Annonce
Ugeavisen Varde

Så er det besluttet: Sådan skal du sortere dit affald i fremtiden

Fagkoordinator Jens Stræde Bondesen fra Din Forsyning havde faktisk lovet, at vi allerede i år ville få en rød spand til farligt affald. Men den røde spand udleveres først i foråret 2023 i forbindelse med, at hele affaldsordningen ændres på en gang. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Din Forsyning har nu lagt sig fast på fremtidens affaldssortering i Varde Kommune. Husstandene får en tredje affaldsbeholder, mens sommerhusene i fremtiden får to affaldsbeholdere. Forventes indført i et hug i foråret 2023. Prisen stiger med 400-450 kroner om året.

Varde Kommune: En ny affaldsbeholder til pap og papir, en rød spand til farligt affald og en rulle med poser til tekstiler. Det er, hvad der skal til, for at husstandene i Varde Kommune opfylder Folketingets klimaplan for en grønnere affaldssektor. Vi skal i fremtiden sortere ti fraktioner mod i dag syv. Og på mange måder bliver det noget lettere at sortere korrekt i fremtiden.

Plast er plast. Man skal ikke mere forholde sig til, om det er blød eller hård plast. Vi vil også gerne have kødbakker og pålægsbakker. Vi slækker også på kravene til rengøring. Syltetøjsglas behøver ikke været skyllet mere.

Fagkoordinator Jens Stræde Bondesen, AffaldGenbrug hos Din Forsyning

Din Forsyning har nu fået godkendt sin nye affaldsordning af plan og teknik i Varde Kommune. Selve affaldsordningen forventes indført i et hug i foråret 2023, så forbrugerne ikke hele tiden skal ændre affaldsvaner.

Ny til pap og papir

Fagkoordinator Jens Stræde Bondesen fra AffaldGenbrug hos Din Forsyning oplyser, at de nu går i gang med at implementere planen og sende opgaverne i udbud. Blandt andet skal der bestilles 22.000 nye affaldsbeholdere, ligesom selve tømningen skal bestilles.

Helt konkret så får husstandene en ny og tredje affaldsbeholder, der udelukkende er til pap og papir. Den vil formentlig blive tømt hver sjette uge.

I dag har husstandene to affaldsbeholdere. I fremtiden får vi tre beholdere, hvoraf den ene kun er til pap og papir.  Arkivfoto: Henrik Reintoft

Den ene af de to nuværende affaldsbeholdere, den til pap og papir og glas og metal, ændres i fremtiden til mad- og fødevarekartoner og plast i den ene side og metal og glas i den anden side som i dag.

- Plast er plast. Man skal ikke mere forholde sig til, om det er blød eller hård plast. Vi vil også gerne have kødbakker og pålægsbakker. Vi slækker også på kravene til rengøring. Syltetøjsglas behøver ikke været skyllet mere, siger Jens Stræde Bondesen, der understreger, at det først gælder, når den nye affaldsordning indføres i 2023.

Annonce

Robotter tager over

Årsagen er, at teknologien på området udvikles i et rasende tempo, da samtlige 446 millioner borgerne i EU skal sortere deres affald.

- I dag er det robotter og ikke mere mennesker, der skyller og sorterer affaldet, siger Jens Stræde Bondesen.

Den nuværende affaldsbeholder til madaffald og restaffald forbliver uændret. Værd at bemærke er, at når drikke- og fødevarekartoner og kødbakker tages ud af restaffaldet, så vil restaffaldet formindskes væsentlig. Helt sikkert til glæde for mange børnefamilier.

Som det ser ud nu, så forventer Din Forsyning en prisstigning på 400-450 kroner om året. Langt mere end de 55 kroner, som miljøminister Lea Wermelin (S) lovede. I dag koster det 3.028 kroner at have to 240 liters affaldsbeholdere med tømning hver anden og hver fjerde uge.

Ud over den tredje affaldsbeholder, så får alle husstande en rød spand til farligt affald såsom batterier, spraydåse og kemirester. Derudover får man en rulle med poser til tekstiler. Begge skal efter behov stilles ud i forbindelse med tømningen.

Annonce

Fleksibel tømning

De cirka 8.400 sommerhuse i Varde Kommune skal også til at sortere langt mere affald. Alle sommerhuse får to affaldsbeholdere til henholdsvis mad- og restaffald og en til mad- og fødevarekartoner og plast og metal og glas. Resten skal afleveres på miljøstationen. Men den helt store udfordring er tømningsfrekvensen.

- Vi vil tilpasse kapaciteten efter højsæsonen. Der skal være fleksibilitet og valgfrihed, siger Jens Stræde Bondesen.

Så det vil være muligt med ugetømning eller 14. dages tømning.

Både sommerhusområdernes miljøstation og de 18 supermiljøstationer skal bygges om, så de matcher de ti fraktioner.

Grønnere affaldssektor

Socialdemokratiet, Venstre, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance står bag aftalen om en grønnere affaldssektor. Vi skal i fremtiden sortere ens i hele landet og i ti affaldstyper.

De ti typer er: Mad, papir, pap, metal, glas, plast, tekstil, fødevarekartoner, restaffald og farligt affald.

Ifølge loven skulle vi allerede fra 1. juli 2022 sortere alle ti fraktioner, men Din Forsyning har som mange andre søgt og fået dispensation, da Folketinget har besluttet noget, der ikke kan lade sig gøre.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Hjælp med at sænke gennemsnitsalderen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Nu kommer de sidste grunde på Troldhøjen til salg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Se billederne af Arnbjergs nye kæmpesatsning: Største sal i Varde Kommune og allerede nu aftaler med flere store navne i løbet af efteråret

Ugeavisen Varde

15-årige Kalle fra Horne vil gå hele vejen: Tror på førsteholdsdebut inden for tre-fire år

Ugeavisen Varde

2. oktober: Øjeblikke af lykke i Varde Musikforening

Ugeavisen Varde

Outrup-komet med landsholdsdebut og ungdomskontrakt: - Jeg fik kuldegysninger, da jeg sang nationalmelodien

Ugeavisen Varde

2,3 elever mere i klasserne - nej tak

Ugeavisen Varde

Næsten en halv million læste sider: Her er vinderne af klassekampen 2021 i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Så blev Henne Strand 67 kilo affald renere

Ugeavisen Varde

LLO afliver kendt boligregel: Det er en ren myte

Ugeavisen Varde

Droppede ud af eliteklasserne i Esbjerg og røg hjem til Næsbjerg: Gustav kæmpede sig tilbage i varmen og scorede som 17-årige i sin debut for førsteholdet

Ugeavisen Varde

Kærup-borger med i populært TV-program: Cecilie fra "De grønneste fingre" har brugt livet i haven til at komme ovenpå igen

Ugeavisen Varde

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Ugeavisen Varde

Livet folder sig ud efter corona

Ugeavisen Varde

Efter 40 år skifter Bent Ole arbejdsplads

Ugeavisen Varde

25. september: Husk dem, der glemmer

Ugeavisen Varde

Musik & Billedskolen inviterer til jubilæumskoncert på Torvet i Varde

Ugeavisen Varde

Jesper investerer i fornyelse: Stor ombygning og midlertidig flytning af Louis Nielsen i Varde

Ugeavisen Varde

Tillykke til Oksbøl - tillykke til oplandet

Ugeavisen Varde

Se de vilde billeder: Lene og Peter sælger deres liebhavervilla med udsigt over Varde Ådal

Ugeavisen Varde

Største øvelse i nyere tid: 3.000 soldater invaderer Vestkysten

Ugeavisen Varde

Hvorfor er Varde Gymnasiums første studenter fotograferet ved tidligere teknisk skole? Få forklaringen her

Ugeavisen Varde

Jens og Flemming afprøver i praksis at få flere turister til deres købstad: Autocamperfolk begejstrede for eksperiment

Annonce