholdet til EU er dog et af de punkter, hvor der er en difference mellem det Kristendemokraterne står for og Hanna-Maria Lyngs personlige holdning.

- Jeg har i hvert fald endnu ikke helt fundet ud af, hvad jeg mener om EU, siger hun.

Et andet punkt hvor hun ikke er helt enig med sit partis holdninger gælder landbruget.

- Det kommer nok af, at min far er landmand og at jeg hjemmefra har fået fortalt, at man skal bruge den jord man har og ikke eksempelvis udstykke lavjorde, fortsætter Hanna-Maria Lyng, der tilføjer, at hun dog på det punkt har ændret holdning i en mere grøn og miljøbevidst retning i takt med, at hun har undersøgt sagen.

Annonce

Drømte om at se sit ansigt i lygtepælene

Når Hanna-Maria Lyng i disse dage ser sit eget ansigt på valgplakater, er det en drøm der er blevet til virkelighed. En drøm hun har haft siden hun som lille pige begyndte at hjælpe til med at hænge andres valgplakater op.

- Hos os er det kun spidskandidaten, der får sit ansigt på en valgplakat, så selv om det ikke var den vigtigste grund, var det alligevel medvirkende til, at jeg sagde ja til at blive spidskandidat, siger Hanna-Maria Lyng med et smil og tilføjer, at hun har sikret sig en valgplakat, som ikke skal udsættes for vejer og vind i en lygtepæl, men derimod gemmes.

Går den politiske karriere som Hanna-Maria Lyng ønsker, er Mariagerfjord byråd en trædesten for et større mål.

- Min klare ambition er at komme til at sidde i Folketinget, det er toppen af kransekagen, sige hun.

- Det er nemlig der, man kan være med til at bestemme de overordnede linjer og stemme om lovforslag, fortsætter hun.

Annonce

Vil bruge sin alder til at få stemmer

Som spidskandidat ved kommunalvalget 2021 i Mariagerfjord Kommune er Hanna-Maria Lyng noget særligt.

Dels er hun den ene af blot to kvindelige spidskandidater og dels er hun min sine 21 år den ubestridt yngste spidskandidat ved dette kommunalvalg.

- Der er ikke noget galt med at have siddet i byrådet i mange år, men nogle gange er det godt, at der bliver sparket noget nyt ind, så jeg tror, at det at jeg er ung gør, at jeg ser tingene på en anden måde og har et andet perspektiv på politik og de løsninger, der skal til, siger hun.

- I kommunalpolitik er det ofte personen man stemmer på i modsætning til ved folketingsvalg, hvor det mere er partiet, man går efter. Derfor er det min plan, at jeg vil forsøge at slå igennem som den unge kandidat i forhold til de unge vælgere, for det er letter for en på 19 år at identificere sig med en jævnaldrende end med en på 40 år, fortsætter Hanna-Maria Lyng.

Annonce

Møder tre trælse fordomme

Blandt de fordomme Hanna-Maria Lyng oftest oplever når hun fortæller at hun er aktiv i Kristendemokraterne er at partiet er modstander af den frie abort. En modstand som i sin tid var årsagen til at partiet blev stiftet.

- Der er stadig folk der tror at vi vil afskaffe den frie abort, men det kan jo ikke lade sig gøre i det samfund vi lever i i dag. I stedet for arbejder vi for at reducere antallet af aborter, men det er tit at folk tolker det som at vi er imod den frie abort. Og det er træls, siger Hanna-Maria Lyng, der tilføjer at hun ikke er imod abort hvis kvindens helbred er i fare.

- Min egen mormor blev meget syg hver gang, hun blev gravid. Da hun var gravid med sit fjerde barn var det så slemt, at det ikke var forsvarligt at fortsætte graviditeten, så hun fik foretaget en provokeret abort, fortsætter hun.

En anden fordom Hanna-Maria Lyng oplever er, at hun som kristendemokrat altid går i kirke.

- Selv om jeg går i kirke oftere end mange andre, er det ikke hver søndag. Og jeg er bestemt ikke mere hellig end andre, siger hun med et smil.

En tredje fordom Hanna-Maria Lyng ofte møder er, at hun som kristen ikke må drikke alkohol.

- I Biblen laver Jesus vand om til vin og når vi går til alters, får vi altervin, så jeg ved, hvor folk har det fra. Selv om jeg måske ikke drikker så meget som andre unge, drikker jeg vin og andet med alkohol, siger hun.

Annonce

Håndbold og hækling

Foruden politik er herrehåndbold Hanna-Maria Lyngs store fritidsinteresse. En interesse der udsprang af det danske herrelandsholds VM-guld i 2019 og nu særligt er koncentreret om bundesligaen i Tyskland.

- At det netop er tysk håndbold, jeg interesserer mig for, skyldes dels at det er der mange af de bedste danskere spiller og dels at de bare er dygtige til håndbold i Tyskland, siger hun.

Når hun selv skal være aktiv, er det en helt anderledes stilfærdig hobby hun tyr til.

- Jeg kan godt lide at hækle. Jeg begyndte på det da jeg gik på efterskole og har holdt en pause indtil jeg for et par uger siden tog det op igen. Når jeg sidder og skal fokusere på noget eller se fjernsyn, vil jeg gerne have noget i hænderne fremfor bare at trille tommelfingre, siger Hanna-Maria Lyng, der i øjeblikket er i gang med at hækle et tæppe.

Hanna-Maria Lyng

Spidskandidat for Kristendemokraterne ved kommunalvalget i Mariagerfjord Kommune 16. november.

21 år.

Single.

Bopæl: Amerikavej 28B i Hobro.

Uddannelse: Er i gang med at tage en uddannelse på HF enkelt fag på VUC i Hobro. Vil senere læse til socialrådgiver.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Krav om coronapas for alle kommunalt ansatte i Mariagerfjord Kommune: Kommunale ledere skal foretage stikprøvekontrol

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny driftsbestyrer på veteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Annonce