Annonce
Byliv

Natur-organisation raser over nyt anlæg: Vi har en unik mulighed for at få en park til Valby

Knud Erik Hansen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening København, i "Valbyengen" - det, der i lokalplanen kaldes Damhusåen tillæg 1. Foreningen arbejder for at forhindre, at den biodiversitet, der gennem årene er opstået i området, bliver fjernet til fordel for et solcelleanlæg. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Et område, hvor der gennem de seneste 30 år naturligt er opstået biodiversitet, står nu til at blive brugt til at opsætte et solcelleanlæg. Det arbejder Danmarks Naturfredningsforening København for at få stoppet.

Hvordan synes du, det lyder med et langt ubrudt naturområde med grøn biodiversitet fra Valbyparken til Kystagerparken mod syd? Det er en realitet, de i Danmarks Naturfredningsforening København mener, er lige indenfor rækkevidde.

Imellem Valbyparken og Kystagerparken ud mod havlinjen ligger der nemlig et lukket grønt areal, der har været spærret af for offentligheden de seneste godt 30 år. Fordi området har ligget uberørt hen, er der opstået en vild natur med stor biodiversitet. Og det vil de i Danmarks Naturfredningsforening København gerne bevare og åbne, så københavnerne kan få glæde af naturen.

Problemet er bare, at området tilhører HOFOR. Og de har helt andre planer med området. De vil opsætte et solcelleanlæg, så ambitionen om mere vedvarende energi kan blive indfriet.

Annonce

- Hvis vi laver solceller på området, forpasser vi en unik mulighed for at få et sammenhængende grønt område langs Kalveboderne. Natur kan man ikke flytte. Men solceller kan man altså godt lægge et andet sted, siger formand for Danmarks Naturfredningsforening København Knud Erik Hansen.


Natur kan man ikke flytte. Men solceller kan man altså godt lægge et andet sted

Knud Erik Hansen, formand Danmarks Naturfredningsforening København


Rig flora og fauna

For at kunne opsætte et solcelleanlæg på området, skal der ændres i lokalplanen. I den forbindelse bliver forskellige parter hørt. Danmarks Naturfredningsforening skriver i deres høringssvar, at der i de næsten tre årtier, hvor området har ligget hen, naturligt har udvikle sig træer og buske og at jordvoldene i området har skabt ekstra biotoper. Det er foreningens opfattelse, at man vil kunne finde en meget rig flora og fauna der, hvis området bliver undersøgt.

- Man kan allerede se derude, at ræve har gravet huler i voldene. Der er også usædvanligt mange fugle og sommerfugle derude, siger Knud Erik Hansen. Han sætter nu sin lid til, at politikerne i Teknik- og Miljøudvalget vil afvise HOFOR's anmodning om at opsætte solceller midt i det, som han opfatter som en biodiversitetsperle.

Se en video her, hvor Knud Erik Hansen viser området, som Naturfredningsforeningen København har døbt "Valbyengen". Artiklen fortsætter under filmen:

Annonce

Bevarer biodiversiteten

I HOFOR er de ikke enige i, at solceller og biodiversitet behøver at være i modsætning til hinanden.

- Solceller behøver ikke ødelægge biodiversiteten. Vi har solceller andre steder på arealer, vi ejer eller lejer. Vi sprøjter naturligvis ingen steder for ukrudt. Og vi vil også sikre, at der mellem solcellerækkerne bliver sået blomster, som kan gro der sammen med andre planter mellem panelerne og på den måde bidrage til biodiversiteten. Det eneste vi skal sikre er, at planterne ikke kommer til at skygge for solen, siger pressechef i HOFOR Astrid Skotte.


Solceller behøver ikke ødelægge biodiversiteten. Vi har solceller andre steder på arealer, vi ejer eller lejer.

Astrid Skotte, pressechef HOFOR


HOFOR gør også opmærksom på, at området, der støder op til et spildevandsanlæg, ikke er egnet til rekreativt område, fordi det er forurenet.

- Området har tidligere fungeret som losseplads. Derfor har HOFOR i dag nogle afværgeanlæg på området, der sikrer, at forureningen ikke siver ud i havnen. På grund af forureningen og håndteringen af denne (så den ikke spredes) er området ikke offentligt tilgængeligt og er derfor indhegnet. Det vil det blive ved med at være, siger Astrid Skotte fra HOFOR.

Det argument køber Danmarks Naturfredningsforening København dog ikke.

- Hvis man sammenligner med Amager Fælled, som er åben, og hvor store virksomheder har smidt gift ud, så er der her i området bare tale om slam fra overløb, siger Knud Erik Hansen.

Området er i dag udlagt som teknisk område, men naturfredningsforeningen har døbt det "Valbyengen" og ønsker udlagt som vild natur.


Hvis den grønne omstilling skal lykkes, må vi alle bidrage – og i HOFOR bidrager vi blandt andet ved at sætte solceller op på vores egne arealer

Astrid Skotte, pressechef HOFOR


Annonce

HOFOR vil grøn omstilling

I HOFOR fastholder man sit ønske om at opsætte et solcelleanlæg på området, fordi de er forpligtigede til at skabe vedvarende energi som alternativ til fossile brændstoffer.

- Vi gør i disse år, hvad vi kan for at bidrage til den grønne omstilling - også ved at bygge solceller på vores egne arealer, hvor det er muligt. Og her synes vi, at området omkring rensningsanlægget ved Damhusåen er en god mulighed.

- Vi ønsker med det nye solcelleanlæg at fortsætte med at producere CO2-neutral energi på arealet. Hvis den grønne omstilling skal lykkes, må vi alle bidrage – og i HOFOR bidrager vi blandt andet ved at sætte solceller op på vores egne arealer, siger pressechef i HOFOR Astrid Skotte.

HOFOR understreger dog, at de finder alle høringssvar - herunder svaret fra Danmarks Naturfredningsforening København - vigtige, og de afventer derfor politikernes beslutning om, hvorvidt lokalplanen skal ændres, så det bliver muligt at opsætte solcelleanlægget på området.

Beslutningen skal træffes på et møde i Miljø- og Teknikudvalget den 26. april.

Det område, HOFOR ønsker at opsætte et solcelleanlæg på, er her markeret med rødt. Danmarks Naturfredningsforening København ønsker derimod området udlagt som vild natur og åbnet for offentligheden. Grafik: Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning
"Valbyengen" set fra luften. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Annonce

Mest læste

Alarm112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce