Annonce
Ugeavisen Svendborg

Projekt Fritidsjob: Stor effekt med unge i fritidsjob - selvtillid og mere lyst til skolen

Fritidsjobambassadør Hanne Skov arbejder individuelt med den enkelte unge. Og selvom den unge har fået et job, så følger hun op på, hvordan det går. Arkivfoto: Jørgen Poulsen
100 unge i Svendborg Kommune har fået hjælp ti at finde et fritidsjob, og det har været en stor gevinst for alle parter.

Svendborg: Siden 2018 har et særligt projekt hjulpet flere end 100 unge mellem 13 og 18 år med at få et fritidsjob i Svendborg Kommune. Unge, som havde ekstra brug for hjælp til at finde en relevant virksomhed, skrive en ansøgning eller forberede sig til en jobsamtale. En indsats, der nu viser, at de unge får mere tro på sig selv, ser lysere på fremtiden og får mere lyst til at tage en uddannelse.

Når kommunens to fritidsjobambassadører hjælper unge med at få et job, så er det over 80%, der holder fast i arbejdet efter skole i mere end seks måneder. Unge, som ville have haft meget svært ved overhovedet at anskaffe sig jobbet på egen hånd.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med resultaterne. Vi har hjulpet mange, som havde brug for støtte, fortæller Hanne Skov, der er den ene af kommunens to fritidsjobambassadører.

Annonce

- Vi kaster ikke den unge rundt i systemet. Jeg er med hele vejen. Alt er individuelt og håndholdt. Jeg har kontakt til den unge, forældrene, virksomheden, skolen – alle. Vi får en meget personlig relation til de unge. Vi er der for dem, hvis der er noget, og vi følger op og tjekker, hvordan det går, forklarer Hanne Skov.

Job skaber forandringer

Projektet hedder ”Den helhedsorienterede fritidsjobindsats i Svendborg”. En ekstern evaluering viser, at de unge formår at fastholde jobbet, at virksomhederne er begejstrede for de unges indsats, og skolerne kan mærke en forandring hos den unge.

- Unge, som ofte erklæres ”ikke-uddannelsesparate” får så gode oplevelser med fritidsjobbet, at de bliver i skolen og fortsætter i en ungdomsuddannelse.

”Projekt fritidsjob” har hjulpet over 100 unge i gang med et fritidsjob. Over 80 procent har stadig jobbet efter seks måneder. Foto: Jon Spangsvig

- Jeg er enormt stolt over de resultater, vi har opnået med projektet. Vi har formået at skabe en rigtig stærk model for, hvordan vi får unge i fritidsjob. Unge, der har det lidt svært og har brug for hjælp, siger Mette Østerberg, projektchef for Den boligsociale helhedsplan i Svendborg, der er samarbejdspartner og deler projektledelsen med Ungdommens Uddannelsesvejledning, UU Sydfyn.


Unge, som ofte erklæres ”ikke-uddannelsesparate” får så gode oplevelser med fritidsjobbet, at de bliver i skolen og fortsætter i en ungdomsuddannelse.

Mette Østerberg


- Det handler om at finde nogle jobambassadører, som holder af de unge. Vores er uddannet lærere og har i over 20 år arbejdet med unge. Samtidig har ambassadørerne evnet at skabe et godt samarbejde med erhvervslivet. Det er vigtigt, at man er god til at sparke døre ind og være vedholdende. Også over for de unge, som skal lære, at et arbejde skal passes, når man nu har sagt ja til det, fortæller Anne Marie Nyborg, leder af UU Sydfyn.

Annonce

Fondstøtte udløber

Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond, men det udløber til nytår. Personerne bag projektet håber, at der kan findes en løsning til at føre det succesfulde arbejde videre.

- Vi kan jo se, det virker, og det motiverer os til at fortsætte. Vi hjælper unge i fritidsjob, som ellers ikke ville komme ud af busken. En succesoplevelse, der gør, at de fleste holder fast i skolen og fortsætter i uddannelse. En lille indsats med meget stor effekt, lyder det fra Anne Marie Nyborg.

Undersøgelser viser, at et fritidsjob har positiv indflydelse på unges selvtillid og uddannelse. Det mærker de også i Svendborg Kommune. Foto: Jon Spangsvig

I den eksterne evaluering fortæller de unge, at de har lært at tale med mennesker, de ikke kender. At de er blevet bedre til at arbejde sammen med andre og har lært, hvordan det er at være på en arbejdsplads.

- Erfaringer, der også giver fordele fremadrettet, mener Mette Østerberg fra Den boligsociale helhedsplan i Svendborg.

- Jeg håber projektet fortsætter, for som megen forskning også siger, så gør et fritidsjob en stor forskel for de unge. Og vi kan selv se, det virker. De får en større tro på egne evne, de ser lysere på deres fremtidsmuligheder og de fleste fortsætter i uddannelse, understreger hun.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: Pragtkåber med vinger

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Biodiversitet og trafiksikkerhed cykler side om side

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Efter ugers ombygning: Nu får Anne og Henrik dobbelt så meget plads til ting for de små

Ugeavisen Svendborg

Musikværtshus med ny ejer: Rasmus overtager Rasmus

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Ugeavisen Svendborg

Gyldne dråber: Guld til Holm

Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hundetræning giver pote

Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Arier i vandkanten og under åben himmel

Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Annonce