Annonce
Odder Avis

Ejendom: Her kan du købe et mejeri

Kjældsdam Mejeri bliver sat til salg, og med mejeriet hører et stykke andelshistorie. Foto: Morten Pape
Engang var det byens største arbejdsplads. Mejeriet i Saxild er en del at historien om andelsbevægelsen og landbruget.

Saxild: Andelsmejeriet Kjældsdam var et af landets første, og nu bliver de gamle bygninger sat til salg.

- Selve mejeriet har set kønnere dage. Det har ligget øde hen siden 1990. Men der er vildt mange muligheder, og jeg kan næsten ikke holde det ud, hvis nogen vil brække det ned for at lave det til boliger, siger Lisbeth Bonde.

Hun leder Saxild-Nølev Lokalhistoriske Arkiv, og mejeriets nuværende ejer er hendes mor.

- Hun vil sætte huset til salg. Min mor og far købte det i 1998, han ville gerne have albuerum. De havde boet i Spanien, og det var tæt på datteren. Huset er unikt og spændende. Jeg tror, bestyrerbygningen er fra 1940'erne og ombygget hen ad vejen, og så er der fuld kælder. Mejeribygningen har også fuld kælder og loft, siger Lisbeth Bonde, der boede i Saxild, da forældrene vendte hjem til Danmark.

Jeg kan slet ikke have tanken om, at det skal pilles ned.

Lisbeth Bonde, arkivleder

Hanne fik sin egen ost

Kjældsdam Mejeri på Strandvejen 12 blev taget i brug i 1884 og lukkede først i 1990. I de første år blev der især produceret smør, og noget af det blev eksporteret til England. Omkring første verdenskrig var der 125 leverandører med 1400 køer.

Specialiteten Hanne-Ost blev en af mejeriets store eksportartikler. Det var en flødeost i flere varianter med dannebrogsflag på emballagen.

- Den var opkaldt efter mejeribestyrerens datter, siger Lisbeth Bonde.

Grunden er omkring 4000 kvadratmeter. Foruden boligen og mejeribygningen er der også en markant skorsten.

Ifølge Lisbeth Bonde giver bygningerne mange spændende muligheder, og hun ser gerne, at en køber tænker kreativt og skaber liv i området.

- Jeg kan slet ikke have tanken om, at det skal pilles ned. Mine brødre har ikke følelser i klemme på samme måde som mig. Det handler ikke om, at mine forældre har boet der, men om husets historie og dets betydning for lokalområdet. Det er ikke sat til salg ved en mægler endnu, og hvis der er nogen, der byder ind nu, kan vi hurtigt finde ud af noget, siger Lisbeth Bonde, som ikke vil ud med prisen til avisen.

Køb et stykke historie

De fleste boliger, der er til salg, er parcelhuse eller lejligheder. Men lige nu kan interesserede købere investere i to ganske specielle historiske ejendomme i Odder Kommune.

For få uger siden blev et gammelt enkesæde, som hørte under godset Rathlousdal i Odder, udbudt af mæglerfirmaet Lilienhoff. Og det gamle mejeri med tilhørende bestyrerbolig i Saxild er på vej til at blive sat til salg.

Enkesædet er en gammel, velholdt liebhaverbolig, mens mejeriet har mange muligheder i sig, omend erhvervsdelen nok trænger til at blive frisket op.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Slut med at køre til døren

Annonce
Annonce
Odder Avis

Togbilletter lavet til kunst

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Rødvinsklub?

Odder Avis

Biffen genåbner med Oscar-vindere

Odder Avis

Stadig jazz, men nyt orkester

Annonce