Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Busser på Nørretorv

Nørretorv var et knudepunkt for Vejle Byomnibusser (Arkivnummer B78331). Foto: Johs. Rønvig
I et samarbejde med Vejle Stadsarkiv vender Ugeavisen blikket mod "de gamle dage". Og i denne artikel skal vi tilbage 1950'erne.
Annonce

Vejle: Vejle Byomnibusser holder klar på Nørretorv. Fotoet er på arkiv.dk dateret til 1949-1954.

I baggrunden kan man til højre se det gamle Svane-Apotek og St. Thomas Apotek ved Nørregades udmunding.

Det var en stor trafikal forandring, da Nørretorv blev etableret i 1930. Endelig fik man skabt en god forbindelse mellem Nørregade og Nørrebrogade samt bedre forbindelse mellem trafikken fra Horsensvej og de centrale gader i Vejle.

Nørretorv var et knudepunkt for Vejle Byomnibusser.

Efter et kort, mislykket forsøg med en bybusrute i 1908, så Vejle Byomnibusser dagens lys i 1922. De blev overtaget af Carl Hansen i 1943, og i hans tid fik busserne den karakteristiske rød/sorte farve, oplyser Vejles Historie, Bind 4.

I 1970'erne blev det vanskeligt for et privat firma at drive bybuskørsel, og den 8. oktober 1974 besluttede byrådet at overtage A/S Carl Hansens ruter og vogne. I 1975 var der premiere på Vejle Bustrafik, der året efter som det første bybusselskab i landet indførte selvbetjening i busserne i form af 10-turs rabatkort, som man selv skulle stemple ved påstigningen.

I 1978-79 kom Vejle Amts Trafikselskab på banen som koordinator af den kollektive trafik i amtet.

Unibus Vejle overtog efter Vejle Bustrafik. Bus Danmark, der senere blev en del af Arriva Danmark, kørte også i Vejle - og Wullf Bus overtog kørslen i 2002.

I dag er det Nobina, der står for buskørslen i Vejle, under Sydtrafik, der er et fælleskommunalt trafikselskab i den jyske del af Region Syddanmark. Sydtrafik blev dannet i forbindelse med kommunalreformen i 2006 med baggrund i de daværende tre trafikselskaber: VAT, Ribe Amts Trafikselskab og Sydbus.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne er: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14. Vær opmærksom på ændrede åbningstider på grund af corona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce