Annonce
Ugeavisen Svendborg

Projekt Fritidsjob: Stor effekt med unge i fritidsjob - selvtillid og mere lyst til skolen

Fritidsjobambassadør Hanne Skov arbejder individuelt med den enkelte unge. Og selvom den unge har fået et job, så følger hun op på, hvordan det går. Arkivfoto: Jørgen Poulsen
100 unge i Svendborg Kommune har fået hjælp ti at finde et fritidsjob, og det har været en stor gevinst for alle parter.

Svendborg: Siden 2018 har et særligt projekt hjulpet flere end 100 unge mellem 13 og 18 år med at få et fritidsjob i Svendborg Kommune. Unge, som havde ekstra brug for hjælp til at finde en relevant virksomhed, skrive en ansøgning eller forberede sig til en jobsamtale. En indsats, der nu viser, at de unge får mere tro på sig selv, ser lysere på fremtiden og får mere lyst til at tage en uddannelse.

Når kommunens to fritidsjobambassadører hjælper unge med at få et job, så er det over 80%, der holder fast i arbejdet efter skole i mere end seks måneder. Unge, som ville have haft meget svært ved overhovedet at anskaffe sig jobbet på egen hånd.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med resultaterne. Vi har hjulpet mange, som havde brug for støtte, fortæller Hanne Skov, der er den ene af kommunens to fritidsjobambassadører.

Annonce

- Vi kaster ikke den unge rundt i systemet. Jeg er med hele vejen. Alt er individuelt og håndholdt. Jeg har kontakt til den unge, forældrene, virksomheden, skolen – alle. Vi får en meget personlig relation til de unge. Vi er der for dem, hvis der er noget, og vi følger op og tjekker, hvordan det går, forklarer Hanne Skov.

Job skaber forandringer

Projektet hedder ”Den helhedsorienterede fritidsjobindsats i Svendborg”. En ekstern evaluering viser, at de unge formår at fastholde jobbet, at virksomhederne er begejstrede for de unges indsats, og skolerne kan mærke en forandring hos den unge.

- Unge, som ofte erklæres ”ikke-uddannelsesparate” får så gode oplevelser med fritidsjobbet, at de bliver i skolen og fortsætter i en ungdomsuddannelse.

”Projekt fritidsjob” har hjulpet over 100 unge i gang med et fritidsjob. Over 80 procent har stadig jobbet efter seks måneder. Foto: Jon Spangsvig

- Jeg er enormt stolt over de resultater, vi har opnået med projektet. Vi har formået at skabe en rigtig stærk model for, hvordan vi får unge i fritidsjob. Unge, der har det lidt svært og har brug for hjælp, siger Mette Østerberg, projektchef for Den boligsociale helhedsplan i Svendborg, der er samarbejdspartner og deler projektledelsen med Ungdommens Uddannelsesvejledning, UU Sydfyn.


Unge, som ofte erklæres ”ikke-uddannelsesparate” får så gode oplevelser med fritidsjobbet, at de bliver i skolen og fortsætter i en ungdomsuddannelse.

Mette Østerberg


- Det handler om at finde nogle jobambassadører, som holder af de unge. Vores er uddannet lærere og har i over 20 år arbejdet med unge. Samtidig har ambassadørerne evnet at skabe et godt samarbejde med erhvervslivet. Det er vigtigt, at man er god til at sparke døre ind og være vedholdende. Også over for de unge, som skal lære, at et arbejde skal passes, når man nu har sagt ja til det, fortæller Anne Marie Nyborg, leder af UU Sydfyn.

Annonce

Fondstøtte udløber

Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond, men det udløber til nytår. Personerne bag projektet håber, at der kan findes en løsning til at føre det succesfulde arbejde videre.

- Vi kan jo se, det virker, og det motiverer os til at fortsætte. Vi hjælper unge i fritidsjob, som ellers ikke ville komme ud af busken. En succesoplevelse, der gør, at de fleste holder fast i skolen og fortsætter i uddannelse. En lille indsats med meget stor effekt, lyder det fra Anne Marie Nyborg.

Undersøgelser viser, at et fritidsjob har positiv indflydelse på unges selvtillid og uddannelse. Det mærker de også i Svendborg Kommune. Foto: Jon Spangsvig

I den eksterne evaluering fortæller de unge, at de har lært at tale med mennesker, de ikke kender. At de er blevet bedre til at arbejde sammen med andre og har lært, hvordan det er at være på en arbejdsplads.

- Erfaringer, der også giver fordele fremadrettet, mener Mette Østerberg fra Den boligsociale helhedsplan i Svendborg.

- Jeg håber projektet fortsætter, for som megen forskning også siger, så gør et fritidsjob en stor forskel for de unge. Og vi kan selv se, det virker. De får en større tro på egne evne, de ser lysere på deres fremtidsmuligheder og de fleste fortsætter i uddannelse, understreger hun.

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Vil du være med til at skabe venskaber?

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Børn og forældre til fest på landsstævnepladsen: - Det er skønt at se så stor en opbakning

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Jubilæumsudstilling: 150 år med fattiggården

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Anerkendt og prisvindende violinist gæster Giant Steps

Ugeavisen Svendborg

Først afviste kommunen samarbejde om sorggrupper: Nu bliver lærere klædt på til at håndtere børn og unges sorg

Ugeavisen Svendborg

Anmelderrost publikumssucces vender tilbage til Svendborg

Ugeavisen Svendborg

TorsdagsTanker: Bliv klogere på naturens vilde ingredienser med Thomas Laursen

Ugeavisen Svendborg

Forårskoncert med Gospelkoret Arise og band

Ugeavisen Svendborg

Fem heldige vindere - og deres gæster - skal til koncert med Simone Tang

Ugeavisen Svendborg

Alt det, vi skal genlære efter corona-pandemien

Ugeavisen Svendborg

Halberg frikøber Helge: Det bliver gratis at opleve Svendborg fra søsiden under Landsstævnet

Ugeavisen Svendborg

Merci til Dorte: Jobkonsulent overrasket med blomster og chokolade

Annonce