Annonce
Melfar Posten

Verdensmester: - Hvis man skal være god til skak, så skal man studere det

75-årige Jørn Sloth har et hav af mesterskaber bag sig. Også russisk kan han tale, for det var verdenssproget inden for skak for år tilbage. Foto: Mia Harm Madsen
Et parti skak, der varede fem år, gav Jørn Sloth et verdensmesterskab i brevskak. Desuden lærte han også at tale russisk, fordi alle de gode skak-bøger var fra Rusland. En verdensmester bosiddende i Middelfart kan fortælle mange gode historier fra et helt liv, hvor han har rykket med brikker.
Annonce

Middelfart: Han er god til at tænke sig om. Så god, at han har et verdensmesterskab på CV'et. 75-årige Jørn Sloth var lørdag taget til skakturneringen arrangeret af Middelfart Skakklub, og nok er han god til at spille skak, men han har også mange gode historier at ryste ud af ærmet, for at spille skak bærer langt mere med sig end at rykke rundt på nogle brikker.

Jørn Sloths skak-eventyr startede i hans unge år, og allerede som 12-årig blev det seriøst for ham.

- Jeg blev medlem af Hurup Skakklub, og det var ret usædvanligt, for det var ellers kun gamle mænd, der spillede skak. Men skak blev spændende for mig, fortæller han.

Ret hurtigt indså han, at det ikke var nok at spille, hvis han ville være rigtig god.

- Hvis man skal være god til skak, så skal man studere det. Man kan ikke kun spille med andre. Man skal læse bøger, fortæller Jørn Sloth, der så måtte lære sig selv russisk for at kunne være med på det, der dengang var verdenssproget i skakverdenen, nemlig russisk.

Jørn Sloth blev også uddannet sprogløjtnant i russisk, tog en kandidateksamen i russisk og blev sidenhen underviser i gymnasiet i russisk.

Jørn Sloth deltog i skakturneringen på Middelfart Rådhus lørdag. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Et træk på en måned

Skak er en sport, man kan spille hele livet, og derfor er Jørn Sloth stadig aktiv. Han er medlem af Nordre Skakklub i Aarhus, hvor han er med til DM i holdskak, som han også har været med til at vinde 13 gange.

I det hele taget er der mange mesterskaber at tælle sammen igennem et helt liv med skak, og selv om skak er en langsommelig sport, så slår brevskak alligevel de fleste andre skakformer.

Fra 1975 til 1980 spillede Jørn Sloth i verdensmesterskaberne i korrespondanceskak - altså via brev.

- Ét træk kunne tage en måned. Det tog to uger at få brevet frem og to uger at få det tilbage. Så havde man tre dage til at gennemtænke sit træk, før man skulle sende brevet retur. Jeg spillede 14 partier mod nogle andre samtidigt, men det blev partiet mod russeren, der blev det afgørende. Han var langsom til at opgive, for i Sovjetunionen ville man jo gerne have en VM-titel. Da jeg vandt, var det usædvanligt, at en dansker vandt verdensmesterskabet. Og jeg var ret ung. 36 år, så jeg var den hidtil yngste, der havde vundet korrespondancemesterskaberne, fortæller Jørn Sloth, der inden verdensmester-titlen også havde fået sig en europamestertitel i korrespondanceskak.

Annonce

Svært at spille godt

Tiden med brevskak er forlængst forbi. Den er afløst af skak via servere, men her vil Jørn Sloth ikke bruge sin energi.

- Her er der fem computere, der udregner de bedste træk, og så skal man selv overveje, hvilket af dem man tror mest på, men det synes jeg ikke er interessant. Jeg kan godt lide skak, fordi det er svært at finde det rigtige træk, og det er svært at spille godt, siger Jørn Sloth.

Jørn Sloth har de sidste 10 år boet i Middelfart, men kommer oprindeligt fra Jylland.

- Jeg havde egentlig troet, at jeg skulle bo i Aarhus, når jeg gik på pension, men så flyttede min datter til Middelfart, og så opdagede vi byen. Det er et meget fint sted at være, siger verdensmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce