Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Nyopførte boligblokke i Østbyen

Boligforening Østerbos nyopførte boligbyggeri, afdeling 1, Vejle (arkivnummer B72147). Foto: Johs. Rønvig
I et samarbejde med Vejle Stadsarkiv vender Ugeavisen blikket mod "de gamle dage". I denne artikel er fotoet fra 1943.

Vejle: Der blev bygget store boligblokke i Vejle i 1940'erne. Denne uges foto er fra foråret 1943. Til venstre i billedet har vi Bardenflethsgade.

Gaden fik sit navn, da boligforeningen Østerbo, der blev stiftet 28. juli 1941, havde opført sine første blokke i afdeling 1 i perioden 1941 til 1942.

Bardenfleth

Vilhelm Bardenfleth blev i 1894 kirke- og udenrigsminister. I 1897 blev han indenrigsminister, men to år senere forlod han posten - han trivedes ikke i den politiske verden, oplyser Vejle Stadsarkiv.

I 1899 blev han amtmand over Vejle Amt. Det første år beboede han i den gamle Amtsgård i Torvegade, men den blev revet ned kort efter hans tiltræden, og han blev den første amtmand, der fik sin embedsbolig i den flotte hvide bygning i Vedelsgade, der blev taget i brug i år 1900.

Vilhelm Bardenfleth var drivkraft bag en større ombygning af Vejle Amts og Bys Sygehus, og oprettelsen af nye sygehuse rundt omkring i amtet. Han involverede sig også i den største institution indenfor åndssvageforsorgen – De Kellerske Anstalter ved Brejning, hvis bestyrelse han var formand for fra 1902 til 1931.

Vilhelm Bardenfleth døde i 1933.

Annonce

Ingen centralvarme

Besættelsestidens mangel på materialer satte i øvrigt sit præg på Østerbo-byggeriet i Bardenflethsgade, og forårsagede adskillige kompromisser - således havde lejlighederne ikke centralvarme, men var forsynede med gammeldags kaminer.

Alligevel var det nye byggeri stærkt eftertragtet, og alle lejligheder udlejet på forhånd. Indskuddet var på 10 kroner, og børnefamilier havde fortrinsret på lejemål med mere end to rum, oplyser HistoriskAtlas.dk.

Boligforeningen Østerbo fortsatte de følgende år sit boligbyggeri i Østbyen, og rykkede i efterkrigstiden også ovenfor bakkerne. I dag har Østerbo afdelinger over hele byen.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendt Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission'. Salonen får nyt navn og flytter

Annonce
Ugeavisen Vejle

I et 'tiny house' kan du bo småt, men godt: Kommunen fortæller og serverer gratis aftensmad til dem, der kommer først

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Her er gaden, som de forretningsdrivende vil gøre gul: 'Vi må ikke undervurdere tourens Vejle-besøg'

Ugeavisen Vejle

Annette vil sælge butikken i Foldegade: Tiden er kommet til, at hun selv skal være skabende - på to forskellige måder

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: På opdagelse i grænselandet

Ugeavisen Vejle

Stort hotel i Vejle udvider for tocifret millionbeløb: 'Det kunne ikke have ladet sig gøre uden vores medarbejdere'

Ugeavisen Vejle

Hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Ugeavisen Vejle

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: 'Vildt at kombinere moderne japansk stål med gamle romfade' - Stjernekok kiggede forbi og skar lækker menu til

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Postdiligencen foran Vejle Posthus

Ugeavisen Vejle

En fed bybil: Jeg er helt elektrisk over modellen fra MG - det trods vognens mangel på udholdenhed, når det gælder rækkeviden

Annonce