Annonce
Ugeavisen Faaborg

Fra jordemødre til politikere: Hvem tør du stole på?

Den er helt gal: Vores tidligere kollega på Ugeavisen Faaborg, Anne Jørgensen fra Lyø, er både journalist og politiker - og hun har en bil til salg. Så hun repræsenterer alle de tre nederste placeringer på troværdighedslisten. "Monsterløgneren fra Lyø" kan være glad for, at listen først kom frem efter kommunalvalget. Ellers havde hun da haft svært ved at blive genvalgt! Privatfoto

Kære læser!

Hvem stoler du mest på i det her samfund? Og hvem tror du bare overhovedet ikke over en dørtærskel?

Det er altid interessant læsning, når årets "troværdighedsliste" udkommer - og det gjorde den fornylig.

Annonce

Det hele er stort set, som det plejer at være. Det er de samme grupper, der ligger i bund år efter år.

På de tre nederste pladser har vi: Journalister. Bilforhandlere. Politikere. Altså med politikere som de allerværste.

De tre øverste: Jordemødre. Læger. Sygeplejersker.

Og det er jo meget interessant efter et år, hvor sundhedsvæsenet har været mere i fokus end nogensinde - blandt andet i kraft af corona og sygeplejerskernes strejke.

Det tyder altså på, at vi fortsat har meget stor tillid til vores sundhedsvæsen. Således får lægerne en score på 4,06, og det er den højeste i de 13 år, undersøgelsen er lavet.

Til gengæld må vi journalister endnu engang konstatere, at folk anser os for at være komplet utroværdige. Kun "overgået" af bilforhandlere og politikere.

Men hov! Her vil jeg godt lige forsvare journaliststanden. For jeg synes faktisk, at både jeg selv og mine kolleger gør alt for, at det, vi skriver, er så korrekt som muligt.

Altså jeg har da ikke lyst til, at skrive noget, der er løgn, for så ved jeg, at folk kommer og brokker sig bagefter. Og det er i det hele taget mega bøvlet at skulle bruge krudt på at diskutere med læsere eller kilder, der synes, man har klokket i det.

Så hvad bunder det i, når folk altid stempler os journalister som utroværdige? Er det bare fordomme? Ruller de bare autopiloten, når de bliver spurgt? "Nå ja, journalister - dem kan man ikke stole på. De er fulde af løgn."

Hvis vi skulle kåre kommunens mest utroværdige person, ville vores tidligere kollega her på ugeavisen, Anne Jørgensen fra Lyø, være et rigtig godt bud. Hun er journalist. Hun er politiker. Hun har en bil til salg.

Umiddelbart tænker jeg, at der da burde være langt større skepsis over for faggrupper, som har en økonomisk interesse i at "snøre" dig, fordi de skal tjene penge på dig.

Eksempel: Du er til det halvårlige eftersyn hos tandlægen, som starter med at fortælle, at han lige har købt byens fedeste hus med havudsigt til fem millioner, og i næste måned skal han tre uger til Galapagos.

"Nå, Palle. Lad os kigge på dine tænder. Uha, det ser ikke godt ud. De to tænder dér kan ikke reddes. Dem er jeg nødt til at trække ud. Men du kan få lavet et par nye til cirka 20.000 stykket."

Og ja, selvfølgelig har jeg tillid til min tandlæge. Selvfølgelig tror jeg på det bedste i mennesker. Selvfølgelig tror jeg ikke, det er noget, han bare finder på for at malke mig.

Men tanken kan let opstå - fordi han har fat i den lange ende. Fordi han ved en hel masse om noget, som jeg ikke aner en pind om. Han er så langt foran på point.

Sådan ser listen ud

Nedenstående viser danskernes syn på faggruppernes troværdighed i 2021, rangeret fra mest troværdig til mindst troværdig efter point.

