Annonce
Kultur

Efter næsten 99 år: Nu lukker Østerbro Posthus

Fra næste uge kan man ikke længere gå på posthuset på Øster Allé. Foto: Thomas Frederiksen
Når Enigma på Øster Allé for alvor skal være et kommunikationsmuseum, som efter planen er klar om et års tid, er der ikke længere plads til at have posthus i den gamle bygning. Sidste dag er lørdag 30. januar. Østerbro Avis bringer denne artikel, da emnet 'Enigma og posthus' opnåede flest stemmer i en afstemning blandt læserne.

Monumentalt står bygningen og troner i begyndelsen af Øster Allé lige efter Trianglen, og siden 1. september 1922 har det været symbolet på det lokale postvæsen: Østerbro Posthus.

Men efter på lørdag skal breve og pakker ikke længere håndteres i bygningen. Fra næste uge er der ikke længere posthus i den gamle postbygning.

Det sker, når Enigma, som har haft hjemme i bygningen i fire år, gennem det næste års tid skal ombygges til at være et kommunikationsmuseum, og så er der ikke plads til posthuset, heller ikke når byggeriet er færdigt, fortæller Enigmas museumsdirektør Jane Sandberg.

Annonce
Fra næste uge kan man ikke længere gå hen til skranken på posthuset på Øster Allé. Foto: Thomas Frederiksen

- Vi har ikke plads, når vi skal være et museum, siger hun og nævner, at et posthus kræver mere plads end det, som man lige umiddelbart kan se, når man kommer ind af hoveddøren.

- Men giver det ikke en særlig dynamik, at der er et posthus i funktion i en museumsbygning?  

- Det kan du sige, men i dag er et posthus mere et sted for pakkedistribution og ikke det sted, som det var for eksempel i firserne, så havde det været noget andet, siger hun.

Tæt på nytår

Enigma flyttede ind i posthuset for fire år siden. De første år har der været enkelte udstillingsgenstande, men ellers har bygningen været brugt til debat- og fællesarrangementer og forskning.


Jeg synes, at det er ærgerligt. Der forsvinder noget historie,

Bente Hartvigsen


Det er en fortsættelse af det gamle post- og telemuseum, der lå i det tidligere historiske postkontor i Købmagergade. I efteråret købte ejendomsfirmaet Jeudan bygningen på Øster Allé af Postnord, og nu skal det indrettes til museum, der skildrer tiden fra postvæsenets indførelse i 1624 til nutidens digitale overvågningssamfund.

Postbygningen blev indviet i 1922. Foto: Thomas Frederiksen

Det er meldt ud, at museet åbner i slutningen af 2021, tæt på årsskiftet, og det går ifølge Jane Sandberg efter planen, men hun konstaterer, at lige som alt andet kan processen omkring Enigma præges og forsinkes af corona.

Den gamle hovedbygning bevares, mens de nyere lagerbygninger bagved bygges om.

Annonce

Kønt gammelt hus

Østerbro Avis besøgte posthuset en af de sidste dage, inden det lukker definitivt, og talte med nogle kunder.

- Jeg synes, at det er ærgerligt. Der forsvinder noget historie, lød det fra Bente Hartvigsen, og Trold Garlshøi vil også savne det.

- Det er jeg ked af. Det er et kønt gammelt hus, og det er dejligt at have tæt på, siger hun.

Lucas Hamper ser frem til, at der kommer museum. Foto: Thomas Frederiksen

Huset bliver jo liggende og skal blandt andet fortælle postens historie, og det er fint, er Lucas Hampers opfattelse.

- Det giver god mening at bruge bygningen som museum, det er spændende, mener han og nævner, at han var forbi for at returnere noget, som han havde købt på nettet.

Enigma

Enigma drives af Post & Tele Museums Fond, stiftet af TDC Group og PostNord. De to virksomheder støtter fortsat museets drift. Bygningen blev i efteråret 2020 købt af Jeudan.

Enigma har navn efter et særligt kommunikationsmiddel, en elektromekanisk krypteringsmaskine, som i stort omfang blev brugt af de tyske militærstyrker.

Enigma er afløseren for post- og telemuseet, som lå i det gamle posthus i Købmagergade, og lukkede med en udstilling om tv's julekalendere i december 2015.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Østerbro mister igen parkeringspladser

Navne

Bødkers Østerbro: Da vi flyttede fra indre til yderste Østerbro for tre år siden var det en flytning fra sushi og til kinagrill

Annonce