Annonce
Ugeavisen Ølgod

Pas bedre på dine gryder og pander

Hvis du vil forlænge levetiden for dine gryder og pander, skal du være forsigtig med opbevaringen, madlavningen og rengøringen.

Hver dag skal der mad på bordet, og det kræver ofte brug af redskaber som gryder og pander.

Derfor bliver disse køkkenredskaber også hurtigt slidte, især hvis du ikke behandler dem ordentligt.

Men der skal faktisk ikke særlig meget til, for at du kan forlænge deres levetid. Det fortæller kokken Claus Holm.

Annonce

- I forhold til hvordan man bedst opbevarer dem, vil jeg helt klart anbefale, at man hænger dem op på en krog. På den måde undgår man at skramle med dem, så de ridser hinanden, og så hænger de også og tørrer efter vask, siger han.

Grejet har nemlig ikke godt af at blive gemt væk i skabe, hvis det stadigvæk er fugtigt.

Skån med mellemlag

Men hvis man ikke har pladsen til at hænge det op, og man i stedet er tvunget til at stable det oven i hinanden, har han også et par råd.

- Fedtsugende køkkenrulle er faktisk fint at lægge imellem. Ellers har jeg tidligere brugt æggebakker, så der også var lidt luft imellem, siger han.

Jeppe Schönbeck, som er indehaver af Gastrobutikken, vil også fraråde, at man stiller gryder og pander oven i hinanden.

- Det slider især på slip let-produkter. Man kan skåne dem ved at lægge et viskestykke imellem, så de ikke kurer rundt, fortæller han.

Og så er det vigtigt, at du ikke udsætter køkkengrejet for pludselige temperaturændringer. Derfor anbefaler Claus Holm, at du altid starter på middelvarme, når du tænder for komfuret. Derefter kan du så skrue op.

- Nye pander er lidt ligesom en ny bil. Hvis du starter med at køre 200 kilometer i timen på motorvejen, brænder den jo sammen. Og panderne slår sig altså også, hvis du bare fyrer op på fuldt blus for en kold pande, siger kokken.

Men det gælder også den anden vej. For den efterfølgende rengøring af gryder og pander betyder også en del. Og mange begår desværre en stor fejl, mens køkkengrejet stadig er varmt.

- Det er totalt no-go, at du jerner en varm pande ind under koldt vand, når du er færdig med at lave mad. Det er det dummeste, man overhovedet kan gøre, advarer Claus Holm.

Annonce

Kan reddes

Hvis uheldet er ude, og man har udsat sin aluminiumspande for en pludselig temperaturændring, bliver den skæv. Men det kan man faktisk gøre noget ved.

- Hvis din aluminiumspande har slået sig og er blevet skæv, kan du varme den forsigtigt op, og så vil du opleve, at den faktisk ligner sig selv ud igen, siger kokken.

Men han foreslår altså, at man først går i gang med rengøringen, når pander og gryder er blevet helt kolde.

- Jeg bruger selv kun lunkent vand og en god børste. Ingen sæbe, siger han.

Jeppe Schönbeck bruger også så lidt sæbe som muligt.

- Jeg kunne aldrig finde på at smide det i opvaskemaskinen. Det er mere skånsomt at vaske op i hånden. Men tænk over, at jo mere du skurer og skrubber med en børste, jo mere slitage sker der, siger han.

I forhold til hvilke køkkenredskaber du bruger til at røre med, anbefaler han nogle materialer frem for andre.

- Jo hårdere materialet er, jo mere slider det på bunden. Derfor er træ- og silikoneredskaber at foretrække i slip let-produkter, siger Jeppe Schönbeck.

Godt råd

Hvis man rengør sine gryder og pander i støbejern med sulfo, kan maden få en tendens til at brænde fast, fordi fedtstof vil blive frastødt af små plamager med eventuelle sulforester.

Det kan man dog afhjælpe med følgende kokkeråd:

1. Fyld din pande med groft salt.
2. Sæt den på medium varme, og kør saltet rundt i panden i fem minutters tid.
3. Smid saltet ud.
4. Aftør derefter panden med køkkenrulle og vindruekerneolie. Så bliver panden så god som ny.


/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Danmarks måske største vejfest i Tistrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Plejecentre skal være fremtidens attraktive arbejdsplads

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Vi sejler ikke rundt i de brede spørgsmål

Ugeavisen Varde

Gør det, der virker for biodiversiteten

Ugeavisen Varde

Giv forældre 12 måneder med tilskud til at passe eget barn

Ugeavisen Ølgod

Nyt blod til Nordenskov Elite Volley: - I år snupper vi mesterskabet

Ugeavisen Ølgod

Monas Køkken er klar: - Så er der håndmadder til alle

Ugeavisen Ølgod

25.9: Troubadour underholder til to koncerter

Ugeavisen Ølgod

29.9: Thyge Nielsen fortæller om et liv med politik

Ugeavisen Ølgod

23.9: Hans Vestager er vært med fortællinger og højtlæsning

Ugeavisen Ølgod

28. september: Fyraftenskoncert i Skovlund Kirke

Ugeavisen Ølgod

Vild omvæltning: Der er så mange, der vil holde fest, at Dorte fra forsamlingshuset ikke kan sige ja til alle

Ugeavisen Varde

Hjælp Bente med at gennemføre en ekstrem udfordring: Du kan være med til at gøre en forskel for at hun kommer i mål

Ugeavisen Ølgod

Kendt fastfood-firma må flytte efter naboklager: Kok siger farvel til den by, hvor navnet ellers blev slået fast

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - i lokalsamfundene

Ugeavisen Ølgod

I Tistrup spiller de om DM i kroket: - Men vores baner er ikke gode nok

Ugeavisen Ølgod

19.9: Så er der kig til kalvene i stalden

Ugeavisen Varde

18.9: Tambours Have holder lysfest

Ugeavisen Varde

Trods færre hænder klappede Karlsgårde Dag som altid

Ugeavisen Varde

Boligmangel til de unge under 30 år - Varde Kommune vågn op

Ugeavisen Varde

Nytænkning i skolen - sådan

Ugeavisen Varde

Det døve spektakel

Ugeavisen Ølgod

Hun er den afdæmpede del af kendt madfirma: Maja på 30 år købte halvdelen af den virksomhed, hun er udlært i

Annonce