Jordemødre 4,17

Læger 4,06

Sygeplejersker 3,95

Politibetjente 3,84

Fysioterapeuter 3,80

Bibliotekarer 3,79

Ingeniører 3,7

Tandlæger 3,71

Psykologer 3,67

Soldater 3,56

Revisorer 3,55

Skolelærere 3,54

Præster 3,5

Pædagoger 3,49

Advokater 3,42

Hjemmehjælpere 3,42

Landmænd 3,35

Buschauffører 3,33

Håndværkere 3,20

Socialrådgivere 3,17

Embedsmænd 3,08

Bankrådgivere 3,01

Ejendomsmæglere 2,66

Journalister 2,62

Bilforhandlere 2,45

Politikere 2,30

På samme måde når du har din bil på værksted. Mekanikeren kan sige næsten hvad som helst om din bil og dens motor - du har ikke en chance for at vurdere, om det passer.

Eller hvis du skal ud og købe hus. Ejendomsmægleren vil grundlæggende have en interesse i at få dig til at betale mere for huset, end du burde.

Eller hvis du mødes med din bankrådgiver. Får du nu også en uvildig vurdering? Eller er bankrådgiveren dybest set bare ude på prakke dig nogle af bankens mange "fordelagtige" produkter på?

Du kan dybest set ikke vide det. Der kan let opstå tvivl. Og derfor handler det i høj grad om tillid og troværdighed - eller det modsatte.

Bankrådgivere og ejendomsmæglere ligger da også kun lige over journalister på listen. Til gengæld ligger tandlæger forbløffende nok langt højere - helt oppe på ottendepladsen.

Hvis vi skulle kåre kommunens mest utroværdige person, ville vores tidligere kollega her på Ugeavisen Faaborg, Anne Jørgensen fra Lyø, være et rigtig godt bud. Hun er journalist. Hun er politiker. Hun har en bil til salg.

I én og samme person rammer hun således alle de tre nederste placeringer på troværdighedslisten.

Uha-uha. "Monsterløgneren" fra Lyø kan vist være glad for, at troværdighedslisten først udkom efter kommunalvalget. For ellers havde hun da haft svært ved at blive genvalgt!

Sådan er troværdighedslisten lavet

Analysen er gennemført i perioden fra 12. til 19. oktober.

2049 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført som en onlinebaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions Danmarkspanel.

Spørgeskemaet er udsendt repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. Dataene er efterfølgende vægtet således, at undersøgelsen er fuldstændig repræsentativ for den danske befolkning i forhold til køn, alder, region og uddannelse.

Undersøgelsen inkluderer i år 26 faggrupper.

Nå, men kære læser: Du kan jo prøve at lege lidt med tanken selv. Hvem tror du på? Og hvem tror du ikke på? Og så kan du prøve at sammensætte din egen troværdighedsliste. Måske bare de tre øverste og tre nederste placeringer.

Og hvis du er gravid, kan du være helt tryg. Hos jordemoderen er du i bedste hænder. Hende kan du stole på!

Klummen er alene udtryk for journalistens egne holdninger og betragtninger - ikke for ugeavisens officielle linje.


Annonce
Midtfyns Posten

Onsdagshygge i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Helbredet holdt ikke: Værtspar stopper i Øster Hæsinge Forsamlingshus

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mindeord: Søren Peder levede livet til det sidste

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

Ugeavisen Faaborg

Følgevenner: Vil du hjælpe en ung ud af ensomheden?

Midtfyns Posten

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Ugeavisen Faaborg

Det historiske Faaborg: I 1864 blev der produceret omkring 900.000 potter brændevin i Bryggergården

Midtfyns Posten

Højt smittetryk kan føre til personalemangel: Vil du have job i børnehaver, dagtilbud og hjemmepleje?

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Pharma indgår sponsoraftale med tidligere OL- og VM-guldvinder: Fjerner harpiks med Faaborg-creme

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Den flinke mand sagde 'Tak fra samfundet'

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Annonce