Annonce
Ugeavisen Ribe

Ambitiøs Ribedreng indtager kunsten og modeverdenen

Jeppe Ugelvig er glad for at være hovedmanden bag en udstilling i sin hjemby. Foto: Bo Maimburg
Ripenseren Jeppe Ugelvig står bag en særudstilling på heksemuseet i Ribe. Samtidig er han en verdensborger, der surfer fra den ene metropol til den anden.
Annonce

Ribe: Der venter gæsterne, der besøger HEX! Museum of Witch Hunt en helt særlig oplevelse de næste måneder.

Man kan her opleve en særudstilling, som Ribedrengen Jeppe Ugelvig har skabt sammen med en god ven, og det er en udstilling, der får stor ros.

UGE-Avisens journalist har mødt 26-årige Jeppe til en snak om ham selv, ambitionerne og livet som kunstkritiker, kurator og udstillingsskaber.

Jeppe har virkelig opnået meget, siden han som 18-årig stemplede ind i modeverdenen. Dengang var han i praktik på modebladet Cover, og han begyndte på samme tidspunkt at skrive artikler, som han fik bragt i anerkendte danske og udenlandske magasiner.

- Jeg har altid været draget af at skrive. Jeg har været fremme i skoene, jeg har været ambitiøs og så har jeg bare kæmpet hårdt for at få et gennembrud. Velvidende at det er svært at være kritiker indenfor kunst, men jeg tror på mig selv. Jeg har et analytisk sind, jeg er god til at spørge, og jeg møver mig ind. Det er årsagen til, at jeg er kommet så langt på så kort tid. Jeg har turdet at tage kontakt til folk, og jeg har aldrig været bange for at sige, hvad jeg vil, og hvad mine drømme er, siger Jeppe Ugelvig.

Jeppe Ugelvig er en både ambitiøs og seriøs mand, der karrieremæssigt virkelig er nået langt på kort tid. Foto: Bo Maimburg

Jeppe var ikke ret gammel, før han begyndte at arbejde med den kendte danske modeekspert, Uffe Buchard, og han blev som 22 årig redaktør for magasinet DANSK.

- Jeg har et analytisk sind, jeg er ikke bange for at forholde mig kritisk til det, jeg ser og oplever. Og så har jeg autoritet.

Annonce

Lever i en kuffert

Jeppe har travlt i sin hverdag. Han flytter fra by til by - sågar fra land til land, alt efter hvor der er bud efter ham.

- Jeg har en lejlighed i København, men der er jeg nu ikke ret meget. Jeg lever en nomadeagtig tilværelse, og jeg har boet i Hong Kong, Italien, London, og hvis verden åbner, flytter jeg til Beijing til januar. Jeg opfatter mig selv som en verdensborger, og jeg tror på mig selv, og det har jeg lært hjemmefra.

Annonce

Står bag bog om mode

Da Jeppe skulle lave sin kandidatopgave, endte det med at blive en bog med titlen "Fashion Work”, der analyserer verdenen i modebranchen. Bogen blev så godt modtaget, at han måtte præsentere bogen i store byer i verden.


Ribe er en fantastisk by, og jeg elsker rigtig mange ting ved Ribe, men jeg måtte også erkende, at jeg som homoseksuel i en ung alder ikke passede ind nogen steder. Mine forældre sendte en ung dreng ud, og de fik en voksen mand hjem.

Jeppe Ugelvig


- Min kandidat fik så meget opmærksomhed at flere opfordrede mig til at skrive projektet om til en bog. Jeg holdt bogreception i Milano, New York og Paris, og det var en fantastisk oplevelse. Der har været et rigtig godt salg af bogen, så det har været helt vildt. Bogen er jo stadig ret ny, og der er derfor stadig en rigtig god interesse for den. Bogen er blevet anmeldt i Vogue i USA, og den er solgt til 75 biblioteker, så interessen har været rigtig stor, siger han.

Annonce

Udfordret som homoseksuel

Jeppe Ugelvig forlod allerede Ribe, da han blev færdig med 1.g på Ribe Katedralskole. Han var klar over, at han måtte ud i verden, for han kunne ikke gøre gymnasiet færdig i Ribe. I stedet gjorde han gymnasiet færdig i Indien.

- Ribe er en fantastisk by, og jeg elsker rigtig mange ting ved Ribe, men jeg måtte også erkende, at jeg som homoseksuel i en ung alder ikke passede ind nogen steder. Mine forældre sendte en ung dreng ud, og de fik en voksen mand hjem.

Annonce

Vild med at skabe udstillinger

At skabe en udstilling som den på heksemuseet er en ny verden, der åbner sig for Jeppe.

- Det er ret nyt for mig at skabe udstillinger, men det er bestemt ikke sidste gang, jeg påtager mig den rolle. Det har været en stor udfordring, for udover at jeg skal finde det rigtige materiale, skal jeg have styr på økonomi, logistik, markedsføring og meget mere. Og så er det jo en stor glæde, at jeg kan se, hvad der kommer ud af arbejdet.

Han tilføjer, at det slet ikke er tilfældigt, at han har kastet sin kærlighed på hekse.

- Min interesse for hekse opstod længe, før jeg vidste, at der blev arbejdet på at lave et heksemuseum i Ribe. Jeg har set et monument i Norge, hvor man mindes 91 hekse, der blev henrettet for trolddom, og i det hele taget er historien om hekse meget underbelyst. Når heksenes historie nu sættes overfor kunsten, sker der bare noget magisk. Der kan sættes paraleller overfor det almindelige samfund - hvem er det vi forfølger, hvem er vi bange for og hvilke tanker gør vi os her i nutiden, om de trusler der er i samfundet.

Kort om Jeppe

Jeppe Ugelvig er født i Ribe i 1993 og er søn af Carsten og Annemette Ugelvig.  Han har to søskende i Sille og Mikkel.

Jeppe har udgivet bogen Fashion Work. Han er uddannet kurator på Bard college i NY og har studeret kunsthistorie i London. Jeppe arbejder som kunstkritiker og kurator, og så skaber han udstillinger på freelance basis.

- Jeg kan godt lide, at Ribes heksemuseum handler om hekseforfølgelse og henretning og ikke om magien, som det ellers ses andre steder. Det har været et rigtig spændende eksperiment at fortælle heksenes historie igennem kunsten. Da jeg for et år siden sad med Louise fra heksemuseet og hørte historierne, var jeg med det samme solgt.

Udstillingen, som også vises på Charlottenborg, er den første store opgave, Jeppe har i Danmark.

- Jeg glæder mig da over at vise hvad jeg kan. Både i Danmark på Charlottenborg, men specielt også her i min hjemby Ribe. Det betyder meget at komme hjem, og det giver lidt ro pludselig at være det sted, jeg kender, og blandt en masse mennesker jeg kender, siger Jeppe Ugelvig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce