I Valby Lokaludvalg er de forbløffede. Det er nyt for dem, at området mellem Valbyparken og Kystagerparken, som HOFOR nu vil anlægge solceller på, kan være bevaringsværdigt.
Det mener Danmarks Naturfredningsforening København, at området er, fordi det har ligget nærmest uberørt hen i godt 30 år. Det har skabt en naturlig – og unik – biodiversitet, mener foreningen.
Derfor regner Valby Lokaludvalg med at komme med en tilføjelse til deres høringssvar om solcelle-sagen, som de eller oprindelig var tilhængere af.
- Vores høringssvar er baseret på, vi ikke er bekendt med, at området skulle have særlige kvaliteter. Det er klart, at hvis der er mulighed for at udvide biodiversiteten og naturoplevelsen i Valbyparken, så er det noget, vi er meget optagede af at støtte, siger Henrik Palsmar, der er formand for Valby Lokaludvalgs miljøgruppe.
Henrik Palsmar, formand Valby Lokaludvalgs miljøgruppeDet er klart, at hvis der er mulighed for at udvide biodiversiteten og naturoplevelsen i Valbyparken, så er det noget, vi er meget optagede af at støtte
Revurderer bynaturen
I Valby Lokaludvalg er man principielt tilhængere af solceller som alternativ til brugen af fossile brændstoffer. Men hensynet til biodiversiteten vægter højt.
- Hvis det viser sig, at området har særlige naturkvaliteter, stiller det sig helt anderledes. Corona-året har vist os, at der langt fra er natur-kvadratmeter nok til alle københavnerne. Alt, hvad vi kan skaffe, ville være et gode. Hvis det ovenikøbet viser sig, at området har exceptionelle naturkvaliteter, er det jo endnu bedre. Problemet er selvfølgelig, om vi ved en eventuel åbning af området kan bevare naturen. Men alle de spørgsmål må undersøges og afvejes, siger Henrik Palsmar og tilføjer:
- I de her år revurderer vi den bynatur, vi har. Det hele skal ikke nødvendigvis være fine parker og anlæg. Men derfra og så til at sige om dette område skal være åbent for publikum, kræver nærmere vurdering.
Henrik Palsmar, formand Valby Lokaludvalgs miljøgruppeI de her år revurderer vi den bynatur, vi har. Det hele skal ikke nødvendigvis være fine parker og anlæg. Men derfra og så til at sige om dette område skal være åbent for publikum, kræver nærmere vurdering
HOFOR: Ingen modsætning
I HOFOR ønsker de med et nyt solcelleanlæg at bidrage til den grønne omstilling, hvor stadig mere strøm skal komme fra vedvarende energikilder.
- Det er generelt svært at skaffe plads til grøn energi – ikke mindst i byområderne, hvor pladsen er trang, men hvor elforbruget samtidig er stort, fordi der bor mange mennesker. Hvis den grønne omstilling skal lykkes, må vi alle bidrage – og i HOFOR bidrager vi blandt andet ved at sætte solceller op på vores egne arealer, siger pressechef i HOFOR Astrid Skotte.
HOFOR mener ikke, solceller behøver ødelægge biodiversiteten.
- Vi sprøjter naturligvis ingen steder for ukrudt. Og vi vil også sikre, at der mellem solcellerækkerne bliver sået blomster, som kan gro der sammen med andre planter mellem panelerne og på den måde bidrage til biodiversiteten. Det eneste vi skal sikre er, at planterne ikke kommer til at skygge for solen, siger pressechef i HOFOR Astrid Skotte.
Astrid Skotte, pressechef HOFORHvis den grønne omstilling skal lykkes, må vi alle bidrage – og i HOFOR bidrager vi blandt andet ved at sætte solceller op på vores egne arealer
I Danmarks Naturfredningsforening København køber de ikke argumentet om, at solceller og biodiversitet er muligt at opnå på en gang.
-Det er klart, at det vil gå ud over biodiversiteten i området, hvis man går ind og sætter et solcelleanlæg op. Det er helt hul i hovedet, for solcelleanlæg kan vi placere alle mulige steder, men naturen kan vi ikke sådan bare lige flytte, siger formand i Danmarks Naturfredningsforening København Knud Erik Rasmussen.
Hvis politikerne i Teknik- og Miljøudvalget stemmer for, der må etableres et solcelleanlæg på området, kan HOFOR etablere det i løbet af 2023-2024.
HOFOR understreger, at området er afspærret for offentligheden, og at man ikke skal gå derind.