Annonce
Navne

Mindeord: Dittes hjerte bankede for de svageste - på Østerbro og i hele verden

Ditte Hartvig Bak arbejdede de seneste 14 år for FN's børneorganisation UNICEF, tidligere var hun aktiv i Socialdemokratiet på Østerbro. Privatfoto
Tidligere medlem af Indre Østerbro Bydelsråd og forhenværende lokal socialdemokratiske formand, Ditte Hartvig Bak, er død af en alder af kun 49 år. Til sin død var hun ansat i UNICEF og kæmpede for børn i hele verden.

Ditte Hartvig Bak er død af covid-19 - som hun på grund af en sjælden sydom var særlig sårbar overfor - i en alder af kun 49 år. Ditte voksede op på Østerbro, gik i folkeskolen på Vibenshus Skole og i gymnasiet på det daværende Østre Borgerdyd (nu Gefion).

Dittes hjerte bankede tidligt for de svageste i samfundet og hun var selv opkaldt efter hovedpersonen i Martin Andersen Nexøs roman, Ditte Menneskebarn, om en ung kvinde på samfundets skyggeside.

I gymnasietiden førte den sociale indignation og det internationale udsyn i 1989 Ditte ind i DSU Østerbro, som på det tidspunkt var den mest aktive DSU-afdeling i landet. Det var et skelsættende år, først med massakren på Den Himmelske Freds Plads og siden Murens Fald – begivenheder, der prægede Ditte meget.

Annonce

Spredte lys omkring sig

Ditte spredte overalt lys omkring sig. Hendes smittende grin kunne afvæbne enhver tilspidset situation i ungdomspolitikken, hvor hun også hurtigt fik interesse for tværpolitisk arbejde bl.a. i Europæisk Ungdom.

Ditte voksede op i et litterært og journalistisk barndomshjem og havde en skarp pen, blev hurtig redaktør for DSU Østerbros eget medlemsblad, ”Den Unge Anker” og skrev debatindlæg i de landsdækkende aviser.


Da den senere statsminister Helle Thorning-Schmidt i 2003 blev vraget som folketingskandidat i Sundby, kastede Ditte som kredsformand lynhurtigt snøren ud til Helle, som så i stedet blev opstillet på Østerbro.


Efter DSU-årene, blev Ditte Hartvig Bak i 1996 bachelor i Dansk og Public Relations på RUC, og var i den periode som en helt naturlig ting hyperaktiv i den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum. Ditte tog derefter en Master i design, kommunikation og medier på IT-universitetet på Amager 2000-2006.

Annonce

Fik Helle til Østerbro

Som blot 25-årig blev Ditte valgt som Socialdemokratiets repræsentant i bydelsforsøget på Indre Østerbro i 1997, hvor hun fik ansvar for det ofte ret betændte område, hjemmehjælp og plejehjem. En opgave som Ditte gik til med en karakteristisk Pippi Langstrømpe indstilling:

- Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg nok godt finde ud af.

Ditte lærte i de år - indimellem på den hårde måde – meget om økonomi, politisk håndværk og dialog med ressourcestærke interessegrupper og pårørende på Østerbro.

Da bydelsforsøget ophørte i 2001 førte Dittes politiske og organisatoriske talent helt naturligt til, at hun blev kredsformand for den daværende 10. kreds, Østerbro. Da den senere statsminister Helle Thorning-Schmidt i 2003 blev vraget som folketingskandidat i Sundby, kastede Ditte som kredsformand lynhurtigt snøren ud til Helle, som så i stedet blev opstillet på Østerbro – og resten er, som man siger, historie…

Annonce

Verdens børn

Ditte stoppede som S-kredsformand i 2006 forud for, at de daværende tre Østerbrokredse (1. Ryvang, 6. Østbane og 10. Østerbro) blev lagt sammen til én valgkreds i forbindelse med reformen af valg- og storkredse i 2007.

I den periode havde Ditte også engageret sig udenfor det politiske liv. Hun blev i 2005 gift med Torsten, blev mor til Elvira i 2007 og flyttede fra Østerbro til Amager.

Også i den civile karriere blev indsatsen for at hjælpe andre, Dittes røde tråd, og her fortsatte hun med at have sin dagligdag på Østrerbro. I 2007 blev Ditte ansat i UNICEF, hvor hun fra dag ét var en yderst dedikeret medarbejder. Som perfektionist kunne hun sidde fuldstændig opslugt af en opgave og blive ved, til den var færdig, uanset hvad. Fordi det var vigtigt.

Flere gange rejste hun ud i verden og oplevede den forskel, UNICEF gør. Rejserne tændte en endnu større ild i Dittes store hjerte, og hun var en brændende fortaler for verdens børn. Utallige er de pengemænd og -kvinder, som har måttet hoste op med penge, når de blev udsat for Dittes faste blik og insisterende tale!

Annonce

Morstemme og arbejdsstemme

Da Ditte blev syg med corona, var hun leder af hele det team, der producerer indhold til fundraising, kampagner og øvrig kommunikation i UNICEF Danmark. Hun var en ekstremt vellidt kollega og leder, som altid satte organisationen, opgaven og teamet først.

Hun udviste en forbilledlig omsorg, ro og hjælpsomhed over for alle. Ditte var et menneske, der altid tænkte på andre og kun sjældent på sig selv.

Når Dittes datter Elvira ringede, tog Ditte telefonen, uanset hvad hun lavede. Og med et kunne alle høre, at Ditte havde en arbejdsstemme og en morstemme. Morstemmen har alle vi, der kendte Ditte, hørt. Og det er inderligt smerteligt, at den stemme nu er revet fra Dittes 14-årige datter, der alt for tidligt har mistet sin helt utroligt sjove, skønne, og hjertevarme mor.

Ditte Hartvig Bak efterlader sig sin mand Torsten Hartvig Bak og datteren Elvira på 14 år. Det er ubeskriveligt, uretfærdigt og uforståeligt, at du ikke længere er iblandt os.

Æret være Dittes minde.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce