Annonce
Ugeavisen Svendborg

Mere natur i vejsiderne er på vej

Skilte med ”Artsrig vejkant” (design: IH) markerer strækninger, som skal have særpleje til fordel for vild flora og fauna. Indtil videre udgør strækningerne blot en promille af de i alt ca. 2.000 km. kommuneveje. Geopark-projektet er også kommet med på vognen. Foto: Ian Heilmann

Naturen er genstand for markant stigende bevågenhed og interesse fra mange sider herhjemme.

Det er godt nyt i et land, hvor produktionshensyn gennem generationer ellers har fået lov til at sætte sit solide stempel på landskaberne. For eksempel er landets kommuner nu ude i en prestigefyldt konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. ”Vilde Svend” hedder den friske parole her i kommunen, hvis såkaldte naturkapitalindeks ellers ligger i den lave ende af skalaen blandt landets 98 kommuner, på grund af de dominerende landbrugsarealer.

Hensigten er at give den vilde flora mulighed for at blomstre og sætte frø, at reducere mængden af næringsstoffer og at forbedre muligheden for at frø kan komme i kontakt med jorden og få lejlighed til at spire.

Fra klummen

Vejsider – grøftekanter, populært kaldet – er et mere ydmygt, men oplagt indsatsområde for at løfte naturen, og Svendborg kommune har på initiativ af og i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Svendborg sat sig i bevægelse: En række kortere strækninger langs kommunevejene er gennem de foregående par år af DN-Svendborg blevet udpeget ud fra forekomsten af visse arter af vilde blomster.

Annonce

Nu er strækningerne så blevet markeret med lave pæle med små skilte i grønt og hvidt: ”Artsrig Vejkant”, står der, sammen med konturerne af en Blåhat og Blåhat-jordbi, en sjælden bi-art, som er knyttet specifikt til den smukke blomst, en af udpegningsarterne.

Offentlig vejkant i klemme mellem markdrift og privat foretagsomhed med ”selv-klipning”. Her blomstrede nogle få eksemplarer af Blåhat tidligere på året, men systematisk slåning med havetraktor hindrede den fåtallige blomst i at sætte frø. Tilbage står en bræmme af vissen draphavre og agertidsel, arter tilhørende det såkaldte ”beskidte dusin”. Foto: Ian Heilmann

Disse strækninger skal undtages fra den sædvanlige drift af rabatterne. I stedet skal slåningen her ske på et tilpas sent tidspunkt og foretages med en såkaldt fingerklipper, som efterlader høet i en form, som et par uger efter kan samles op.

Hensigten er at give den vilde flora mulighed for at blomstre og sætte frø, at reducere mængden af næringsstoffer og at forbedre muligheden for at frø kan komme i kontakt med jorden og få lejlighed til at spire. Med en rigere vild flora følger en del andet liv med i form af insekter, inkl. sommerfugle, mange andre smådyr og fugle af forskellige arter. Således øges den meget omtalte biodiversitet.

Men der er flere trusler mod vejsidernes natur. Gødning og sprøjtning fra den tilstødende markdrift påvirker arealerne negativt, og fraværet af matrikulering mange steder gør det til en skønssag, hvor grænsen mellem vejside og mark skal ligge. Det fører sjældent til bredere grøftekanter. Og en ulovlig praksis synes at have grebet om sig: Lodsejere på landet, der anvender deres store havetraktorer uden for eget område til at omdanne længere vejsidestrækninger til veltrimmede græsstriber. Ofte med risiko for egen og andres trafiksikkerhed.

Man kan roligt sige, at ”Vilde Svend” har nok at se til – og det er vigtigt at flere og flere trækker i retning af naturens ve og vel. Naturen kan jo ikke tale for sig selv.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Arven er givet videre

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

De vandt flot bog om Sydfyn og Svendborg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

61-årig kræftpatient med i Vild med Dans: På fredag danser Elly på den helt store scene

Ugeavisen Svendborg

Koncert med talentfuld dansk pianist

Ugeavisen Svendborg

Efteråret er svampetid: Ekspert deler ud af sin viden

Ugeavisen Svendborg

10 år med Sart Danseteater: Dansende prik til fordomme

Ugeavisen Svendborg

Svendborg-forfatter klar med ny børnebog

Ugeavisen Svendborg

Sydfynske musikere klar med første album

Ugeavisen Svendborg

Giv en hånd med - du får så meget igen

Ugeavisen Svendborg

Dans sætter fokus på naturen og vold mod kvinder

Ugeavisen Svendborg

Slag i Siam med dansk involvering

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Min datter på 10 år benytter sig af selvstimulerende adfærd

Ugeavisen Svendborg

Nærværs-poesi indfanger evigheden i et øjeblik

Ugeavisen Svendborg

Guld til lokal rullepølse - nu går turen til DM

Ugeavisen Svendborg

Donation til aktive seniorer

Ugeavisen Svendborg

Mangel på rækkehuse til salg

Ugeavisen Svendborg

Kunstig intelligens - hvad skal vi med mennesker?

Ugeavisen Svendborg

Lokale fodbolddrenge vinder stor turnering

Ugeavisen Svendborg

Jazzguitarist hylder den danske sangskat

Ugeavisen Svendborg

Visevenner syger sidste vers

Ugeavisen Svendborg

Majbritt er ny erhvervsrådgiver i Fynske Bank

Ugeavisen Svendborg

Ny præst vil arbejde med nære relationer, den levende formidling og et involverende fællesskab

Ugeavisen Svendborg

Munter musical i Tved

Annonce