Annonce
Byliv

Lokaludvalg: Vi vidste ikke, solcelle-truet område var bevaringsværdigt

"Valbyengen" set fra luften. Der er allerede etableret et mindre solcelleanlæg på området, der producerer strøm til renseanlægget, som er en stor elforbruger. Området har desuden i godt 20 år huset to vindmøller. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Valby Lokaludvalg har i et høringssvar bakket op om, at der skal sættes et solcelleanlæg op på et grønt område syd for Valbyparken, som Danmarks Naturfredningsforening mener, har unik biodiversitet.

I Valby Lokaludvalg er de forbløffede. Det er nyt for dem, at området mellem Valbyparken og Kystagerparken, som HOFOR nu vil anlægge solceller på, kan være bevaringsværdigt.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening København, at området er, fordi det har ligget nærmest uberørt hen i godt 30 år. Det har skabt en naturlig – og unik – biodiversitet, mener foreningen.

Derfor regner Valby Lokaludvalg med at komme med en tilføjelse til deres høringssvar om solcelle-sagen, som de eller oprindelig var tilhængere af.

Annonce

- Vores høringssvar er baseret på, vi ikke er bekendt med, at området skulle have særlige kvaliteter. Det er klart, at hvis der er mulighed for at udvide biodiversiteten og naturoplevelsen i Valbyparken, så er det noget, vi er meget optagede af at støtte, siger Henrik Palsmar, der er formand for Valby Lokaludvalgs miljøgruppe.


Det er klart, at hvis der er mulighed for at udvide biodiversiteten og naturoplevelsen i Valbyparken, så er det noget, vi er meget optagede af at støtte

Henrik Palsmar, formand Valby Lokaludvalgs miljøgruppe


Revurderer bynaturen

I Valby Lokaludvalg er man principielt tilhængere af solceller som alternativ til brugen af fossile brændstoffer. Men hensynet til biodiversiteten vægter højt.

- Hvis det viser sig, at området har særlige naturkvaliteter, stiller det sig helt anderledes. Corona-året har vist os, at der langt fra er natur-kvadratmeter nok til alle københavnerne. Alt, hvad vi kan skaffe, ville være et gode. Hvis det ovenikøbet viser sig, at området har exceptionelle naturkvaliteter, er det jo endnu bedre. Problemet er selvfølgelig, om vi ved en eventuel åbning af området kan bevare naturen. Men alle de spørgsmål må undersøges og afvejes, siger Henrik Palsmar og tilføjer:

- I de her år revurderer vi den bynatur, vi har. Det hele skal ikke nødvendigvis være fine parker og anlæg. Men derfra og så til at sige om dette område skal være åbent for publikum, kræver nærmere vurdering.


I de her år revurderer vi den bynatur, vi har. Det hele skal ikke nødvendigvis være fine parker og anlæg. Men derfra og så til at sige om dette område skal være åbent for publikum, kræver nærmere vurdering

Henrik Palsmar, formand Valby Lokaludvalgs miljøgruppe


Annonce

HOFOR: Ingen modsætning

I HOFOR ønsker de med et nyt solcelleanlæg at bidrage til den grønne omstilling, hvor stadig mere strøm skal komme fra vedvarende energikilder.

- Det er generelt svært at skaffe plads til grøn energi – ikke mindst i byområderne, hvor pladsen er trang, men hvor elforbruget samtidig er stort, fordi der bor mange mennesker. Hvis den grønne omstilling skal lykkes, må vi alle bidrage – og i HOFOR bidrager vi blandt andet ved at sætte solceller op på vores egne arealer, siger pressechef i HOFOR Astrid Skotte.

HOFOR mener ikke, solceller behøver ødelægge biodiversiteten.

- Vi sprøjter naturligvis ingen steder for ukrudt. Og vi vil også sikre, at der mellem solcellerækkerne bliver sået blomster, som kan gro der sammen med andre planter mellem panelerne og på den måde bidrage til biodiversiteten. Det eneste vi skal sikre er, at planterne ikke kommer til at skygge for solen, siger pressechef i HOFOR Astrid Skotte.


Hvis den grønne omstilling skal lykkes, må vi alle bidrage – og i HOFOR bidrager vi blandt andet ved at sætte solceller op på vores egne arealer

Astrid Skotte, pressechef HOFOR


I Danmarks Naturfredningsforening København køber de ikke argumentet om, at solceller og biodiversitet er muligt at opnå på en gang.

-Det er klart, at det vil gå ud over biodiversiteten i området, hvis man går ind og sætter et solcelleanlæg op. Det er helt hul i hovedet, for solcelleanlæg kan vi placere alle mulige steder, men naturen kan vi ikke sådan bare lige flytte, siger formand i Danmarks Naturfredningsforening København Knud Erik Rasmussen.

Hvis politikerne i Teknik- og Miljøudvalget stemmer for, der må etableres et solcelleanlæg på området, kan HOFOR etablere det i løbet af 2023-2024.

HOFOR understreger, at området er afspærret for offentligheden, og at man ikke skal gå derind.

Området, som ligger syd for Valbyparken og nord for Kystagerparken, ses her markeret med rød. Grafik: Københavns Kommune
Annonce
Annonce
Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Annonce
Annonce
Alarm112

Person er blevet stukket med kniv til fest

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Kritik af fremtidens Ny Ellebjerg Station: De fralægger sig ansvaret overfor cyklisterne

112

53-årig mand varetægtsfængslet for vold mod sin kæreste - hun er stadig i kritisk tilstand

Alarm112

55-årig kvinde i kritisk tilstand: Samlever anholdt for livsfarlig vold

#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Byudvikling

Ny kæmpe-bydel: Her er planerne for Otto Busses Vej

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Byliv

Nu sker der endelig noget: Fælles indsats skal stoppe organiseret cykeltyveri

Byliv

Kasper forstår ikke politiets fokus på badezoner i Sydhavnen: Det giver simpelthen ingen mening

Byliv

Populært kunstværk skaber tryghed og liv: Nu får det lov til at blive

#72timer

Borgmester om manglende løsninger for hjemløse: - Der er vel ikke nok stemmer i hjemløshed

#72timer

Frederik har aldrig manglet noget: Nu skal han leve på gaden for at hjælpe hjemløse

#72timer

Vores mål er at give Hus Forbi en halv million kroner: Sådan donerer lokale virksomheder

Klima

Park eller solceller: Omstridt plan vedtaget

#72timer

Kvindelige hjemløse udsættes ofte for seksuelle overgreb: Det er de færreste, der anmelder det

Sydhavnen

Lars er hæs og lykkelig efter mørk tid: Nu lever drømmen for fuld skrue

Byliv

Frederiksholm Kirke søger folk til særligt job: Bliv uddannet klatreinstruktør på kirkens tårn

Byudvikling

Stort projekt sættes i gang: Snart rykker gravemaskinerne ind på Vestre Kirkegård

112

Politiet holder øje med sejlere og badegæster: - Hop kun i havnen, hvor det er tilladt

Tema

SydhavnenLIV og Hus Forbi i samarbejde: Frivillig er hjemløs i 72 timer i den gode sags tjeneste

Klima

Valby lokaludvalg står fast høringssvar i solcelle-sag, men tilføjer yderligere ønsker

Annonce