Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens Kommentar: Vær ekstra opmærksom på unge med misbrugsproblemer

Michael Thorbjørnsen.

Medierne har løbende beskrevet flere uheldige konsekvenser ved og af nedlukningerne, og Ugeavisen Svendborg beskriver på side 70 endnu en af "bivirkningerne".

Ved første øjekast kunne man foranlediges til at tro, at der er tale om et positivt problem, da budskabet er, at Rusmiddelrådgivning for Unge i Svendborg (RUS) det seneste år har fået langt færre henvendelser om hjælp og støtte end tidligere. Men de færre henvendelser hænger desværre og ikke nødvendigvis sammen med, at de unge pludselig er holdt op med at ryge hash, drikke alkohol eller tage stoffer.

Tværtimod, advarer Srdan Jovic, der er daglig leder i RUS.

Han peger blandt andet på, at unge med misbrugsproblemer under nedlukningerne har været overladt meget til sig selv, og at omsorgspersoner som familie, venner, lærere og kontaktpersoner ikke har haft mulighed for at følge de unge tæt og dermed råbe vagt i gevær, hvis de er i tilbagefald eller på vej ind i et mere massivt misbrug.

Srdan Jovic peger også på, at unge med misbrugsproblemer ikke ligefrem fået det nemmere under covid-19, hvor en del oplever forstærket angst, ensomhed og depression og derfor selvmedicinerer sig selv med alkohol og stoffer.

Fra tidligere i coronakrisen ved man, at mange unge og deres pårørende ikke klar over, at det stadigvæk er muligt at komme i misbrugsbehandling. De tror fejlagtigt, at de kommunale tilbud og opholdssteder med døgnbehandling er lukket eller begrænset i deres tilbud. Men det er ikke tilfældet, overhovedet, og der er stadig hjælp at få - også hos RUS i Svendborg.

Da vi ved, at det er vigtigt med en hurtig og professionel hjælp til et problematisk forbrug af euforiserende stoffer og rusmidler, så skal der herfra lyde en opfordring til personer og netværk omkring de unge om at være ekstra opmærksomme i denne tid - også hvor genåbningen nærmer sig.

Hvis der ikke kommer fokus på området, kan man nemlig frygte, at vi kommer til at se flere unge med diagnoser og misbrugsproblemer efter krisen, også hos nogle af dem, som vi ikke havde forestillet os. Derfor er det vigtigt i tide at søge hjælp til at komme ud af misbruget.

Hvis du har mistanke om et af vores unge medmennesker, som er på vej ud i et misbrug, han eller hun ikke selv kan overskue, eller er du selv en af de unge, der læser dette, så ring til Svendborg kommune eller ring til RUS, som i øvrigt har hjemme på Nannasvej 24 på 62236550 eller 2966578.

Og gør det heller i dag end i morgen, for jo længere tid, man er i et misbrug, jo sværere er det at komme ud af det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce