Annonce
Sydhavnen

Byens mest populære legeplads rådner væk: Det er ikke til at bære, hvis vi mister den

Naturlegepladsen i Valbyparken er Københavns mest besøgte legeplads. Foto: Mikkel Sandorff Nordentoft
Naturlegepladsen i Valbyparken er et trækplaster for børnefamilier, daginstitutioner, skoler og barnlige sjæle. Sådan har det været i legepladsens 20 år lange historie, men nu fremstår den så nedslidt, at vi risikere at miste den, hvis ikke der bliver gjort noget, lyder det.

Med ca. 100.000 besøgende om året er der et enormt slid på Københavns mest populære og mest besøgte legeplads, Naturlegepladsen i Valbyparken. Københavns kommunes løbende vedligeholdelse har ikke kunnet følge med, og legepladsen synger snart på sidste vers, hvis ikke der tages affære.

Sådan lyder budskabet fra landskabsarkitekten bag legepladsen Helle Nebelong, og hun får støtte af Mikkel Sandorff Nordentoft, der er friluftsvejleder og fast tilknyttet medarbejder på naturlegepladsen.

- Det her er verdens bedste arbejdsplads, og jeg er pavestolt af min by for, at vi i sin tid valgte at prioritere de her naturlegepladser, der giver noget helt særligt til børn og unge, som man ellers kan have svært ved at finde herinde i byen, siger Mikkel Sandorff Nordentoft og fortsætter i en noget alvorligere tone:

Annonce

- Men der er en enorm slitage på sådan en legeplads her, og det bliver sværere og sværere at følge med på alle de reparationer, der skal til, for at legepladsen ikke bliver farlig for børnene at lege på. Det vil ikke være til at bære, hvis vi mister det her, og det er der desværre en sandsynlighed for, hvis ikke der bliver gjort noget.

Helle Nebelong og Mikkel Sandorff Nordentoft håber på, at politikerne vil prioritere at istandsætte Naturlegepladsen i Valbyparken. Foto: Jens Mouvielle

Både Mikkel Sandorff Nordentoft og Helle Nebelong vurderer, at legepladsen i sin nuværende form i bedste tilfælde har en tre års levetid tilbage før den må lukke.

- Jeg har selvfølgelig en professionel interesse i den her legeplads, men jeg er også stolt over, hvordan jeg kan se børnene virkelig nyder at være her, når jeg kommer forbi og kigger til den. Der er ikke noget med at stå i kø ved traditionelle legeredskaber og vente på, at det bliver min tur, for standard legeredskaber er der ikke mange af, siger Helle Nebelong og fortsætter:

- Til gengæld er legepladsen så stor og fuld af spændende kroge, hemmelige rum og uanede legemuligheder. Børnene bruger deres egen fantasi og udvikler lege og fortællinger her og nu under trækronerne, i buskadserne eller på toppen af sneglehøjen eller en af de mange andre bakker. Det skal vi værne om, for det er langt fra noget, man kan tage for givet at have de muligheder i en storby.

Fokus på problemet

Med sine 25.000 m2 er legepladsen i Valbyparken ikke alene Københavns Kommunes mest besøgte naturlegeplads, det er også den største.

Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltning fortæller, at de har fokus på, at naturlegepladsens stand efterhånden har noget et niveau, hvor løbende reparationer ikke slår til.

- På grund af legepladsens popularitet og store brugertryk er den meget slidt. Trykket har været særligt stort i det forgange år på grund af Covid19-situationen. Vi reparerer løbende elementer, når de går i stykker, så de ikke udgør en fare for brugerne, lyder det fra forvaltningen.


Der er en enorm slitage på sådan en legeplads her, og det bliver sværere og sværere at følge med på alle de reparationer, der skal til, for at legepladsen ikke bliver farlig for børnene at lege på.

Mikkel Sandorff Nordentoft, friluftsvejleder og fast tilknyttet medarbejder på naturlegepladsen.


De fortæller desuden, at der i nogle år ikke er blevet bevilliget midler til at vedligeholde legepladsen, hvilket ellers er et stort ønske fra forvaltningen.

- Siden 2018 er der ikke bevilget flere midler til vedligeholdelse af legepladsområdet, og det har derfor ikke været muligt at vedligeholde naturlegepladsen i det nødvendige omfang. Det er et stort ønske for forvaltningen at få mulighed for at renovere naturlegepladsen, så den fortsat kan være et attraktivt udflugtsmål for bl.a. børnefamilier og institutioner i København og omegn. Der arbejdes derfor løbende på at søge flere midler til naturlegepladsen både via lokaludvalg og politiske indstillinger, lyder det fra forvaltningen.

Annonce

En af verdens bedste

Naturlegepladsen i Valby blev opført som et beskæftigelsesprojekt for arbejdsløse i jobtræning og blev indviet i august 2001. Den er designet på en særlig måde, så den er omkranset af en cirkelformet gangbro, der sikrer, at børnene altid kan finde ‘hjem’, hvis de bliver væk.

Derudover er der et væld af små steder, hvor man kan gå på opdagelse, og terrænet er kuperet og i nogle området vildt.

Sådan så Naturlegepladsen i Valbyparken ud, da den var helt ny i 2001. Foto: PR

Dette er nogle af årsagerne til, at naturlegepladsen i Valby er kendt over hele verden og fremhævet som en af de bedst designede legepladser for børn i verden ifølge et stort, internationalt opslagsværk om leg fra 2009 af Rodney P. Carlisle kaldet Encyclopedia of Play in Today's Society.

- Mange udenlandske besøgende har sukket over, at man kan lave sådan et herligt fristed for børn i Danmark. I mange lande er det nemlig ikke noget, der uden videre kan lade sig gøre, fordi et ensidigt fokus på legepladssikkerhed, og angsten for at børn kan komme til skade dominerer beslutningsprocessen. Resultatet er de ofte monotone, indhegnede legepladser med standardiserede legeredskaber på pangfarvede gummibelægninger, som ikke giver børn de varierede sanse- og udfoldelsesmuligheder, de møder på naturlegepladsen, siger Helle Nebelong.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Park eller solceller: Omstridt plan vedtaget

Annonce