Annonce
Ugeavisen Svendborg

Toner fra kirketårnet: - Den ramte mig lige i hjertet

Mai-Britt Schultz er nabo til Andekærgård, og hun forklarer, at hele hendes stue ryster, når der bliver brændt gas af på nabogården. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
Mai-Britt Schultz, forfatter og koreograf, har valgt "Tit er jeg glad", som fra torsdag den 15. april til onsdag den 21. april klokken 16 kan høres over midtbyen.

Svendborg: Det er en særlig opgave at skulle vælge én sang ud blandt alle de fantastiske, der findes og er skrevet. Vi har alle sange, der betyder noget for os, sange der bringer minder frem, og som skaber de der helt særlige oplevelser, som kun kunst kan skabe.

- Der er mange, jeg kunne have valgt, fra min første single, til sangen til min ungdoms elskedes begravelse, eller andre højdepunkter fra soundtracket til mit liv. Men som det tit er ved den slags spørgsmål, så får man genopfrisket ens yndlingssange, hvilket ikke gør det nemmere, fortæller Mai-Britt Schultz, kunstner, forfatter, og scenograf, der holder til på Kragekær Kunstskole på Tåsinge.

Mai-Britt Schultz har fået lov til at vælge melodi nummer to, der af klokkenist Povl Balslev  spilles på hverdage klokken 16 og sende ud over byen fra Vor Frue kirke (i sidste uge var det forfatterkollegaen Josefine Ottesen, der valgte melodi).

Annonce

En af de fineste kærlighedssange

- Men når nu jeg skal vælge én, har jeg valgt en sang, jeg hørte første gang på Langelands Kunsthøjskole for snart 30 år siden, fordi Jan Thor Callesen, mente man burde lære denne smukke sang at kende.

- Vi lærere og elever fik udleveret en fotokopi, fordi den endnu ikke var med i højskolesangbogen. Jeg husker tydeligt, hvordan den fra første møde ramte mig direkte i hjertet, og den er for mig stadig en af de fineste kærlighedssange skrevet på dansk. Den jeg har valgt er: ”Tit er jeg glad”, fortæller Mai-Britt Schultz.

”Tit er jeg glad” er skrevet af den unge Bernhard Severin Ingemann, der, ligesom Mai-Britt Schultz selv, boede i Slagelse som barn og ung.

Det er klokkenist Povl Balskev, Vor Frue kirke, som på hverdage klokken 16 spiller de ønskede melodier. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Jeg sendt ham mange tanker, da jeg blev klar over, vi begge som børn og unge holdt umådeligt af den samme strækning af landevejen fra Slagelse mod Skælskør. Deriblandt den store høj, der er rejst for Svend Tveskæg. På højen skrev Ingemann ” Lysets engel går med glans”.

Annonce

Smil og tårer

Den unge Ingemann flyttede som så mange af provinsens unge til København for at studere,  blev her dybt forelsket og drømte hede drømme om den uopnåelige datter af konferensråd Mandix, den skønne purunge Lucie, der boede i huset overfor hans værelse på Valkendorfs kollegium.


Jeg husker tydeligt, hvordan den fra første møde ramte mig direkte i hjertet, og den er for mig stadig en af de fineste kærlighedssange skrevet på dansk.

Mai-Britt Schultz


- På trods af dårlige odds blev parret 10 år senere gift, og han elskede hende højt til sin dødsdag. Det er til og om hende han i 1812 skrev ”Tit er jeg glad”, fortæller Mai-Britt Schultz.

- Melodien skrev Carl Nielsen godt 100 år senere, og den rummer på alle måder så fint den blanding af sorg og stor kærlighed, som teksten afslører.

- Sangen er nu heldigvis kommet med i højskolesangbogen, og vi synger den altid, når jeg er ude at holde foredrag.

- Og jeg tager mig tit i at tænke på de sidste to strofer i andet vers: ”Tit harmes jeg, og dog jeg smile må; thi det er dårer, som jeg harmes på.” Hvilket jeg da også opfordre dig til at gøre, når du lytter til klokkernes klang, siger Mai-Britt Schultz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Teater i nyt lys

Annonce