Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Klumme

Historisk tilbageblik på Sydhavnens stednavne: Hvem var Fritz Busch?

I 1907 havde Fritz Busch 25-års-jubilæum som kunstfyrværker, og i den anledning blev dette foto taget af herr og fru Busch og deres lille værksted ikke så langt fra Kirkesøen. Pr-foto

Mange gadenavne i Sydhavnen har en historisk oprindelse. I den kommende tid fortæller lokalhistorikeren Paul-Erik Lind om dem i Kgs. Enghave/Valby Bladet. Tilsammen danner fortællingerne et historisk overblik over Sydhavnens historie. Denne klumme vil give et tilbageblik på Buschvej og årsagen bag navnet. 

En af Sydhavnens ældste veje er Buschvej, som går igennem Haveforeningen Frederikshøj. På gamle kort kan man se, at den oprindelig har ført fra gården Frederiksholm og ned til stranden, som dengang lå, hvor Havebyen Mozart i dag begynder. Den er sikkert begyndt som en privat sti for Frederiksholms beboere, så de kunne gå ned til kysten og drive lystfiskeri og andejagt. Først mange år senere har den fået sit navn. Men hvorfor hedder vejen Buschvej?

Fritz Busch var Tivolis kunstfyrværker i årene fra 1883 til han døde i 1922 – altså i næsten 40 år, og han fik sit værksted på Buschvej længe før Hf. Frederikshøj opstod. Han var en kendt skikkelse blandt folk, der arbejdede i Tivoli, og her havde han sin faste gang i ’Grøften’.

Annonce

Værkstedet lå oprindeligt mellem Kirkesøen og Peter Sabroes Gade, før der blev bebygget her. Den nærmeste bebyggelse i 1883 var Frederiksholms Teglværk, som lå en halv kilometer derfra, og sådan var det i 30 år. Da AKB i 1913 begyndte at opføre sine første boligbyggerier, Karré 1 & 2, måtte Fritz Busch flytte. Boligerne kom til at ligge tæt på Buschs værksted, og det var for farligt.

I 1907 havde Fritz Busch 25-års-jubilæum som kunstfyrværker, og i den anledning blev de følgende fotos taget af herr og fru Busch og deres lille værksted ikke så langt fra Kirkesøen.

I 1918 skulle Tivoli fejre sit 75-års-jubilæum, og til festligholdelsen bestilte haven et særligt stort fyrværkeri hos Busch. Arbejdet stod på i mange måneder, og Fritz Busch havde indkøbt store mængder brandfarlige kemikalier og andre materialer. Men en dag under arbejdet var Fanden løs! Det vides ikke, hvad der gik galt, men værkstedet røg i luften. Inden den hestetrukne brandsprøjte fra Vesterbro var nået ud til ham, var værkstedet brændt ned til grunden. Ingen kom dog til skade.

Ulykken skete efter, at Fritz Busch havde arbejdet i 35 år med eksplosive materialer uden alvorlige uheld. Men alle forberedelser til Tivolis jubilæum var ødelagt sammen med huset og de kostbare materialer. Fritz Busch var truet af fallit! Men nu kom vennerne til hjælp! Alle der arbejdede i Tivoli samlede penge ind, og han blev i stand til at genopbygge værkstedet og afholde et fantastisk jubilæumsfyrværkeri.

Fritz Busch opnåede at blive hædret som ridder af Dannebrog. I 1922, da han var 84 år gammel, døde han.

Hans assistent igennem 16 år, Holger Petersen, som også var hans svigersøn, fortsatte Buschs virksomhed. Da Hf. Frederikshøj blev anlagt, flyttede Holger Petersen. Han byggede et nyt værksted i Vallensbæk, men han og begge hans sønner omkom 22. januar 1938, da dette værksted eksploderede.

Så husk, at fyrværkeri kan være meget farligt!

Annonce

Mest læste

Alarm112

13-årig i kritisk tilstand efter elektrisk stød på station

Annonce
Alarm112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce