Horne: I et år med fokus på nye muligheder og leve- og bæredygtige initiativer blev kampen om titlen som Årets Lokale Landsby en duel mellem to byer.
Ugeavisen fangede de glade vindere i Vikingelunden i Horne dagen derpå.
- Vi blev meget chokeret, da vi fandt ud af, at vi havde vundet. Vi sidder tilbage med en virkelig god fornemmelse, og vi er rigtig glade. Da vi sad og skrev ansøgningen, gik det op for os, at der jo faktisk er sket meget herude i løbet af det seneste år, fortæller Anne Mette Bøttcher, der er en del af Vision Horne, som står bag ansøgningen.
I begrundelsen for valget af Horne blev der lagt vægt på, at man i et år i coronaens tegn har præsteret at etablere nye faciliteter. Derudover fik de ros for byens grønne områder og det, at de har sat gang i et væld af involverende initiativer, der skaber bånd mellem byens borgere.
- Jeg troede, at de bare gjorde grin med os. Det er naturligt for os at hjælpe til i lokalområdet, og sådan tror jeg, at flere har det, men derfor blev vi stadig meget overraskede, lyder det fra Silke de Groot, der ligesom Anne Mette Bøttcher også er en del af Vision Horne.
Mere vækst og udvikling
De mange nye initiativer er et resultat af frivillige kræfter i lokalområdet, hvor Vision Horne har været en vigtig faktor. De havde som mål, at de ville blive årets landsby i Danmark, som afgøres senere.
- Vi har brug for endnu mere vækst og udvikling i hele sognet. Der har været stærke lokale kræfter i 40 år, men vi har måske ikke været gode nok til at fortælle rundt omkring, hvad der sker. Det er vi blevet bevidste om, at vi skal være skarpere til, siger Anne Mette Bøttcher.
Det er tydeligt, at de to ildsjæle hjælper til, fordi de ikke kan lade være, men de har også en anden dagsorden end bare at hjælpe til. Byens fremtid står på spil, og her er det vigtigt at sørge for at gøre området attraktivt for børnefamilier, så man kan få flere til at flytte til Horne eller blive bosiddende.
Anne Mette Bøttcher, en del af Vision HorneDer har været stærke lokale kræfter i 40 år, men vi har måske ikke været gode nok til at fortælle rundt omkring, hvad der sker. Det er vi blevet bevidste om, at vi skal være skarpere til
Børnetallet i Horne har været faldende i en årrække, og i stedet for at begræde de triste tal, satte de sig for at gøre noget ved det.
- Vi vil gerne være med til at give børnene en chance for at få rod et sted. Jeg tror, at det er vigtigt, at de føler, at de har et sted, hvor de hører til. Det giver både børn og forældre en tryghed, at man kender hinanden på kryds og tværs.
For at skabe denne tilknytning til Horne, har de frivillige kræfter i byen et stort fokus på at tage godt imod tilflyttere, der blandt andet bydes velkommen med en stork på skolens gavl og en kurv fra sognet.
Derudover arrangeres der blandt andet MGP-fest for de små i byen, halloween-fejring og påskeægsjagt, og selvom der er meget arbejde i at få stablet diverse begivenheder på benene, så er det ikke en sur tjans. Tværtimod.
- Der har været kæmpe opbakning til det, vi har arrangeret, hvor mere end 100 mennesker eksempelvis var med til påske-arrangement. Og så er det bare det hele værd i sidste ende, og man ender selv med at blive helt høj af det. Vi tænkte med det samme, at det skulle vi gøre igen næste år, lyder det fra Anne Mette Bøttcher.
Vigtig tilknytning
Det har på mange måder har været et besværligt år, hvor meget er blevet aflyst, men det har ikke fået de lokale kræfter til at hvile på laurbærrene.
De har stået for initiativer, som har skabt bånd mellem borgere i byen, hvor den traditionsrige lokalerevy, der går 60 år tilbage, også i år blev afholdet, efter frivillige fik stablet det på benene og onlinestreamet til glæde for endnu flere tilskuere end de tidligere år.
- Vi har ikke set begrænsninger i vores arbejde for byen. Vi har tænkt over, hvad vi kunne lave, og så har vi bare gjort det. Det er vigtigt for os, at folk får en tilknytning til deres lokalområde. Finder folk det ikke her, så søger de bare væk, så de skal have muligheden for at lære andre i deres nærområde at kende, understreger Anne Mette Bøttcher.
Ingen aldre bliver glemt i Horne, og selvom man er en lille landsby, så viser de mange lokale tiltag, at det ikke er kedeligt. Det måtte Silke de Groot også erkende, da hun for halvandet år siden flyttede til byen.
- Vi bor præcis mellem Horne og Tistrup, og i starten var vi sikre på, at der er mere fremtid i Tistrup. Men vi har virkelig fået øjnene op for, at Horne også kan noget.
Nu hvor den lokale pris blev vundet, går gruppen målrettet efter den nationale kåring, hvor de håber, at de for alvor kan få Horne på Danmarkskortet.