Annonce
Byudvikling

Kommunen vil bygge uønsket daginstitution i grønt åndehul: Det er stærkt kritisabelt

Den grønne plet på Saxtorphsvej. Foto: Marck Esbjørn B. Permin
En lille villavej i Valby er hjem for to store daginstitutioner med samlet 317 pladser. Nu vil politikerne i København bygge en tredje institution på villavejens sidste grønne åndehul, selvom lokaludvalget fortæller, de tidligere har lovet at lade være.

Byggeriet af en tredje daginstitution på Saxtorphsvej, der vil tilføre området yderligere 194 daginstitutionspladser, har skabt stor debat og frustration blandt mange valbyborgere.

De mener nemlig ikke, at der er behov for endnu en daginstitution, der tiltænkes at ligge på områdets sidste grønne åndehul.

Valby Lokaludvalg har skrevet et åbent brev til gruppeformændene for de partier, der stod bag budgetforliget i 2020, hvor der blev afsat penge til at bygge institutionen. Det drejer sig om Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Venstre.

Annonce

I brevet gør lokaludvalget det klart for politikerne i Borgerrepræsentationen, at de bør lytte til de mange berørte borgere samt overholde de tidligere løfter og afvise lokalplanforslaget.

- Vi mener, politikerne i Borgerrepræsentationen begår løftebrud her, fordi der i referaterne af behandlingerne af de andre daginstitutioner fra 1995 og 2012 står sort på hvidt, at man vil reservere 2000 kvadratmeter til borgernes anvendelse, siger Ejner Jensen, næstformand i Valby Lokaludvalg.

Lytter ikke til borgerne

Siden offentliggørelsen af Budget ’20 har beboerne i kvarteret kæmpet for at råbe politikerne op. Beboerne har haft en forventning om, at det sidste grønne område med mulighed for leg og boldspil i deres kvarter ville blive bevaret.

Desuden mener beboerne, at selve årsagen til opførelsen af daginstitutionen ikke længere er valid.

Årsagen til politikernes beslutning for byggeriet skal nemlig findes i en prognose af behovet for daginstitutionspladser målt ud fra stigningen i antallet af børn. En revideret prognose fra 2020 viser dog, at stigningen i antallet af børn er lavere end først antaget.

- Til trods for, hvad man har lovet, er beslutningen om at bygge blevet taget, fordi man mener, der var et presserende behov for daginstitutionspladser i området. De nye prognoser viser dog, at behovet ikke er så stort som først antaget, siger Ejner Jensen.


Grunden til, man ikke laver beslutningen om, tror jeg bunder i, at man er langt i processen og allerede har har postet en masse penge i det, selvom lokalplanen ikke er godkendt. Men det er jo ikke normal praksis, og det er stærkt kritisabelt.

Ejner Jensen, næstformand Valby Lokaludvalg


Alligevel er store lokale protester og forslag til andre placeringer er fejet af bordet, og lokalplanforslaget er nu nået til den sidste behandling i Teknik- og Miljøudvalget, før det skal godkendes i Borgerrepræsentationen. Teknik- og Miljøudvalget skal behandle lokalplanforslaget den 10. maj.

- Grunden til, man ikke laver beslutningen om, tror jeg bunder i, at man er langt i processen og allerede har har postet en masse penge i det, selvom lokalplanen ikke er godkendt. Men det er jo ikke normal praksis, og det er stærkt kritisabelt.

Der er sendt over 100 høringssvar til lokalplanforslaget, der alle er kritiske over for placeringen af institutionen på den valgte placering.

Annonce

Opmærksomme på kritikken

Børne- og ungeforvaltningen i Københavns Kommune er opmærksomme på den modstand, der er mod opførelsen af en tredje daginstitution på Saxtorphsvej. De holder dog fast i, at det er nødvendigt - også selvom de nye prognoser viser, at der vil komme en mindre stigning i antallet af børn knyttet til området.

Det fortæller Ressourcedirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen Nicolai Kragh Petersen:

- Antallet af børn i Valby stiger og vil fortsætte med det ifølge prognoserne. Så det er vigtigt med nye vuggestuepladser. En ny institution på Saxtorphsvej er kommunens bedste mulighed for at løse pasningsbehovet i de kommende år. Kommunens øvrige byggeprojekter i Valby har en længere tidshorisont, siger han.

De nye prognoser viser, at der kommer færre børn til end først antaget. Hvorfor er der stadig behov for en daginstitution?

- Også ifølge de nye befolkningsprognoser stiger børnetallet i Valby, og behovet for en ny institution er fortsat til stede, lyder svaret fra Nicolai Kragh Petersen.

Valby Lokaludvalg er ikke de eneste, der har ytret deres skepsis om opførelsen af den tredje daginstitution på Saxtorphsvej. Flere af beboerne i området er mildt sagt utilfredse med beslutningen om at bygge på områdets grønne plet. Og det er noget, man er opmærksom på i forvaltningen.

- Vi er meget opmærksomme på den lokale interesse for projektet og ønsker den bedste løsning for både forældre, lokalområdet og institutionerne. Der kigges på forskellige løsninger på det trafikale, og for at imødekomme interessen for at bevare det grønne område sikrer lokalplansforslaget offentlig adgang til friarealerne uden for institutionens åbningstid, ligesom der bliver plantet nyt i området.

Valby Lokaludvalgs tre årsager til aflysning af byggeriet

  • Der blev givet et løfte fra Borgerrepræsentation i 1995, da de to nuværende institutioner blev anlagt, om at friholde de sidste 2000 m2 af idrætspladsen for byggeri
  • Trafikproblemerne på villavejen er ikke løst med indsatserne beskrevet i lokalplanforslaget
  • Prognoserne understøtter ikke længere behovet for institutionen

Sagen kort

  • Høringen om lokalplanforslaget har modtaget over 100 høringssvar, der alle er stærkt kritiske overfor processen og det nye forslag
  • Beslutningen om at starte processen for en ny institution på Saxtorphsvej blev taget i forbindelse med forhandlingerne om Budget ’20. Fra starten var både beboere og Valby Lokaludvalg kritiske overfor placeringen
  • Lokalplanforslaget anslår, at antallet af daglige bilture på vejen vil stige fra 500 til 700 ture. Men de vurderer, at flytningen af udflytterbussen og etableringen af 37 parkeringspladser på institutionens grund vil tage presset fra villavejen
  • Der er afholdt to borgermøder og en række dialogmøder, hvor beboerne har forsøgt at appellere direkte til Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen og Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen
Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Kilovis af hård narko blev leveret i små æg på søndage

Annonce
Annonce
Alarm112

16-årig var i livsfare: Sag om knivoverfald kommer for retten efter 33 måneder

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

24-årig kendt skyldig i forsøg på terror

Alarm112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Mest læste

Annonce