Annonce
Ugeavisen Svendborg

Trine tilbage til rødderne

- Jamen, her står jeg jo, udbryder forsvarsminister Trine Bramsen, da hun efter et par minutters nærstudie af skolefotoet af årgang 2000 (fem klasser foreviget sammen) endelig spotter sig selv. Foto: Michael Thorbjørnsen
Forsvarsminister Trine Bramsen besøgte mandag formiddag Svendborg Gymnasium, hvor hun i år 2000 blev student. Her blev der fortalt anekdoter og givet gode råd til nutidens unge.
Annonce

Svendborg: I dag sidder hun til højbords med alverdens topledere og har som en af få danske politikere mødt Donald Trump personligt, men for ikke så lang tid siden sad Trine Bramsen ved et lille bord på Svendborg Gymnasium og svedte over ligninger, tyske verber og politiske ideologier.

Landets nuværende forsvarsminister, som er født og opvokset på Sydfyn, havde mandag rykket en dag ud af sin ellers så travle kalender for at besøge sin gamle hjemmebane og ikke mindst til et gensyn med tiden på det gymnasium, hvor hun gik i en samfundsfaglig linje fra 1997 til 2000.

Nu skal man ikke tro, at Trine Bramsen dengang var et dydsmønster, for undervejs i besøget kom der sandheder på bordet.

Trine Bramsen får en snak med elever på sciencelinjen i den forholdsvis nye tilbygning, som i dag huser science, og som ikke var etableret, da hun selv gik på Svendborg Gymnasium. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Det var en herlig og sjov tid, og jeg husker især den dyst, vores klasse havde mod U-klassen. Konkurrencen, som skulle gå over hele skoleåret, gik ud på, at vi under en time om fredagen på skift skulle række hånden op og bede om lov til at gå på toilettet. Her skulle vi så spæne ned til Shell-tanken, som dengang lå tæt på gymnasiet, købe en Albani, drikke den, og skynde os tilbage til skolen, uden at vores lærer opdagede noget.

- Det var  bare så sjovt, når mine klassekammerater forpustede og lugtende af øl, kom tilbage til klassen. Vi kunne næsten ikke holde masken, mens læreren ikke fattede, hvad der foregik, husker Trine Bramsen.

Annonce

Inspirerende lærere

Allerede i sin gymnasietid var Trine Bramsen optaget af samfundsforhold, og blandt andet derfor meldte hun sig til at lave gymnasiebladet. Interessen for det politiske liv fik yderligere næring på gymnasiet, og det takker hun blandt andet to af sine lærere for.

- Peter Møller var underviser i samfundsfag. Han var virkelig inspirerende og fik mig til at reflekterer over den måde, samfundet er skruet sammen på.

Trine Bramsen holdt et oplæg for samfundsfagselever fra tre klasser på Svendborg Gymnasium. Temaet var de arktiske forhold og forhandlinger desangående, valget i USA - og så ville flere elever selvfølgelig gerne høre til forsvarsministerens møde med Donald Trump. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Min dansklærer, Helle Wilhelmsen, var utrolig dygtig og engageret, og jeg elskede virkelig hendes timer, hvor vi ofte diskuterede de mere menneskelige aspekter ved livet.

- Der er ingen tvivl om, at de to lærere og tiden på Svendborg Gymnasium var afgørende for min udvikling, for de motiverede mig til senere at læse samfundsvidenskab, og at jeg fattede interesse for det politiske liv, fortæller Trine Bramsen og udbryder pludseligt, da hun kommer forbi kantinen:


- Der er ingen tvivl om, at de to lærere og tiden på Svendborg Gymnasium var afgørende for min udvikling, for de motiverede mig til senere at læse samfundsvidenskab, og at jeg fattede interesse for det politiske liv.

Trine Bramsen


- Jamen, hvor er kakaoautomaten, den plejede da at stå lige her? Her købte jeg godt nok mange kopper kakao til tre kroner, mindes hun.

Annonce

Den rigtige balance

Trine Bramsen, som også husker de mange og lange cykelture fra hjemmet på Thurø til gymnasiet - herefter til fritidsjobbet i Føtex, har stadig kontakt til flere af sine gamle klassekammerater. Hun var også med til klassens 15 års jubilæumsfest i 2015 på Under Uret, mens 20 års jubilæet i år blev aflyst på grund af coronasituationen.

Da Trine Bramsen så fotos af de allerførste studenter på Svendborg Gymnasium, glædede hun sig over, at også kvinderne var repræsenteret - ikke i stort tal, men de var der. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Den fest har vi skudt til næste år, og jeg glæder mig til gensynet, for vi havde en virkelig god og homogen klasse i en spændende tid for os alle.

- Vi var jo teenagere, lidt usikre på os selv, og de fleste var i tvivl om, hvad vi mon skulle lave efter gymnasietiden, og hvad vi skulle blive til. Det var en stor oplevelse og trygt at blive "voksen" sammen med andre i samme båd, og derfor var gymnasietiden selvfølgelig en særlig oplevelse, forklarer Trine Bramsen, som i samme åndedrag opfordrer dagens unge til at tage det helt roligt og nyde deres ungdom.

- Selvfølgelig skal man lave sine lektier og følge med i timerne, men man må for alt i verden også huske at have det sjovt.

Trine Bramsen blev modtaget på Svendborg Gymnasium af rektor Jesper Vildbrad (th) og samfundslærer Jesper Brokmose, som havde fået aftalen med forsvarsministeren sat i stand. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Man skal ikke være alt for bekymret for fremtiden, det skal nok gå - og langt de fleste unge kommer til at klare sig fint efterfølgende, så det handler vel om at finde og have en god balance i sit liv, lyder rådet fra Trine Bramsen til nutidens elever på Svendborg Gymnasium.

Som et post scriptum skal det da lige nævnes, at Trine Bramsen i 9. klasse var i en uges erhvervspraktik på Ugeavisen Svendborg, hvor hun tydeligt husker den daværende redaktør, Marianne Kjær, som gav den unge skolepraktikant lov til selv at skrive flere artikler til avisen.

Samfundsfagselever hørte forsvarsministeren fortælle om blandt andet om forhandlingerne om Arktis. Foto: Michael Thorbjørnsen

Trine Bramsen var i øvrigt ledsaget af sin særlige rådgiver, Josephine Ilchmann Jørgensen, som også har gået på Svendborg Gymnasium. Hun begyndte et år efter den nuværende forsvarsminister, men de to kvinder havde stort set ingen kontakt med hinanden under gymnasietiden.

Trine Bramsen

Trine Bramsen, født 26. marts 1981 i Svendborg, datter af folkeskolelærer Bo Steffen Madsen og folkeskolelærer Lene Bramsen Madsen.

Svendborg Gymnasium, 1997-2000.

Ungarbejder i Føtex Svendborg, 1995-2004.

HF på VUC Fyn, 2000-2001

Cand.scient.soc., Roskilde Universitetscenter, 2001-2007.

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Fyns Storkreds fra 15. september 2011.

Forsvarsminister fra 27. juni 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce