Annonce
Ugeavisen Svendborg

Kollektivt klædeskab åbner i Bagergade

Det er Louise Kingo Liokouras, Svendborg, der har taget initiativ til og er founder af Det Kollektive Klædeskab, som nu har fire butikker i Danmark. Privatfoto
Nu kan byens kvinder swappe tøj i ny butik, som Louise Kingo Liokouras og Merethe Fuglsang Ulka står bag.
Annonce

Svendborg: København, Odense og Århus har allerede Det Kollektive Klædeskab, og nu får Svendborgs kvinder også mulighed for at swappe lækkert tøj i fine omgivelser (swappe er et forholdsvist nyt ord for det at bytte, udskifte eller erstatte).

- Kvinder bruger kun cirka 30 procent af det tøj, der hænger i klædeskabet - resten ender faktisk med at blive brændt på forbrændingen, for det når aldrig til genbrug. Der er virkelig meget tøj i verden, og at handle bæredygtigt er ikke nødvendigvis vejen frem. Vi skal derimod bruge det tøj, vi allerede har hængende, mener Louise Kingo Liokouras, Svendborg, der sammen med sin mand, Peter Liokouras, står bag et udviklingsfirma, der laver projektudvikling med afsæt i bæredygtighed i ind- og udland.

Parret ejer f.eks. Hotel Guldsmeden i Berlin, et økologisk hotel, som er en del af en større kæde, og Liokouras-parret er også founder (stifter) af Det Kollektive Klædeskab, som i november 2016 åbnede sin første butik i Istedgade i København. Siden er tre andre butikker tilføjet, og planen er i løbet af få år at udbrede konceptet til flere byer.

- Jeg står som founder, men butikkerne drives som netværk, hvilket vil sige, at alle butikker er ejet og drives af egen ejer med eget CVR-nummer, og der betales så et netværks-fee til mig, forklarer Louise Kingo Liokouras.

Kort om konceptet

Medlemskab af Det kollektive Klædeskab koster 139 kroner pr måned. Disse trækkes automatisk. Der er ingen binding.

Man får point for sit tøj – de point kan bruges til at handle tøj i butikken for.

Man kan levere tøj tilbage, man ikke får brugt, så det får en runde mere i det cirkulære klædeskab.

Forretningen tager imod tøj alt efter sæson, kvalitet og udvalg og kan derfor være nødt til at takke nej til tøj.

Annonce

Skolelærer er indehaver

Indehaver af Det Kollektive Klædeskab i Bagergade er Merethe Fuglsang Ulka, som ved siden af sin nye butik arbejder som lærer på Vester Skerninge Friskole.

- Jeg har i mange år været ked af at se, hvordan vi i forbrugersamfundet bare bliver ved med at smide gode og brugbare ting væk - også hvad angår tøj. Da jeg hørte om Det Kollektive Klædeskab og læste mere om ideen bag, så jeg det som min chance til at kunne bidrage til hele genbrugstanken og gerne udbrede det endnu mere, forklarer Merethe Fuglsang Ulka.

Både hun og Louise Kingo Liokouras vil stå i butikken, og de hjælpes af nogle unge Svendborg-kvinder.

- Vi skal alle bidrage til, at butikken i Bagergade bliver et godt og anderledes alternativ til byens øvrige secondhandbutikker, siger Merethe Fuglsang Ulka.

Annonce

Optjener point

Det Kollektive Klædeskab giver point for det tøj, som indleveres, og de point kan butikkens medlemmer følge i en app - points kan så bruges til at swappe/shoppe nyt tøj for.

- Så når et månedligt medlemskab på 139 kroner er betalt, skal man ikke have flere penge op af lommen – vi kalder det shopping på budget, siger Louise Kingo Liokouras - og Merethe Fuglsang Ulka tilføjer:

- Vi modtager det tøj, som har værdi for andre, altså tøj i lidt bedre kvalitet og ikke fra den IKEA-pose i bunden af skabet, som alligevel skulle smides ud. Vi opfordrer vores medlemmer til at være modige og aflevere det tøj, de faktisk elsker og gerne vil se sig selv i, men som de bare ikke får brugt pga. forkert pasform, snit eller andet, siger hun.

- Vores styrke er udvalget og præsentationen af tøjet. Vi bestræber os på at tøjet er nyvasket, hænger med luft og plads omkring, og vi udvælger de styles, vi tror vores medlemmer gerne vil have fingrene i. Kort sagt: Vores udvalg skal have værdi for andre, og det skal være simpelt, siger Louise Kingo Liokouras.

Merethe Fuglsang Ulka er indehaver af Det Kollektive Klædeskab i Bagergade, men arbejder også som lærer på Vester Skerninge Friskole. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce