Annonce
Historie

Historien bag Sydhavnens gadenavne: Den berygtede madamme og den håndfaste krofar

Vasbygade i 1924. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Mange gadenavne i Sydhavnen har en historisk oprindelse. Lokalhistorikeren Paul-Erik Lind fortæller om dem i Kgs. Enghave/Valby Bladet. Denne gang handler det om Vasbygade.

Vasbygade begyndte som en lille sidevej til Enghavevej, hvor der engang i 1870’erne blev bygget en klynge huse. Navnet dukker op første gang i folketællingen for 1880 som ‘Huskomplex Vadsby’.

Først med den officielle anlæggelse af Frederiksholm Havn i 1916, opstår der en vej med navnet Vasbygade, og den førte da fra Enghavevej forbi Vasby Huse og ned til havnen. Men hvor kom navnet Vasby fra? Havde den første ejer en forbindelse til landsbyen Vasby mellem Roskilde og Sengeløse?

Den første husejer er Hans Hansen, han er 46 år og født i Karlebo sogn i Frederiksborg amt. Derudover bor hans hustru der, Christine Christiane Hansen, 43 år, og to sønner og syv teglværksarbejdere. Heller ikke hustruen kommer fra Vasby, så navnets oprindelse står i dag hen i det uvisse.

Annonce

Folketællingen i 1890 viser flere lejere, og i 1901 er der 11 husstande med 39 beboere, flest teglværksarbejdere, en smedesvend, en ’brænder’ og en karetmager, de fleste på teglværket, som lå 400 meter derfra på det nuværende Borgbjergsvej. En havnearbejder er der også, sikkert med arbejde på den nærliggende Frederiksholms Havn, som teglværket ejede og i øvrigt havde anlagt ulovligt.

Folkene fra Vasby Huse

Vi har enkelte glimt af mennesker som boede i Vasby Huse. I 1883 begynder en beboer, Peter Olsen, at skrive og udgive ‘Arbejdernes Avis - paa Frederiksholms Teglværk’, og der findes nogle eksemplarer bevaret af dette blad på Det Kongelige Bibliotek. Peter Olsen kritiserer lejeforholdene i Vasby Huse hos fru Hansen eller ”Madamen over Vasby” som han kalder hende. Huslejen er for høj, mener han, og ikke nok med det:

- En lejlighed med to, som Madamen kalder ”værelser”, og noget som kaldes ”kjøkken”, er til pris af 10 á 14 kr. månedlig; men så er der rigtignok i tilgivt lufthuller i væggene, saa at man gaar midt i hummeret og kigger ud på de aabne marker, skriver han i sin avis.

Peter Olsen bringer en annonce i Arbejdernes Avis, der viser at han havde et udsalg af fødevarer. Der reklameres for ”Nyblødt bergfisk hver dag, 25 øre pundet. Kan fås hos høker P. Olsen, Vasbyhusene.” Bergfisk er lufttørret norsk torsk, som skulle udblødes 1 et døgn inden tilberedningen.

Paul-Erik Lind er lokalhistoriker. Han vil fortælle om gadenavnene i Sydhavnen og historien bag dem. Foto: Jacob Crawfurd, Byrd.Butikken ”Lille Danmark” var åbnet på gården Vilhelms Minde, som lå på det nuværende Mozarts Plads, og de solgte fødevarer til teglværksarbejderne. Men Peter Olsen er også i konkurrence med Madame Hansen, og hun beskyldes i bladet for at bedrive handel uden næringsbrev:

- I de 15 måneder jeg undertegnede har boet og handlet her, har den benævnte madame handlet bl.a. med følgende småting: Bayersk øl, hvidt øl, brændevin, petroleum, mælk, fløde (efter kundernes sigende med mel i), kartofler, papir, konvoluter etc.”

Så varer det ikke længe, før Peter Olsen flytter og bladet lukker. I bladets sidste nummer opgiver kolofonen adressen Absalonsgade 31B, og i folketællingen for 1885 kan vi finde ham her sammen med hustruen Bothilda og deres fem børn.

Annonce

Gode næver og slagsmål

Et senere glimt af forholdene i Vasby Huse finder vi i nogle erindringer, som blev trykt i Frederiksholms Avis, den 7. oktober 1952. De fortæller om det værtshus, der fandtes i hans barndom, og hvor teglværksarbejderne slog sig løs.

- … bydelens berygtede traktørsted Vasby Kro, som laa paa det nuværende hjørne af Vasbygade og Enghavevej. Her residerede krofar, Rasmus Hansen, en lille, men haandfast mand. Det sidste var ogsaa nødvendigt at være, da det hørte til dagens orden med nogle forrygende slagsmål. Saa maatte krofar have fat i gummitampen, og saa vankede der over rygstykkerne, til roen var genoprettet, står der i avisen.

Fortælleren underskriver sig med pseudonymet ’erny’:

Hele området mellem Kgs. Enghave og Københavns centrum var en bugt der strakte sig fra den oprindelige kystlinje langs med Sønder Boulevard, og over til Amagers kyst. Den eneste vej ind til København gik derfor ad Enghave Vej til Vesterbrogade og videre ind til byen.

Omkring 1901 begyndte kommunen at opfylde det enorme område, og DSB anlagde her sit centralværksted og godsbaneterræn. Jorden til opfyldningerne blev hentet fra Valby Bakke, hvor man samtidig udvidede og fordybede jernbanelinjen til Roskilde, som gik tværs igennem den store bakke. Med opfyldningen af bugten blev det muligt at forlænge Vasbygade og dermed skabe en direkte forbindelse mellem Sydhavnen og Københavns centrum. Og det har Vasbygade være lige siden, selvom linjeføringen er blevet reguleret et par gange.

Annonce

Mest læste

Annonce
Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Alarm112

Person er blevet stukket med kniv til fest

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Kritik af fremtidens Ny Ellebjerg Station: De fralægger sig ansvaret overfor cyklisterne

112

53-årig mand varetægtsfængslet for vold mod sin kæreste - hun er stadig i kritisk tilstand

Alarm112

55-årig kvinde i kritisk tilstand: Samlever anholdt for livsfarlig vold

#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

Mest læste

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Seneste nyt

Byudvikling

Ny kæmpe-bydel: Her er planerne for Otto Busses Vej

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Byliv

Nu sker der endelig noget: Fælles indsats skal stoppe organiseret cykeltyveri

Byliv

Kasper forstår ikke politiets fokus på badezoner i Sydhavnen: Det giver simpelthen ingen mening

Byliv

Populært kunstværk skaber tryghed og liv: Nu får det lov til at blive

#72timer

Borgmester om manglende løsninger for hjemløse: - Der er vel ikke nok stemmer i hjemløshed

#72timer

Frederik har aldrig manglet noget: Nu skal han leve på gaden for at hjælpe hjemløse

#72timer

Vores mål er at give Hus Forbi en halv million kroner: Sådan donerer lokale virksomheder

Klima

Park eller solceller: Omstridt plan vedtaget

#72timer

Kvindelige hjemløse udsættes ofte for seksuelle overgreb: Det er de færreste, der anmelder det

Sydhavnen

Lars er hæs og lykkelig efter mørk tid: Nu lever drømmen for fuld skrue

Byliv

Frederiksholm Kirke søger folk til særligt job: Bliv uddannet klatreinstruktør på kirkens tårn

Byudvikling

Stort projekt sættes i gang: Snart rykker gravemaskinerne ind på Vestre Kirkegård

112

Politiet holder øje med sejlere og badegæster: - Hop kun i havnen, hvor det er tilladt

Tema

SydhavnenLIV og Hus Forbi i samarbejde: Frivillig er hjemløs i 72 timer i den gode sags tjeneste

Klima

Valby lokaludvalg står fast høringssvar i solcelle-sag, men tilføjer yderligere ønsker

Annonce