Annonce
KV21

Solceller på grønt område splitter partierne på rådhuset

Det er Danmarks Naturfredningsforening Københavns høringssvar, der har skabt fokus på, om den grunden kan give københavnerne mere værdi som grønt område end solcellepark. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Et vildtvoksende men forurenet område syd for Valbyparken er til diskussion: HOFOR vil anlægge solceller, imens Danmarks Naturfredningsforening København vil gøre det til Valbys nye park. Politikerne, der skal stemme om, hvad der skal ske med området, er delte i spørgsmålet

Teknik- og miljøudvalget skal senere denne måned tage stilling til, om HOFOR må sætte solceller op på et område, de ejer, syd for Valbyparken.

Grunden var frem til 1970'erne giftlosseplads. De seneste godt 30 år har den passet sig selv, og er groet til med græsser, selvplantede træer og buske. Det har fået Danmarks Naturfredningsforening København til at se grønne muligheder i grunden, som de har døbt "Valbyengen", imens HOFOR betegner den "Parkstien 12-20".

Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen vil ikke have undersøgt, om grunden kan udlægges til rekreativt område for københavnerne og danne et grønt bælte langs Kalveboderne fra Valbyparken ned mod syd til Kystagerparken. De vil have gang i den grønne omstilling og i solcelleanlægget, der forventes årligt at give grøn energi til 1.850 af byens 314.605 husstande.

Annonce

Venstre enig med socialdemokraterne

Venstres medlem af Teknik- og Miljøudvalget Flemming Steen Munch er enig med Socialdemokratiet.

- Hvis man vil det grønne, skal man også op i en størrelse, hvor det har en vis volumen. Når vi har et område, der alligevel er forurenet og i lang tid har ligget brak, er det oplagt at komme i gang, siger han.


Hvis man vil det grønne, skal man også op i en størrelse, hvor det har en vis volumen. Når vi har et område, der alligevel er forurenet og i lang tid har ligget brak, er det oplagt at komme i gang

Flemming Steen Munch, medlem af Teknik- og Miljøudvalget (V)


Hvis man vil det grønne, skal man også op i en størrelse, hvor det har en vis volumen. Når vi har et område, der alligevel er forurenet og i lang tid har ligget brak, er det oplagt at komme i gang

Annonce

Mange forurenede naturområder

I Enhedslisten har de ikke taget endelig stilling til sagen. Men de er ikke begejstrede for at sætte solceller op i et byområde, hvor der er brug for rekreative områder.

- Solenergi hører i udgangspunktet til på tage og ikke steder, hvor der kunne være grønt. Vi skal altså have undersøgt nøjere, hvad der er af muligheder for at skabe rekreative områder og værdier for København. Men HOFOR skal endelig bare gå i gang med at anlægge solceller på deres tage, siger Enhedslistens miljøordfører på Rådhuset, Gorm Anker Gunnarson.


Solenergi hører i udgangspunktet til på tage og ikke steder, hvor der kunne være grønt

Gorm Anker Gunnarsen, medlem af Teknik- og Miljøudvalget (Ø)


Også hos de Konservative mener de, at solceller som udgangspunkt ikke skal sættes op, hvor et område i stedet måske kunne udlægges til rekreativt område.

- Der er formentlig ikke mere forurenet end på andre naturområder i København. Der skal meget til, før et område er så forurenet, at man ikke kan færdes på det. Folk færdes jo lystigt på Amager Fælled. Det afgørende er formentlig, man ikke begynder at grave derude, siger Jakob Næsager, der vil stemme nej til opsætningen af solcelleanlægget.

Annonce

For værdifuldt til solceller

I Alternativet betragter de HOFOR-grunden som en mulighed for at bringe de grønne åndehuller Valbyparken og Kystagerparken sammen. Partiet vil have afdækket, hvilken investering, der skal til, for at det kan blive et grønt område.


Jeg er bange for, vi ødelægger det attraktive ved København, hvis vi ikke udnytter de grønne områder, vi kan få

Kim Hjerrild, medlem af Teknik- og Miljøudvalget (Å)


- Området er potentielt set for værdifuldt til, vi bare sætter solceller op. Vi er absolut tilhængere af vedvarende energi i København. Men at bruge et potentielt grønt område til det er ikke en rigtig prioritering. Jeg er bange for, vi ødelægger det attraktive ved København, hvis vi ikke udnytter de grønne områder, vi kan få, siger Kim Hjerrild fra Alternativet.

Jeg er bange for, vi ødelægger det attraktive ved København, hvis vi ikke udnytter de grønne områder, vi kan få

Det siger HOFOR om debatten om grunden

I HOFOR er de forbløffede over kritikken af deres ønske om at etablere et solcelleanlæg på området, som Danmarks Naturfredningsforening har døbt "Valbyengen".

- Siden 2012, hvor HOFOR begyndte at etablere vedvarende energianlæg, hører vi tit fra naboer til solcelle- og vindmølleprojekter, ”hvorfor lige her?”. Vores primære anlæg er vindmøller på Lolland og i Jylland, hvor vi ofte hører "hvorfor anlægger I ikke det her ovre i København", og nu, hvor vi så gør det, kommer der kritik, siger Bo Fisker Pedersen, der er projektudvikler i HOFORs Projektudvikling - Landvind.

Han fortsætter:

- Den her grund, der ligger på bagsiden af et rensningsanlæg, tænkte vi var oplagt til at lave et solcelleanlæg, fordi den ligger tæt på elforbrugerne og alligevel er forurenet.

- Solcelleanlægget vil kun udgøre omkring 10 megawat i forhold til 500-600 megawatt, som er det samlede mål for HOFOR for grøn energi i Danmark i henhold til København Kommunes klimaplan. Men selvom det er et lille projekt, bidrager det trods alt med det, der svarer til et årsforbrug for 1850 husstande.

- Typisk, når vi sætter anlæg op, ligger vores projekter på jord, der er ejet af tredjepart. Vi havde ikke forudset debatten, da det er vores egen grund.


Annonce

SF vil finde middelvej

Både i SF og Dansk Folkeparti er de åbne for både at få solceller og rekreativt område på HOFOR-grunden.

- Jeg synes, vi er nødt til at tjekke, om det kan blive et rekreativt område derude. Men vi må have en politisk debat om, hvor vi så kan have solcellerne, for CO2’en skal jo reduceres, og det kan de bidrage til. Der må altså findes en middelvej, siger Dansk Folkepartis medlem af teknik- og miljøudvalget Finn Rudaizky.


Der må kunne laves en kombination, så dele af det udlægges til solceller og resten – det tættere på kysten – over tid kan udlægges som rekreativt område. For det ligger fantastisk lige ud til kystlinjen

Klaus Mygind, medlem af Teknik- og Miljøudvalget (SF)


Ambitionen om at finde en middelvej har de også i SF.

- Vi skal nå vores CO2-mål. Samtidig er det et kæmpe stort areal. Der må kunne laves en kombination, så dele af det udlægges til solceller og resten – det tættere på kysten – over tid kan udlægges som rekreativt område. For det ligger fantastisk lige ud til kystlinjen, siger Klaus Mygind fra SF.

Der må kunne laves en kombination, så dele af det udlægges til solceller og resten – det tættere på kysten – over tid kan udlægges som rekreativt område. For det ligger fantastisk lige ud til kystlinjen

Annonce

Vil se, hvor meget det batter

I Radikale ønsker de at læse forvaltningens sagsfremstilling og drøfte sagen i den radikale gruppe, før de endelig lægger sig fast på, hvordan de vil stemme.

Men det er deres ambition at solceller bliver sat op, så de gør mindst muligt indgreb. De Radikale har stillet uddybende spørgsmål om HOFOR-grunden til forvaltningen. Blandt andet vil de gerne vide, hvor meget anlægget batter i forhold til den samlede nedbringelse af CO2.

- Det er et dilemma. Men hvis ikke vi har kniven for struben og pinedød skal sætte det op for at nå vores klima-mål, kan vi måske diskutere, om vi kan gøre det på en anden måde. Vi vil gerne sikre så mange grønne byområder som muligt, og derfor spiller det også ind i vores overvejelser, siger Radikales medlem af Teknik- og Miljøudvalget Mette Annelie Rasmussen.


et er et dilemma. Men hvis ikke vi har kniven for struben og pinedød skal sætte det op for at nå vores klima-mål, kan vi måske diskutere, om vi kan gøre det på en anden måde.

Mette Annelie Rasmussen, medlem af Teknik- og Miljøudvalget (R)


Beslutningen om, hvorvidt der skal laves et tillæg til lokalplanen, så HOFOR kan opsætte et solcelleanlæg på Parkstien 12-20, som Danmarks Naturfredningsforening København har døbt ”Valbyengen” træffes på et møde i Teknik- og Miljøudvalget 26. april.

Området, som ligger syd for Valbyparken og nord for Kystagerparken, ses her markeret med rød. Grafik: Københavns Kommune
Annonce
Annonce
Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Annonce
Annonce
Alarm112

Person er blevet stukket med kniv til fest

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Kritik af fremtidens Ny Ellebjerg Station: De fralægger sig ansvaret overfor cyklisterne

112

53-årig mand varetægtsfængslet for vold mod sin kæreste - hun er stadig i kritisk tilstand

Alarm112

55-årig kvinde i kritisk tilstand: Samlever anholdt for livsfarlig vold

#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Byudvikling

Ny kæmpe-bydel: Her er planerne for Otto Busses Vej

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Byliv

Nu sker der endelig noget: Fælles indsats skal stoppe organiseret cykeltyveri

Byliv

Kasper forstår ikke politiets fokus på badezoner i Sydhavnen: Det giver simpelthen ingen mening

Byliv

Populært kunstværk skaber tryghed og liv: Nu får det lov til at blive

#72timer

Borgmester om manglende løsninger for hjemløse: - Der er vel ikke nok stemmer i hjemløshed

#72timer

Frederik har aldrig manglet noget: Nu skal han leve på gaden for at hjælpe hjemløse

#72timer

Vores mål er at give Hus Forbi en halv million kroner: Sådan donerer lokale virksomheder

Klima

Park eller solceller: Omstridt plan vedtaget

#72timer

Kvindelige hjemløse udsættes ofte for seksuelle overgreb: Det er de færreste, der anmelder det

Sydhavnen

Lars er hæs og lykkelig efter mørk tid: Nu lever drømmen for fuld skrue

Byliv

Frederiksholm Kirke søger folk til særligt job: Bliv uddannet klatreinstruktør på kirkens tårn

Byudvikling

Stort projekt sættes i gang: Snart rykker gravemaskinerne ind på Vestre Kirkegård

112

Politiet holder øje med sejlere og badegæster: - Hop kun i havnen, hvor det er tilladt

Tema

SydhavnenLIV og Hus Forbi i samarbejde: Frivillig er hjemløs i 72 timer i den gode sags tjeneste

Klima

Valby lokaludvalg står fast høringssvar i solcelle-sag, men tilføjer yderligere ønsker

Annonce