Annonce
Ugeavisen Svendborg

Sejrens sydfynske fædre

Glæde i omklædningsrummet efter VM-triumfen. Lasse Svan (tv), Kevin Møller, Emil Jakobsen og Niklas Landin har alle GOG i blodet. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix

Midt i en mørk og kold tid er der er al mulig grund til at varme sig i slipstrømmen på den helt fantastiske præstation, som det danske håndboldlandshold leverede i Egypten. I de sydfynske hjerter kan vi mærke de varme stråler helt nede fra solguden Ra, og vi kan med rette lade den lokalpatriotiske stolthed skinne i de velfortjente guldmedaljer, som flere sydfynske håndboldspiller var med til at hente hjem til hele Danmark i en tid med tristesse på grund af pandemien.

Sejren har mange fædre, og flere kunne nævnes, men det er da helt enestående, at så mange af disse guldmænd enten bor, spiller eller arbejder i det sydfynske - og her er metropolen jo ikke Svendborg, men Gudme.

For cirka 1500 år siden lå en af Danmarks største og rigeste jernalderbebyggelser ved netop Gudme, hvor Gudmefyrsten regerede, men byen er for længst overtaget af håndboldkongerne, som nu skriver danmarkshistorie på en mere festlig vis.

Gudbjerg, Oure og Gudme klinger ikke af noget særligt, men det blev der lavet om på, da en række ambitiøse og fremsynede idrætsledere med Mogens Lønberg, Poul Syberg og Finn Sandgaard i spidsen  dannede håndboldklubben GOG i 1973 - resten er nu historie.

GOG har siden vundet og udviklet et væld af medaljer og landsholdsspillere, også takket være det helt unikke samarbejde med Skolerne i Oure, som til sin efterskole tiltrækker cremen af danske håndboldtalenter. Mange af disse håndbolddrenge bliver efterfølgende hængende på Sydfyn, fordi GOG står klar med både kontrakter og en enestående evne til at udvikle talenternes potentialer og forvandle dem til håndboldmænd. Vi skal vel bare nævne Mikkel Hansen, Lasse Svan og Niklas Landin!

Læg hertil guldvinderne Emil Jakobsen, Morten Olsen, Mathias Gidsel og Anders Zachariassen, hele ni af spillerne på det nuværende VM-hold har GOG i blodet. Jo, talentfabrikken på Sydfyn har opfostret og huser nogle af verdens bedste spillere, og husk på, at træner Nikolaj Jacobsen, i adskillige år også spillede i den gule GOG-trøje - og nu er bosat på Thurø.

Jeg vil i denne forbindelse også nævne nuværende træner i GOG, Nicolej Krickau, som de seneste år har formået at stabilisere GOG i toppen af dansk håndbold. Med sine kommunikative evner og tilgangen samt ikke mindst troen på de unge talenter, har han bestemt haft indflydelse på flere af de spillere, som triumferede i søndags.

Med i lederteamet var også Sten Kaj Larsen, Svendborg, som fik sin anden VM-medalje hængt om halsen. Han har i et par år været fast videomand for holdet og er altså den person, som optager modstandernes kampe og finder de vigtige sekvenser frem, som Nikolaj Jacobsen herefter studerer og laver sine taktiske oplæg ud fra.

Uden penge, sponsorer og fans dur heltene ikke, og her har vi på Sydfyn begge dele repræsenteret i én og samme person - i en ener.

John Trier  Lauridsen, som er medindehaver og direktør i Phønix Tag og står bag værtshuset Triers Hjørne på Klosterplads, er stor håndboldfan, både af landsholdet og GOG. Han er ikke en forretningsmand i gængs forstand med habit og slips, heldigvis, så når hans firma støtter både GOG og landsholdet med store sponsorbeløb, er det ikke nødvendigvis baseret på økonomiske kalkyler og payoff, men af ren og skær kærlighed til sporten, respekt for det.

Tak til alle for guldet - også til de, som i linjerne herover ikke blev nævnt, men som sikkert også er en fædrene til sejren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Genåbning fejret med kage

Annonce