Annonce
Ugeavisen Varde

Karen har fremstillet konfekt i 51 år

Karen Dixen pakker de håndlavede konfektstykker sirligt i hver enkelt æske, hun sælger. Den lille forretning i Storegade er på mange måder en ren tidslomme at træde ind i, for Karen er den type, der synes, tingene skal være, som de plejer. Det er kunderne tilsyneladende meget enige med hende i. Flere af dem har handlet med hende gennem generationer. Foto: Christine Aagaard-Kragh
På Storegade i Varde ligger konfektureforretningen Dixen Chokolade. Det har den gjort i mange år. Karen Dixen har ejet den i de seneste 51 af slagsen.
Annonce

Varde: - Folk kommer og køber chokolade her, fordi det ikke forandrer sig. Jeg bruger de samme opskrifter og de samme råvarer, som jeg altid har gjort. På den måde er jeg stokkonservativ, siger Karen Dixen med et tørt grin.

Hun er ejer af den lille konfektureforretning i Storegade, og det har hun været i 51 år.

- Jeg blev ansat til at passe den tidligere ejers lille dreng. Jeg var 17 et halvt, og allerede første dag fik jeg lov til at hjælpe med at lave konfekt. Det viste sig, de ville sælge forretningen, og så gik jeg hjem og spurgte mine forældre, om de ville hjælpe mig med at købe den. Jeg kunne jo ikke få næringsbrev selv med den alder. Min far sagde nej, og min mor sagde "det var da en god ide". Hun øjnede vist også muligheden for selv at komme ud på arbejdsmarkedet. Så hun kom til at stå på alle papirerne, og så overtog jeg. Vi arbejdede sammen, indtil år 2000. Det var nogle dejlige år og ikke enhver beskåret at kunne arbejde tæt sammen med familie på den måde, siger Karen.


I et godt stykke konfekt kan man smage alle råvarerne, uden de tager magten fra hinanden, og der er smag i munden et godt stykke tid efter, man har spist det

Karen Dixen


I dag er hun stadig omgivet af familie i forretningen hver dag. Det er storebror Jørgen, der kommer og prøvesmager produktionen på daglig basis, og de to søskende bor også sammen på Frisvadvej, efter de begge blev alene.

Annonce

Julen er højsæson

December måned er Dixen Chokolades absolutte højsæson. Det er her, der for alvor langes firma-, værtinde- og mandelgaver over disken, og det er her, folk kommer for at købe de håndlavede lækkerbiskener i den lille forretning, der emmer af nostalgi.

- Jeg har kunder, jeg har kendt i alle årene, og familier der er kommet her i generationer efterhånden. Og så oplever jeg, at mange unge begynder at handle her også. Det er dejligt, for jeg ved godt, jeg er elendig til at gå ud og reklamere for mig selv. Det er ren mund til mund, så det er dejligt at opleve, at gamle kunder holder ved og nye kommer til, siger Karen, som foruden den håndlavede chokolade også forhandler et lille håndplukket udvalg af delikatesser og – som noget nyt – nogle råvarer fra Elmelund, så man selv kan gå hjem og fremstille konfekt af gode råvarer.

Karen Dixen forhandler Elmelunds råvarer, hvis man selv vil i gang med konfektfremstillingen. Foto: Christine Aagaard-Kragh


Det kræver tålmodighed og planlægning at fremstille konfekt. Og man skal ikke tro, det er billigt selv at lave det.

Karen Dixen


- Man skal købe en god kvalitet uden tilsætning og kunstige ingredienser efter min mening. Med mindre det er for at lave konfekt sammen med børnene, hvor det mere handler om oplevelsen og hyggen ved at være sammen om noget. Børn skal ikke have at vide, de skal stå og spare på chokoladen eller lade være med at sætte det og det sammen. De skal have lov at opleve glæden ved bare at arbejde med det, så er det bedre at købe lidt billigere råvarer, siger Karen og understreger noget ganske essentielt ved konfektfremstilling: Planlægning.

- Man skal gøre hvert trin færdigt, før man begynder på det næste. Ellers kan man ikke styre det. Det vil sige først lave alle konfektstykkerne færdige, før man begynder at overtrække med chokolade, understreger Karen Dixen, hvis personlige favorit er et klassisk måneformet stykke med nougat, marcipan og mørk chokolade.

Karen Dixen var 17 et halvt, da hun overtalte sine forældre til at hjælpe hende til at komme til at drive chokoladeforretningen. I mange år arbejdede hun sammen med sin mor. I dag hjælper hendes bror Jørgen med at prøvesmage. Foto: Christine Aagaard-Kragh
En æske chokolade fra Dixen Chokolade. Sirligt pakket med alskens lækkerier.

Tips og tricks når du skal lave konfekt

  • Mørk chokolade skal have en temperatur på 31-32 grader, for at det giver en flot blank overflade og et godt knæk. Lys chokolade skal have en temperatur på 30-31 grader og hvid chokolade 29-30 grader. Sæt gerne en prøve på et stykke pergament først, så du efter få minutter kan se, om du har ramt temperaturen ordentligt. Ellers må du regulere, og det er her, det er vigtigt, du ikke har smeltet det hele på en gang. Der skal noget at fylde op med. Ellers er løbet kørt.
  • Vil man gerne have en smag til marcipanen – for eksempel rom, kirsebær eller appelsin – så brug ægte spiritus og vær opmærksom på, at dejen, som man kalder marcipanen, kun kan tage en vis mængde. Man skal aldrig komme mere i, end at det stadig har stort sin oprindelige konsistens.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce