Annonce
Ugeavisen Struer

Momsnummeret har nu snart holdt i 50 år - Inger og Erik har dog ingen planer om at stoppe

Bordfodbold har ingen øvre aldersgrænse, hvis nogen ellers skulle være i tvivl, men der bliver da også arbejdet "lidt" en gang imellem hos Krarups Fliser og Pejse i Struer. Foto: Morten Stricker
De har begge rundet 70 år - Inger og Erik Krarup fra Krarups Fliser og Pejse - men det holder dem ikke tilbage, for arbejdet er nu engang for sjovt til at lade være.
Annonce

Struer: Når mange af dette lands særligt yngre beboere tager hul på lågerne i årets julekalender, kan ægteparret Inger og Erik Krarup sætte flueben ved lidt af en milepæl.

1. december kan de to selvstændige erhvervsdrivende på henholdsvis 72 og 74 år fejre 50 års jubilæum efter noget af en bedrift.

De to driver og indehaver i dag sammen Krarups Fliser og Pejse i Struer, men det er faktisk først her hen på deres erhvervskarrieres efterår, at de ikke længere arbejder hver for sig.


Det, at vi begge har været selvstændige, gør, at jeg tror, vi nemmere kan arbejde sammen nu.

Erik Krarup, 74 år, erhvervsdrivende


Erik Krarup kunne for 25 år siden fejre 25 års jubilæum som tømrermester på Fabriksvej 10 i Struer, hvor parrets forretning også er at finde i dag.

- Jeg har altid sagt, at jeg også ville prøve noget andet, så derfor købte vi i 1989 Holstebro Byggekeramik (og Pejsekælder, red.), fortæller Erik Krarup.

Han var på det tidspunkt lige færdig med alt tømrer- og snedkerarbejdet på byggeriet, hvor TV-Midtvest startede op og holder til i Holstebro.

- Jeg så alt for mange håndværkere fra 50 til 60 år, som det begyndte at gå skidt for. De kunne ikke følge med mere. Det gad jeg ikke, så hellere prøve noget andet.

Annonce

Tilfældigheder

Når Erik Krarup selv skal sige det, så blev han faktisk "tvunget" lidt ud i tilværelsen som selvstændig.

Det er bestemt ikke kontorarbejdet, som får ham op om morgenen. Det er selve arbejdet i det fag, han nu beskæftiger sig indenfor.

- Henrik Petersen, der ejede Grand Hotel, kom til mig 1. april 1970 og sagde, at jeg skulle starte ved ham 1. maj som tømrer, forklarer Erik Krarup:

- Han byggede mange huse dengang, og da jeg så havde været ved ham i fire måneder, kom han og sagde; "Erik, nu skal du starte for dig selv".

Med den opfordring fulgte et tilbud, Erik Krarup svært kunne sige nej til - herunder garanti for et års arbejde samt en kassekredit på 10.000 kroner.

- Så var det bare at komme i gang, fortæller Erik Krarup, som i 1973 kunne flytte sit firma til adressen på Fabriksvej, hvor han også har forretning i dag.

I tiden som tømrermester blev der blandt andet lavet HTH-køkkener. Cirka 1000, som Erik Krarup husker det, og han nåede op på i omegnen af 30 ansatte.

Annonce

Startede hos B&O

I 1989 blev kærligheden så kastet på fliser og brændeovne med købet af Holstebro Byggekeramik/Pejsekælder.

- Jeg var ude at spørge, om hun ville sælge. Det ville hun, så der købte jeg det, fortæller Erik Krarup:

- Det var igen lidt tilfældigt, men dengang byggede vi en hel del huse, og folk synes, jeg var god til fliser, så jeg tænkte, lad os da prøve.

Og det viste sig ikke at være nogen helt dum idé.

- Der havde vi også 25 års jubilæum, siger Inger Krarup, som faktisk tilbragte en del år som lønmodtager, inden hun også blev selvstændig.

- Jeg var kun 16 år, da jeg startede hos B&O. Jeg begyndte på båndet med at lave radioer, fortæller hun.

Som 18-årig købte Inger Krarup en folkevogn for at køre til Aalborg, hvor hun var hos Opel, indtil hun efter et par år kom tilbage til Bang & Olufsen og fik job i telefonomstillingen.

- Der var jeg i 15 år, og jeg kan næsten alle de der lokalnumre endnu. Hvis du siger et navn, så har jeg nummeret.

Annonce

Forretninger i gågaden

Men så skulle der altså ske noget andet.

- Det sluttede, da jeg startede butikkerne nede i gågaden, begynder Inger Krarup og forklarer, at hun frem til 2008 nåede at have fire tøjbutikker.

- Jeg synes, det var sjovere og måske, det også kunne give nogle flere penge, tilføjer hun og siger, at Amanda var den sidste butik, hun havde.

Det begyndte med Vestergades Læderhandel, mens Step In og børnetøjsbutikken Askepot også har været Inger Krarups.

Undervejs nåede hun i 1990'erne tilmed en periode i byrådet i Struer for Venstre, inden 2008 altså blev året, hvor der atter skulle ske noget helt nyt.

Tøjforretningerne blev skiftet ud med Krarups Fliser og Pejse i Struer, som Inger Krarup startede op, mens Erik stadig drev Holstebro Byggekeramik/Pejsekælder i Holstebro.

Annonce

Lungebetændelsen

En grim lungebetændelse endte for fem år siden med at blive afgørende for, at både Inger og Erik Krarup nu er at finde sammen på Fabriksvej i Struer.

- Erik blev syg først og var indlagt. Han var meget syg, fortæller Inger Krarup:

- Så gik der otte dage, så blev jeg også syg og kom ind med høj, høj feber. Langt over 40.

De tos periodevise ukampdygtighed blev grundstenen til beslutningen om at samle sig i Struer, hvor de to også bor privat og har gjort det siden 1968.

De ejer selv bygningen, de nu har virksomhed i og har gjort det næsten helt fra begyndelsen for nu altså snart 50 år siden.

- Det, at vi begge har været selvstændige, gør, at jeg tror, vi nemmere kan arbejde sammen nu, siger Erik Krarup til spørgsmålet om, hvordan det har været at blive bragt sammen igen.

Og her taler vi rent arbejdsmæssigt. De to kunne nemlig på den private front holde guldbryllup to år tilbage.

Inger og Erik Krarup i brændeovnsafdelingen af deres 1000 kvadratmeter store forretning, som også har fliser. Rigtig mange endda. Foto: Morten Stricker

Forretningen i dag handler - som den nu efterhånden har gjort i en del år - om fliser og brændeovne, og parret har 1000 kvadratmeter at boltre sig på.

- Vi har et kæmpe lager med millioner af fliser, fortæller Inger Krarup.

- Så, så, svarer Erik Krarup.

- Vi har en søn, der plejer at sige, at far er bedre til at købe end sælge, når han går ud på lageret, siger Inger Krarup, før Erik igen kommer på banen:

- Det er bare, fordi de synes, der er for mange derude, og det er der nok også, men sådan er det.

Annonce

Passionen

Lidt godmodigt drilleri går hverken Inger eller Erik af vejen for, og gemalen kommer da også hurtigt tilbage, da snakken falder på de mange møbler af ældre dato i butikken.

- De står der, fordi konen har en svaghed for møbler, siger han.

Og det er en stor svaghed, for der er mange, flotte genstande.

Det er en passion, som meget gerne en dag må finde vej til et mellemstort landsted af en art, kan de to nogenlunde blive enige om.

Mod på tilværelsen savner parret bestemt ikke, og svaret er derfor; "Vi bliver ved to år endnu", når nogen spørger.

- Det bliver vi ved med at sige, lyder det fra Erik Krarup, som uden at tøve kan svare på, hvorfor de to bare kan blive ved.

- Det er sjovt. Mandag aften var jeg i Skive og sætte en skorsten op, i går aftes var jeg i Viborg , og i aften skal jeg til Fjand. Der er kontakt med nye mennesker hver dag.

Annonce

På knallert i Lomborg

Der skal ske noget, og det samme gælder for Inger, hvis første rigtige kontakt med den nu mangeårige ægtemand fandt sted på cykel i Lomborg.

- Jeg er født ved Søndervig, men vokset op i Flynder. Vi har gået i skole i Lomborg begge to, fortæller hun.

Erik Krarup er fra Lomborg, hvor han en dag kom forbi Inger.

- Jeg var 15 år og cyklede. Vi skulle hen til forsamlingshuset, og så kom han kørende på knallert og rev mit tørklæde af bagfra, siger hun:

- Det var den måde, jeg kom til at kende ham på.

Og så blev de for nu 52 år siden gift i Flynder Kirke. Et bekendtskab, som siden er resulteret i tre børn og ti børnebørn.

Så når den ikke står på arbejde eller familie, kan Krarup-parret ses til TTH Holstebros kampe, hvor de er sponsor, eller måske i Toftum, hvor de har sommerhus.

De 50 år med samme momsnummer skulle egentlig have været fejret med en reception, men det er tiden jo ikke lige til, så som Erik Krarup siger:

- Jeg bliver 75 år til sommer, så det kunne godt være, det blev sammen med det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce